foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/03, 2023

Ministern: Ät mer svenskt – men klimatresonemang ifrågasätts

Regeringen vill revidera den svenska livsmedelsstrategin och satsa mer på att få konsumenterna att välja svenskt.
"Det primära tycker jag är att man. att man som konsument, miljömedveten konsument, väljer svenskt så ofta så ofta man kan. Det är jätteviktigt", säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till Ekot.
Orsaken till detta är både att öka självförsörjningsgraden, samt för klimatets skull, Men det sistnämnda ifrågasätts av forskare på området.
"Skillnaden i klimatpåverkan mellan svensk animalieproduktion och produktionen  i de länder vi importerar ifrån är liten, om den ens finns. Det finns inga bra data egentligen så det är högst oklart om det finns någon skillnad alls", säger klimatforskaren Elin Röös på Sveriges Lantbruksuniversitet, som menar att inte ens kortare transporter kommer att göra så stor skillnad.
"Den stora effekten är om man lägger om kosten så att man äter mindre kött- och mejeriprodukter.  Det är där man får den absolut största sänkningen i klimatpåverkan från det vi äter", menar hon.
Landsbygdsministern tänker dock inte inkludera den aspekten i en förnyad livsmedelsstrategi.
"Jag avser inte lägga mig i människors. matvanor, om man äter kött en en gång i veckan eller varje dag. Jag tycker inte att det ligger på min roll att tala om för för människor vad de ska äta", säger Peter Kullgren.

(S) vill ha "fransk" lösning på matinflationen

Socialdemokraterna kräver nu att regeringen gör som sin motsvarighet i Frankrike, och kallar till sig representanter för dagligvaruhandeln för att komma överens om att priserna inte ska stiga mer än nödvändigt.
"Det verkar ju finnas en risk för att vi ser en inhemskt driven inflation", säger partiledaren Magdalena Andersson till Ekot.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har inte kommenterat förslaget, men sågade ju Vänsterpartiets krav igår om ett prisstopp eller liknande.

Allt större skador på intensivt odlad norsk lax

Rekordmängden 58 miljoner odlad lax gick till spillo i Norge förra året eftersom den drabbats av sjukdomar och sår. Problemen tilltar dessutom, enligt siffror från norska Veterinærinstituttet.
"De hälso- och välfärdsproblem som ökar nu kan knytas till intensiv produktion", säger avdelningsdirektör Edgar Brun på myndigheten till NTB, och menar att sjukdomarna och såren "hänger samman med stress, trängsel och skador på fisken".
Framförallt är det bakteriella sjukdomar som ökar, men rapporten framhåller också förekomsten av så kallade vintersår, alltså infektioner som leder till sår på fiskarnas sidor.

Hagel förstörde flera tusen ton mat

5 300 ton grödor som skulle bli till mat förstördes av hagelskurar under förra året, enligt siffror från Agria Djurförsäkring som Food Supply rapporterar om. Hagelskurarna slog mot en yta som var en tredjedel större än snittet för de senaste tio åren, med största påverkan i Skåne samt därefter runt Falköping.
"Skadorna blev kraftiga och förstörde mycket eftersom mängder av hagel prickade in skördemogen gröda", säger affärsstrategen Rasmus Troedson på Agria Djurförsäkring.

Picadeli näringsmärker salladerna

Plocksalladsföretaget Picadeli ska nu märka upp samtliga sina ingredienser i kylarna i butikerna enligt Nutri-Score, en internationell standard för näringsinnehåll, som använder en färgskala från grönt till rött. Från och med denna månad ska märkningen finnas på samtliga Picadelis kylar i hela Europa.
"Vi har efterfrågat ett omtag kring näringsmärkningen av livsmedel, men inget händer. Nu tar vi saken i egna händer – och står upp för folkhälsan!" säger vd David von Laskowski.

Ekologiska Lantbrukarna vill lyfta ekomat

"Ekolyftet i butik" är namnet på Ekologiska Lantbrukarnas nya kampanj för att motverka den vikande försäljningen av ekologiska livsmedel. Organisationen kommer att låta kunderna möta ekobönder i ett antal butiker med början i Västra Götaland, och därefter hoppas man sprida aktiviteterna till resten av landet.
"Många konsumenter har lite kontakt med oss producenter. Nu hoppas vi att fler får möta en lokal ekobonde och på så sätt får upp ögonen för alla de mervärden som ekologiskt lantbruk skapar", säger Tina Åkesson i Lödöse, en av lantbrukarna som ska möta kunderna i butik.

Påskhare med hasselnötter

Lindt & Sprüngli lanserar en ny variant av sin klassiska chokladpåskhare, med smak och innehåll av hasselnöt.

"Carlsberg används för förtryck i Kina"

Muslimer dricker inte alkohol – alltså tvingar den kinesiska regimen boende i Xinjiangprovinsen att dricka öl för att identifiera muslimska uigurer, som regimen förtryckt under folkmordsliknande former de senaste tio åren, och tvinga dem att avsäga sig sin tro eller straffa dem ifall de inte gör det.
Ölen kommer till stor del från Wusu Beer, eftersom företaget har 85 procent av marknaden i provinsen – och företaget ägs sedan 2015 av Carlsberg.
Det avslöjar Danwatch och danska TV2, som stödjer sig på vittnesuppgifter från uiguriska flyktingar, läckta officiella dokument samt öppna kinesiska källor. Nu riktar experter på området kritik mot Carlsberg bland annat för att företaget varit med och sponsrat en ölfestival i provinsen.
"Carlsberg har gjort sig till redskap för den kinesiska regeringen i dess förtryck i Xinjiang", säger Rune Steenberg, en av Europas ledande uigurforskare, som både bott, verkat och forskat i provinsen.
Carlsberg meddelar via mejl att Wusus roll är begränsad till sponsorskap, leverans av smakprover, reklam samt ölförsäljning under festivalen, och menar att det inte finns bevis för att företaget deltar i förtrycket av folkgruppen.

Uppåt för Scandinavian Tobacco

Scandinavian Tobacco ökade sin vinst före skatt för fjärde kvartalet till 541 miljoner DKK (385), efter att omsättningen ökat till 2,185 miljarder DKK (2,012). Det var en ökning som tog fart under perioden: för helåret steg vinsten till 1,856 miljarder DKK (1,769), och omsättningen till 8,762 miljarder DKK (8,233).

Scandinavia Tobacco steg på rapport

Scandinavian Tobaccos helårsrapport visade sig vara något bättre än väntat, och skickade följaktligen upp aktien med 14,27 procent till 136:10 DKK. SImris Alg steg med 9,85 procent till 0:602 SEK, medan Lohilo steg med 7,23 procent till 1:988 SEK och Mackmyra steg med 6,08 procent till 2:79 SEK.
Eatgood föll med 4,64 procent till 1:85 SEK, medan Midsona B föll med 4,29 procent till 8:26 SEK och Umida föll med 2,72 procent till 2:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,15 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,84 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,30 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,85 procent.

Gomidda: Barfotadissen

"Inga skor, inget på överkroppen, ingen servering" lyder devisen på många restauranger, bland annat på McDonald's i Bexhill i brittiska East Sussex. Följaktligen fick James Graham vackert lämna sagda etablissemang häromnyligen, när han dök upp utan skor.
Så långt inget konstigt. Förutom det där med datumet, då, för detta utspelade sig den 23 februari, och även om de brittiska vintrarna inte direkt brukar bjuda på snö och tvåsiffriga minusgrader, så inte brukar de inbjuda att vandra barfota utan strumpor och skor precis.
Men till brittiska Metro säger James Graham att han helt kastat skorna, sommar som vinter, efter en "livsförändrande upplevelse" i samband med att hans hustru gick bort för tio år sedan. På en rad bilder visar han hur han minsann traskar runt i regn och rusk, kyla och blåst med rödsvullna med alldeles bara fötter, och berättar att han bland annat hunnit springa 20 maratonlopp barfota genom åren. Allt, förklarar han, helt enkelt för att han känner för det.
McDonald's låter sig dock icke bevekas av denna övertygelse, utan menar att man måste ta hänsyn till andra kunder och till James Grahams egen säkerhet. Och det är klart att två mer eller mindre svettiga nakna fötter kanske inte riktigt är vad man vill titta på, när man äter snabbmat med händerna.

Email Marketing Powered by MailPoet