foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/03, 2023

Carlsbergs vd tackar för sig

Carlsbergs vd Cees 't Hart meddelade på tisdagen att han ämnar avgå efter åtta år på posten. Rekryteringen av en efterträdare har påbörjats, och tills dess att den är klar blir den 64-årige Cees 't Hart kvar på posten, dock som längst till och med i höst.
Bland det han hoppas hinna uppnå innan han lämnar företaget märks att kunna slutföra avyttringen av Carlsbergs verksamhet i Ryssland, säger Cees 't Hart.

Nej, svenska kor kan inte kyla klimatet

"Kor kan kyla klimatet", skrev LRF på sin kampanjsajt mjolk.se – ett påstående som fick klimatforskarna Elin Röös och Rasmus Einarsson på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, att brista ut i gapskratt när Sveriges Radio påtalade saken. .
"Nej, va. Oj, oj. Kor kan kyla klimatet? Nej, det skulle jag säga är helt fel. Kor släpper ut metan. Punkt slut", säger Elin Röös till Ekot.
LRF hävdade också att "om vi lyckas hålla metanutsläppen på dagens nivå, så påverkar de inte klimatet negativt", eftersom metan är en kortlivad gas. Men även det resonemanget får underkänt.
"(Metanutsläppen) behöver minska med femtio, sextio procent globalt sett och de ökar ju fortfarande idag", säger hon, och får medhåll från andra experter.
På eftermiddagen hade LRF backat och tagit bort påståendet.
"Den rubriken blev olycklig", säger LRF:s ordförande Palle Borgström till P4 Extra i Sveriges Radio. "Kor släpper ut metan och påverkar klimatet", konstaterar han.

Tasteful Foods satsar i Sverige

Norska Tasteful Foods anställer en egen säljkår för att på allvar få ut sina färdigrätter i svenska butiker. Företaget satsar till en början på storstäderna, men tänker sedermera växa över hela landet, skriver Fri Köpenskap.

Glass med Nöt-Crème

Triumf Glass gör gemensam sak med Printzells Confectionery och lanserar nu en glass som innehåller det senare företagets ikoniska Nöt-Crème.
"Samarbetet med Printzells har varit otroligt efterlängtat", säger Triumf Glass försäljnings- och marknadschef Felix Müntzing, men arbetet med att få till rätt smak och konsistens har tagit sin tid.
Den nya glassen lanseras nästa vecka.

Aldi lämnar Danmark

Dagligvarukedjan Aldi kastar in handduken i Danmark, det sista landet i Norden där man haft butiker. Samtidigt planerar rivalen Lidl att öka sitt butiksbestånd med 50 procent till 200 affärer i Danmark, rapporterar Ritzau.

Faitrade skärper kakaokraven

Fairtrade skärper nu kraven för kakao, och lägger bland annat in ökat skydd för mänskliga rättigheter och mer fokus på spårbarhet och levnadsinkomster i kriterierna. Dessutom ska odlarna arbeta mer miljövänligt och inte hugga ned skog för att odla kakao, medan Fairtrade även sjösätter ett nytt program för att motverka förekomsten av barn- och tvångsarbete. 
"Uppdateringen reflekterar vår vilja att hela tiden komma framåt, med målet att förhindra barnarbete och avskogning. Samtidigt stärker Fairtrades nya kakao-kriterier vårt stöd till odlarna och möjliggör för dem att själva leda omställningen till en mer hållbar framtid", säger Sam Dormer, global produktansvarig för kakao på Fairtrade International.

Amazon storsatsar på sjögräs

Näthandelsjätten Amazon satsar 1,5 miljoner EUR på en jätteodling för alger, som ska kunna användas i bland annat livsmedel. Den ska leverera minst sex ton alger redan under första året, när den är igång mot slutet av 2023, från en tio hektar stor anläggning mitt i en vindkraftspark i havet utanför Nederländerna. Tanken är att North Sea Farm 1, som den heter, ska fortsätta att växa och nå en miljon hektar till 2040, rapporterar Food Navigator.
Den primära anledningen är dock inte att producera ny råvara för livsmedel, utan att fånga upp koldioxid. Genom att använda de eljest ofarbara vattnen runt vindkraftverken ute i havet, kan man göra det utan att hamna i konflikt med till exempel sjöfarten eller fisket.

Lyft för Mackmyra

Mackmyra fick sig ett välbehövligt lyft på börsen på tisdagen och steg med 9,92 procent till 2:66 SEK, före bland andra Apetit som steg med 3,72 procent till 12:55 EUR och Atria A som steg med 1,20 procent till 11:78 EUR.
LMK Group föll med 7,26 procent till 7:41 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 7,16 procent till 0:622 SEK, Lohilo föll med 6,51 procent till 1:866 SEK, Simris Alg föll med 4,92 procent till 0:56 SEK, och Ice Fish Farm föll med 3,70 procent till 26:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,76 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,80 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,09 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,80 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,17 procent.

Gomidda: Alton, inte Fawlty

Bor man över på Alton Towers, Englands Liseberg, och därvidlag beställer en full engelsk frukost, så förväntar man sig nog både... ja, det ena och det andra, med mera med mera, om man säger så.
Icke så. På asociala media får nu (miss)nöjesparken löpa gatlopp efter att The English Breakfast Society – ty det finns en sådan i detta land, även om ni vägrar tro det – lagt upp en bild på den tveksamma frukosten därstädes; en papplåda med några baconslamsor, två korvar, ett stekt ägg, en hash brown (va nu det heter på svenska) – samt, som droppen som bokstavligen fick bägaren att rinna över, vita bönor serverade i en mugg.
"Är det sant att detta är er room service-levererade kompletta engelska frukost på ert hotell? Kan ni inte ge dem tallrikar?" twittrar det indignerade frukostsällskapet, och får därvid kommentarer på temat "motbjudande förolämpning av den majestätiska världsberömda engelska varma frukosten", rapporterar The Mirror.
"Om vi någonsin behövde bevis på att världen sakta går mot sin undergång... så kan detta vara det. Inga tomater. Ingen brun sås (Worcestershiresås eller HP-dito, red. anm.)", skriver en.
Och si, världen må brinna, men den engelska frukosten skändar man inte ostraffat, ty nu har Alton Towers matleverantör Aramark anställt räfst och rättarting.
"Vi är besvikna på nivån på den frukost som upplevdes i den här isolerade incidenten av en av gästerna", säger en talesperson, som låter meddela att man vidtagit "omedelbara åtgärder och samarbetar med Alton Towers för att se över den rumsservice som gästerna erbjuds".
Kanske läge att skicka Manuel på matlagningskurs?

Email Marketing Powered by MailPoet