foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/03, 2023

Avtalet: Facken nobbar medlarbud

Livs och de övriga facken inom industrin har sagt nej till medlarnas bud, som lämnades på torsdagen. Medlarna föreslog ett avtal som skulle löpa på tre år, och det kunde facken inte acceptera, utan vill ha ett ettårigt avtal med tanke på det osäkra läget. Industrifacken säger sig dock vara beredda att fortsätta att förhandla "under förutsättning att innehållet är det rätta".
"Förbunden ser idag att vi kan sträcka oss till att träffa ett tvåårigt avtal, dock inte längre. En förutsättning för ett tvåårigt avtal är att det andra avtalsåret är uppsägningsbart", säger facken i ett gemensamt uttalande.
Industriavtalet, det så kallade "märket", väntas bli normerande för den övriga avtalsrörelsen.

Finansministern mjuknar om samtal

Efter att både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna krävt att regeringen för någon typ av dialog med dagligvarubranschen om prisbegränsningar enligt fransk modell, säger nu finansminister Elisabeth Svantesson (M) att hon "inte utesluter" sådana samtal.
"Jag utesluter inte det, men min absolut viktigaste prioritet just nu är att bekämpa inflationen och se till att vi har en finanspolitik som fortsätter att vara ansvarstagande så att priserna inte fortsätter att stiga", säger hon till Svenska Dagbladet.
Tidigare har finansministern ställt sig kallsinnig till prisbegränsningar.

Skyddsstopp för Mathems bud under snöovädret

Handels huvudskyddsombud Fredrik Ståhlberg lade skyddsstopp för Mathems cykelbud i Stockholm under gårdagens snöoväder, rapporterar Handelsnytt.
"Väglaget var en tjock blandning av is och snö. Trafikförhållandena var kaotiska, med trafik som tappar kontrollen. Jag gjorde bedömningen att det var förenat med omedelbar och allvarlig fara för både liv och hälsa att cykla i det vädret", säger han.
"SL tog frivilligt på sig att ställa in all busstrafik. Men Mathem tänkte inte på att avbryta cykeltransporten. De hade inte tänkt hela vägen ut", fortsätter han, och menar att detta visar att många företag inte gör säkerhetsbedömningar.
Mathem säger till tidningen att man välkomnade skyddsstoppet, som lades innan företaget självt hunnit analysera situationen. Samtidigt menar man att det inte brister i riskbedömningen.
"Vi är trygga med att våra rutiner fungerar när det gäller riskbedömning och att säkra en god arbetsmiljö, och att vi hade stoppat arbetet även om skyddsstoppet inte hade införts igår", säger Magnus Hallin, logistikchef på Mathem Öst.

Harboe vände mångmiljonförlust

Danska bryggeriföretaget Harboe vände till vinst före skatt för räkenskapsårets tredje kvartal om +0,56 miljoner DKK (-23,06). Omsättningen steg till 396,04 miljoner SKK (298,54). Företaget har kunnat vända utvecklingen med hjälp av höjda priser, men konstaterar samtidigt att det fortfarande råder stark prispress, speciellt hemma i Danmark samt i Tyskland, samt att osäkerheten fortsätter.

Kristiderna får företagen att rensa i portföljerna

Flera stora livsmedelskoncernen rensar nu i produktportföljerna, och fokuserar på de lönsammaste nu när tiderna är kärva. Här finns miljarder att hämta, förklarar chefspersoner på bland annat Nestlé och Unilever för Reuters.
"Nyckeln är att ha fler vinnare än förlorare", säger till exempel Conagras vd Sean Connolly, medan Mondelez strikt håller på regeln att varje ny produkt man lanserar ska motsvaras av en som tas bort, och medger öppet att man redan har för många olika smaker.
Samtidigt efterfrågar återförsäljarna nya produkter som säljer snabbt, eftersom även handeln ju känner av de dåliga tiderna. Tillverkarna kan dessutom inte lika lätt höja priserna för nischprodukter som inte är absolut nödvändiga för kunderna, konstaterar analytikern Justin Cook på Deloitte, vilket gör att dessa bara blir dyrare och dyrare för tillverkarna att hålla sig med.

Hampakorv från Urban Deli

Urban Deli blir tillsammans med det svenska food tech-bolaget Boom Food först i världen med att lansera korv gjord på hampa. "The Mighty Merguez" heter den, och innehåller stora mängder Omega-3 och protein.

Mathem bjuder på korvkalas

På söndag bjuder Mathem på korvkalas i Göteborg, tillsammans med den ikoniska korvkiosken Lasse på Heden. "Alla Korvars Dag" heter evenemanget, där företagen tänker arrangera "stort kalas med musik, korv och fest för att hedra, hylla och fira korven".

Eatgood steg

Eatgood steg med 9,73 procent på fredagen till 2:03 SEK, före bland andra Lohilo som steg med 5,63 procent till 2:10 SEK, Umida som steg med 4,40 procent till 2:61 SEK, LMK Group som steg med 3,29 procent till 8:78 SEK, och Harboes Bryggeri som fick godkänt för sin delårsrapport i form av en ökning med 2,28 procent till 71:80 DKK.
Veg of Lund föll med 6,88 procent till 1:002 SEK, medan Bakkafrost föll med 4,51 procent till 646:50 NOK, Opticept föll med 4,27 procent till 9:65 SEK, och Humble Group föll med 4,22 procent till 8:055 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,36 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,66 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,74 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,05 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,06 procent.

Gomidda: Ta den i hampan

På annan plats i dagens Foodwire läser ni om Urban Deli, som ämnar börja servera korv gjord på hampa.
Vi utgår från att det inte rör sig om så kallad indisk hampa, som traditionellt haft en del andra och mindre legala användningsområden, men blir allt lite betänksamma när vi begrundar den pressbild, som åtföljer meddelandet om produktnyheten och som ni se härintill.
För ser de inte lite väl påverkade ut, de som suger på de nya hampakorvarna? Speciellt hon till höger, visst får man lätt för sig att hon snarare än Urban Deli tänker på andra varumärken, som Bong?
Behöver myndigheterna så att säga ta Urban Deli i hampan, och kanske till och med, eh, stoppa korven?
Email Marketing Powered by MailPoet