foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/05, 2020

Var tredje vill INTE veta hur maten påverkar klimatet

En tredjedel av svenska konsumenter vill inte alls veta hur klimatet påverkas av deras livsmedelsinköp, och somliga undviker aktivt klimatmärkningen för att slippa känna att de borde ändra sitt beteende. Det visar en konsumentundersökning gjord av forskare från SLU och Lunds universitet.
"Många konsumenter försöker undvika klimatmärkningen för att slippa känna att de borde ändra sitt beteende", säger Anna Edenbrandt, forskare vid SLU och en av författarna bakom studien.
När dessa ändå "påtvingas" information om vilken klimatpåverkan deras inköp har, visar det sig dock att de ändrar sina köpvanor.
"En effektiv klimatmärkning ska därför vara svår att undvika och finnas på alla produkter. En frivillig märkning där produkter som är klimatvänliga märks får mindre effekt", säger Anna Edenbrandt.

Halverad vinst för Scandi Standard

Scandi Standard minskade vinsten före skatt för första kvartalet till 41 miljoner SEK (89), till stor del på grund av coronakrisen. Omsättningen låg närmast oförändrad på 2,50 miljarder SEK (2,46).

Ändrat köpbeteende slår ojämnt i handeln

Dagligvarubutiker inne i städerna och nära olika arbetsplatser förlorar på coronakrisen, medan butikerna närmare bostäderna gynnas – och gräns- och turisthandeln har gått in i en vägg. Ungefär så kan man sammanfatta konsekvenserna av de förändringar som coronakrisen fört med sig, när många jobbar hemifrån och färre är i rörelse i tätorterna medan turismen minskat och gränshandeln stoppats.
Men inte heller de butiker som gynnats har en odelat positiv tillvaro, säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna.
"Även om försäljningen ökar så har kostnaderna också gjort det. Butikerna förändrar sina öppettider för att ta emot riskgrupper på morgonen och kostsam e-handel ökar. Många butiker har också börjat ta emot beställningar via telefon och leverera mat till dörren. Alla dessa satsningar kostar tid och resurser", säger han till Fri Köpenskap.
Samtidigt handlar kunderna mer varor där vinstmarginalerna är låga, medan fler butiksanställda varit sjukskrivna – och butikerna "bombarderas" med begäran om underlag för livsmedelskontroller.
"Förmodligen beror det på att många inspektörer jobbar hemifrån och har mer tid än vanligt", säger Pär Bygdeson.

Mjölkkartonger sprider information om Från Sverige

Falköpings Mejeri lanserar nu sin nya laktosfria mjölkdryck under varumärkena Falköpings Mejeri och Grådö Mejeri – som kommer att ha information om märkningen Från Sverige på förpackningarna.
"Förhoppningen är så klart att så många kunder som möjligt väljer det svenska. Vi alla måste värna om den svenska livsmedelsproduktionen, det svenska jordbruket och vår självförsörjningsgrad", säger Patrick Kunst, försäljningschef på Falköpings Mejeri.

BUBS (nästan) helt veganskt

Godisföretaget BUBS är nnu nästan helt veganskt, sedan man plockat bort animaliska ingredienser från sina "sura dödskallar". Sedan tidigare har man gjort samma omställning med sitt skumgodis.

​Kronägg först i OS-satsning

Kronägg blir först ut att delta i samarbetet "Bra Bränsle" med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Det ska under de närmaste två åren – fram till Peking-OS 2022 – sätta fokus på kost och produkter som är bra för prestation, hälsa och välmående. Därför kommer OS-kanotisten Linnea Stensils att synas på äggkartongerna de närmaste veckorna.
Fler liknande samarbeten är på gång, men inga detaljer har kommit ut.

Scandi Standard föll på rapporten

Scandi Standard föll med runt tre procent på morgonen efter att kvartalsrapporten presenterats; aktien återhämtade sig en del under dagen men hade på eftermiddagen gått ned med 2,59 procent till 64:30 SEK, vilket också var den största nedgången i branschen – och en av de få större. Grieg Seafood följde efter med minus 1,77 procent till 94:35 NOK, samt Veg of Lund som föll med 1,75 procent till 5:60 SEK.
Simris Alg fortsatte samtidigt sina stora framgångar med plus 24,84 procent till 2:01 SEK, före Bayn Europe som steg med 7,19 procent till 2:39 SEK, Sjöstrand Coffee som steg med 5,61 procent till 0:41 SEK, Olvi A som steg med 4,69 procent till 42:40 EUR, Scandinavian Tobacco som steg med 3,91 procent till 82:45 DKK, och Ica Gruppen som steg med 3,87 procent till 437:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,87 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,73 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,01 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,78 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,63 procent. 

Gomidda: Hembrygdsrörelse

Alla spritbutiker håller för närvarande stängt i Sydafrika på grund av coronakrisen. Men törstiga sydafrikaner tar inte detta som något skäl att hålla torrperiod: istället har det skett ett uppsving för traditionella recept på hembränt.
Så till exempel har priset på ananas skjutit i höjden efter att sydafrikanerna återupptäckt sitt traditionella recept på ananasöl. Sånt ska vara synnerligen enkelt, enligt sydafrikanerna själva: man stoppar bara lite ananasskal i en sockerlösning och väntar.
Fast sen blir man ändå tvungen att smaksätta drycken, rapporterar Fruitnet, så testa int detta hemma vad ni gör.