foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/03, 2023

(V) vill ha prisstopp på mat

Vänsterpartiet kräver nu att regeringen agerar mot de skyhöga livsmedelspriserna genom en liknande överenskommelse som den som slöts i Frankrike nyligen. Lyckas regeringen inte komma överens med dagligvaruhandeln om ett frivilligt pristak, bör regeringen "skapa någon typ av prisstopp", säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) avvisar dock idén.
"Att sätta ett pristak och kanske reglera det i lag är en riktigt dålig idé", säger hon till Ekot.

Coop ska ha gemensamma EMV i hela Norden

Coopföretagen i Sverige, Norge, Danmark och Finland kommer nu att gemensamt köpa in sina egenmärkesvaror till alla fyra länderna via bolaget Coop Trading. I samband med det gör man om designen på sina egenmärkesvaror, så att den blir densamma på alla fyra marknaderna. Tanken är att på så sätt kunna pressa priserna genom större inköp.
Förpackningarna ska börja göras om mot slutet av året.

Nytt försök med jättefiskodlingen i Sotenäs

Drygt ett år efter att företaget Quality Salmons försök att starta en jättefiskodling i Kungshamn i Sotenäs kommun gick om intet, vill ett nytt företag ta över och försöka igen, skriver Bohusläningen.
Även denna gång är det dock norrmannen Roy Høiås – som låg bakom det förra försöket – som även står bakom det nya, och det är något som inte tas emot särskilt välvilligt av kommunen, som anser förtroendet förbrukat för honom.
"Givet det vi sett hittills är de färdiga i den här kommunen", säger ledande lokalpolitikern Mikael Andersson (DemR) till tidningen.

Mathem bromsar expansionen

Mathem väljer nu att inte utvidga försöken med snabbleveranser av livsmedel inom 30 minuter utanför de områden där den finns idag, det vill säga Södermalm och Gamla stan i Stockholm.
"Omvärlden har förändrats där kraven på att snabbt visa lönsamhet skärpts och det gör att vi inte längre kör med full gas. Vi  har helt enkelt dragit ner på expansionstakten", säger vd Johan Lagercrantz till Breakit .

Brie på tub från Kavli

Kavli lanserar en Brieost på tub, med namnet "C'est la Brie", men som även innehåller lika mycket Edamer som Brie. Osten har kommit till efter önskemål från kunderna, som vill slippa de hårda kanterna som blir på en Brieost, omtalar företaget.

Nytt stödpaket till livsmedelsindustrin i Frankrike

Bara dagar efter att den franska regeringen kommit överens med de ledande dagligvaruaktörerna om ett pristak, inrättar man även en stödfond för livsmedels- och lantbrukssektorerna. Regeringen satsar 200 miljoner EUR i fonden, och öppnar den även för privata investerare, med förhoppningen att den ska uppnå en halv miljard i kapital.
Där ska företag kunna söka medel för till exempel investeringar, innovation och export, men regeringen vill även se mer automatisering och konsolidering inom livsmedelsindustrin.
"Livsmedels- och jordbruksindustrin är en industri som behöver en rad investeringar, vilka är otillräckliga idag", skriver regeringen.
Samtidigt ska företag i branschen även kunna skjuta upp skatteinbetalningar och sociala avgifter, enligt planen.

Dole vände från jätteförlust

Dole vände till vinst om +4,90 miljarder USD (-46,76) före skatt för fjärde kvartalet 2022. Omsättningen steg samtidigt till 2,36 miljarder USD (2,25). Rörelseresultatet gjorde en ännu bättre återhämtning, och vände till +31,73 miljarder USD (-36,82).

Heineken satsar i Ryssland trots avvecklingsbeslut

Trots att Heineken sällat sig till de företag som beslutat dra sig ur Ryssland i protest mot landets invasion av Ukraina, har man lanserat 16 nya produkter i Ryssland under 2022 och dessutom anställt ett 20-tal personer. Företaget skriver dock på sin sajt att detta varit nödvändigt för att inte den ryska regimen ska kunna anklaga den ryska divisionen för att vara konkursmässig, vilket är ett brott enligt rysk lag som kan leda till förstatligande.
Heineken upprepar att man "söker dra sig ur Ryssland medan vi gör vårt bästa för att säkra försörjningen i framtiden för våra nästan 1 800 anställda i Ryssland", men konstaterar samtidigt att "det är svårt att sälja en förlustbringande verksamhet".

Ras för Midsona

Midsona A föll med 20,83 procent till 9:50 SEK på onsdagen, en nedgång som dock inte återspeglade sig i B-aktien, vilken tvärtom steg med 1,41 procent till 8:63 SEK. Eatgood föll med 3,96 procent till 1:94 SEK, medan Oatly föll med 2,39 procent till 12:25 USD.
Ice Fish Farm drog iväg med 23,08 procent till 32:00 NOK, medan LMK Group steg med 13,36 procent till 8:40 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 10,29 procent till 0:686 SEK, och Carlsberg A steg med 2,19 procent till 1 165:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,17 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,37 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,14 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,32 procent.

Gomidda: Hombre sin Moral

Såhär på Internationella Kvinnodagen breddar vi fokuset en aning och påminner alla manliga läsare om vikten att inte vältra över all matlagning och liknande hushållssysslor på kvinnorna i hushållet (och alla våra kvinnliga läsare att inte ta den sortens skit). Det ska man inte göra oavsett vilket, men det kan även komma att kosta rent ekonomiskt.
I Velez-Malaga i södra Spanien har nämligen Ivana Moral inte bara slängt stekspaden och stigit ut ur äktenskapet med sin uppenbart letargiske make, utan även stämt honom för utebliven kompensation för att han låtit henne sköta allt därhemma under 25 års tid.
Och si, hon fick rätt, för nu dömer domstolen hennes ex-make – som av förklarliga skäl förmodligen vill förbli anonym – att betala henne drygt 204 000 EUR i ersättning, vilket motsvarar minimilönenivån i landet under alla år, samt dessutom en pension om 500 EUR i månaden.
Till saken hör inte bara att hon även tvangs sköta familjens gymföretag, utan att karlsloken hennes sprang och köpte en Porsche, en Range Rover och en BMW-motorcykel för pengarna, tillsammans med en 70 hektar stor olivodling, där han tillverkar olivolja som inbringar över 4 000 EUR per månad.
En man som tydligen saknar moral, med andra ord, på både det ena och andra sättet.

Email Marketing Powered by MailPoet