foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/03, 2023

Matpriskollen: Högsta prisökningarna någonsin

"Så här höga tal har vi aldrig sett förut", säger Matpriskollens grundare Ulf Mazur, efter att sajten uppmätt prisökningar om 2,5 procent för livsmedel i snitt mellan januari och februari.
"Det går inte ihop för många. Det börjar bli ett problem som politiker behöver göra något åt, särskilt för exempelvis ensamstående med barn. De som har det tuffast måste ha mat på bordet", säger han till TT.
I SCB:s senaste statistik var matprisökningarna drygt 20 procent på årsbasis. Matpriskollen har uppmätt 17,8 procent, men mätmetoder och liknande skiljer sig naturligtvis år. Matpriskollen noterar till exempel prisrally på barnmat i allmänhet och välling i synnerhet under februari, som inte hunnit komma med i SCB:s senaste siffror, som bara sträcker sig fram till januari.
Den generella trenden är dock densamma: en tvåsiffrig ökning som ligger en bra bit över den redan höga inflationen. De stora kedjorna har redan flaggat för fler höjningar, men varje procent som matpriserna stiger kostar konsumenterna tre miljarder SEK, enligt Ulf Mazur.
"Priserna får inte stiga mer, det gör oss så fattiga", säger han, 

Franska påtryckningar för lägre livsmedelspriser

Frankrikes regering har kommit överens med de stora dagligvaruaktörerna om att priserna ska hållas "så låga som möjligt" på de vanligaste varorna. Det meddelade finansminister Bruno Le Maire på måndagen. Dessutom kommer de fattigaste hushållen att få en matcheck om 65 EUR per månad.
Åtgärderna sträcker sig fram till juni och syftar till att dämpa inflationen i landet, som för livsmedel just nu är 14,5 procent på årsbasis i landet. Det franska konkurrens- och konsumentverket DGCCRF ska genomföra kontroller, så att överenskommelsen följs och leverantörerna inte blir lidande.
Men även om överenskommelsen lämnar stor frihet åt dagligvaruaktörerna själva – för stor, enligt konsumentgrupper – ska den ses som en vänlig men bestämd markering från regeringen i ett land där åtminstone dess föregångare inte dragit sig för att inrätta regelrätta prisstopp.

Bottennapp för norsk sjömat

Exporten av norsk sjömat föll till de lägsta nivåerna sedan 2006 förra månaden, eller 207 000 ton, 41 000 ton mindre än samma månad förra året, enligt Norges Sjømatråd. Det var dessutom den sjätte månaden i rad som mängderna minskade.
Sjømatrådets analytiker Paul Aandahl säger till E24 att det inte är något fel på efterfrågan utan att man haft svårt att producera och att det varit dyrt att transportera.
De stigande priserna innebär dock att värdet på exporten steg med 1,6 miljarder NOK till 12,8 miljarder NOK under perioden.

Ny vd på Skånemejerier

Camilla von Perglas blir ny vd för Skånemejerier från månadsskiftet. Hon har varit affärsområdeschef för detaljhandeln på företaget i ett år och har dessförinnan hunnit med 16 år i olika chefspositioner på Cloetta.
Camilla von Perglas efterträder José Antonio Lalanda, som i sin tur blir ny vd för Galbani Cheese på Lactalis i Italien.

Toblerone förlorar Matterhorn

Nu tvingas Toblerone plocka bort den ikoniska bilden på Matterhorn från förpackningarna – eftersom chokladen inte längre är tillräckligt schweizisk.
Delar av produktionen ska nämligen flyttas till Slovakien mot slutet av året, och då medger inte de schweiziska lagarna att man avbildar landets högsta berg på omslaget. Inte heller får det stå "of Switzerland" på förpackningen, utan istället ska detta ersättas med "established in Switzerland".
Tillverkaren Mondelez meddelar att man fortfarande kommer att ha någon form av alptopp på förpackningen, fast då en mer generisk bild.

Havrebullar från Fazer

Fazer lanserar två sorters havrebullar, varav en med morotssmak.

Tapp för Umida

Umida föll med 5,47 procent till 2:59 SEK på måndagen, före bland andra LMK Group som föll med 4,88 procent till 7:80 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 4,56 procent till 0:67 SEK, och Norcod som föll med 4,29 procent till 46:90 NOK.
Lohilo steg med 3,96 procent till 1:996 SEK, medan HKScan A steg med 2,56 procent till 0:80 EUR, Apetit steg med 2,98 procent till 12:10 EUR, och Opticept steg med 2,13 procent till 10:08 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,40 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,48 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,01 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,02 procent.

Gomidda: Mystiken tätnar

Pressinbjudningar av alla de slag är alltid välkomna till red@foodwire.se. Men ändå kliar vi oss lite i huvudet när vi nås av en inbjudan från den kaliforniska mandelstyrelsen.
Visserligen till ett webbaserat seminarium, så vi behöver inte resa ända dit för att höra om hur man ska framtidssäkra chokladprodukter medelst mandel, men vi kan inte påminna oss att vi tidigare varit i kontakt med sagda styrelse i något ärende – dess existens var rentav okänd för oss tills idag.
Så hur kommer det sig att vi blev inbjudna? Det är givetvis hedrande, men är vi så kända i mandelkretsar i Staterna?
Frågorna hopar sig.
Email Marketing Powered by MailPoet