foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/03, 2023

Högsta danska matpriserna någonsin

Livsmedelspriserna i Danmark är nu på de högsta nivåerna någonsin, efter att ha ökat med över 17 procent under de senaste 13 månaderna. Det visar nya siffror från Danmarks Statistik, vilket Finans.dk var först att skriva om. Livsmedelspriserna är nu den näst högsta inflationsdrivaren i landet, endast med knapp marginal efter boende-, el. och uppvärmningskostnader.

Nyckelhålet ska bli enklare

Det ska bli enklare att få livsmedelsprodukter Nyckelhålsmärkta. Det är ambitionen när Livsmedelsverket nu bjuder in representanter för livsmedelsindustrin till diskussion om hur detta ska kunna gå till. Bland annat ska man utveckla ett nytt digitalt verktyg, som ska göra processen enklare.
"Vi vet att det finns ett stort intresse för Nyckelhålet inom livsmedelsbranschen och inspel från dess olika aktörer är ovärderliga för att utveckla detta nya verktyg", säger Bettina Julin, projektledare för Nyckelhålet på Livsmedelsverket, enligt Food Supply.
Myndigheten har inte angett någon tidsram för arbetet.

HKScan miljoninvesterar och säger upp

HKScan investerar 4,6 miljoner EUR i sin fågelanläggning i Rauma i Finland, och samtidigt säger man upp 45 anställda där. Ytterligare 214 anställda kommer att få "substantiella förändringar i villkoren för deras anställningskontrakt", som företaget uttrycker det.
Åtgärderna syftar till att lönsamheten och konkurrenskraften för anläggningen.

Krav på stopp för "koldioxidneutral"

Uttryck som "koldioxidneutral" bör helt förbjudas i marknadsföringen av livsmedel i EU. Det kräver konsumentorganisationen European Consumer Organisation (BEUC).
"Det finns inget sådant som 'CO2-neutrala' bananer eller vattenflaskor av plast. Koldioxidneutrala påståenden är kort och gott greenwashing", säger Monique Goyens, generaldirektör för organisationen, till Food Navigator.
Dessutom, menar BEUC, innebär klimatkompensationer inga garantier för att koldioxidutsläppen kommer att låsas in i framtiden, utan påståendena invaggar bara konsumenterna i falsk trygghet om att sådana produkter är bra för planeten.

Vegoklassiker flyttar hem till Sverige

Sveriges äldsta veganska varumärke Astrid & Aporna har flyttat hem hela produktionen till Sverige. Det sker efter att kunderna efterfrågat fler svenskproducerade varor, men också för att man vill hålla nere kostnaderna, när inflationen griper omkring sig.
"Vi har alltid velat ta hem produktionen av Astrid & Aporna till Sverige", säger Måns Ullerstam, vd för tillverkaren Kale Foods.

Barilla hyllar skidlegenden Shiffrin

Barilla hyllar skidlegenden Mikaela Shiffrin med en ny begränsad upplaga pastapaket, efter att hon petat ned Ingemar Stenmark som den största alpina skidåkaren genom tiderna genom att ta sin 87:e världscupseger i helgen. Barilla sponsrar Mikaela Shiffrin sedan hon inledde sin världscupskarriär för tolv år sedan.

Fazer bakar i butik

För första gången har Fazer öppnat butiksbageri i Sverige, noga räknat på Ica Supermarket Vanadis i Stockholm. Där ska man erbjuda ett anpassat sortiment nybakat bröd som ska passa just den butikens kundkrets, enligt företaget.
Det är oklart om satsningen kommer att följas av flera.

Minipizza från Dr. Oetker

Dr. Oetker lanserar en ny minipizza, "Dr. Oetker My Pizza Slice", som är tänkt som till exempel mellanmål efter skolan som ungdomar själva kan värma enkelt.
"Tack vare en innovativ förpackning blir den härligt krispig oavsett uppvärmningsmetod", enligt företaget.

Kladdkaka med schweizernöt från Almondy och Marabou

Almondy och Marabou lanserar nu en gemensam kladdkaka, med smak av Marabous chokladkaka Schweizernöt.

Fjällbrynt hottar till det

Foodmark lanserar nya Fjällbrynt Spicy Pepper, med smak av ugnsgrillad paprika och sambal oelek.

Glutenfri vaniljbulle från Fria Bröd

Fria Bröd lanserar en ny glutenfri vaniljbulle, med ett öga på den övriga nordiska marknaden.

Blodrött efter bankfrossa på börserna

Den nya amerikanska bankkrisen smittade även av sig på de nordiska börserna på måndagen, och livsmedelsrelaterade aktier var inget undantag. Lohilo föll med 12,29 procent till 1:842 SEK, Eatgood föll med 6,65 procent till 1:895 SEK, Ice Fish Farm föll med 6,27 procent till 29:90 NOK, Probi föll med 4,02 procent till 176:20 SEK, HKScan föll med 4,00 procent till 0:72 EUR, Humble Group föll med 3,85 procent till 7:745 SEK, och Atria A föll med 3,81 procent till 11:10 EUR.
Skåne-Möllan var en av få aktier som steg nämnvärt, med 2,67 procent till 107:80 SEK, tillsammans med LMK Group som steg med 2,39 procent till 8:99 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,62 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 2,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,53 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 2,59 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0.80 procent.

Gomidda: Risigt val

Det där med att kasta ris över nygifta brudpar – och diskussionen om huruvida detta är lämpligt med tanke på småfåglarnas matvanor – är något som de allra flesta av er känner till, så det behöver vi inte upprepa här. Men ska man nu ersätta riset av ena eller andra anledningen, behöver man kanske inte gå så långt som det brudpar – som av förståeliga skäl får vara anonymt – som efter sitt bröllop fått löpa gatlopp i asociala media för att de istället för ris låtit gästerna kasta potatismos på dem.
Ja, nu rörde det sig i och för sig inte om färdigt och uppvärmt mos, utan om potatismospulver, som på detta sätt hamnade över brudparet, gästerna, kläderna samt i drinkarna, skriver New York Post. Men även sådant förvandlas till gegga när det till exempel konfronteras med svett, en icke helt okänd kroppsvätska i bröllopssammanhang, och den samlade bedömningen är att det hela egentligen nog var ganska äckligt trots allt.
Fast alla har ju sina böjelser, så om det rörde sig om en särskild, delad fetish ska vi kanske låta vara osagt. Tur ändå att de inte valde att låta sig bekastas med råa potatisar.

Email Marketing Powered by MailPoet