foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/03, 2023

Norrmejerier vände till förlust

Norrmejerier vände till förlust före skatt för helåret 2022 om -15,90 miljoner SEK (+16,86), efter att omsättningen stigit till 2,08 miljarder SEK (1,96). Förra årets resultat hölls dock uppe genom bokslutsdispositioner; rörelseförlusten 2022 blev bara -5,88 miljoner SEK (-77,43).

Tysk storkedja kastar ut Mars

Tyska dagligvarujätten Edeka plockar bort Mars, Snickers, Milky Way, Ben's, Whiskas och övriga produkter från företaget Mars. Orsaken är att Edeka inte accepterar företagets prishöjningar på de omkring 450 varorna, skriver Lebensmittel-Zeitung. Dessa kommer att ersättas både av märkesvaror och av egenmärkesvaror, vilket innebär att risken ökar för att Mars ska förlora marknadsandelar permanent.

Sveriges första landodlade lax allt närmare butik

Företaget Re:Ocean, som i Säffle bygger Sveriges första anläggning för landbaserad laxodling, har nu tecknat distributionsavtal med grossisten Magnusson Fisk. Sedan tidigare finns även ett avtal med finländska Kesko. Den första fisken beräknas komma i handeln om tre år.

92 miljoner olagliga cigarretter från fejkfabrik

Fyra personer har dömts för att ha drivit en olaglig cigarrettfabrik i danska Aulum under rent professionella former – de beräknas ha producerat 92 miljoner cigarretter under de två år som verksamheten var igång. De fyra döms till mellan tre och sex och ett halvt års fängelse samt böter om 599 miljoner DKK – en summa som den danska staten anser att den gått miste om i uteblivna skatteintäkter, rapporterar Ritzau. En femte inblandad frias eftersom det inte anses bevisat att han visste att produktionen var olaglig.
När polisen gjorde razzia på den olagliga fabriken i februari 2022 beslagtog man 25 miljoner cigarretter samt 13 ton tobak, som kunde ha använts till ytterligare 13 miljoner cigarretter. Dessutom hittades enorma mängder kontanter, klockor i miljonklassen och andra lyxvaror, samt flera egendomar.

Oddlygood Dreamy – nyhet i mellishyllan

Valio lanserar nya mellanmålen Oddlygood Dreamy i två smaker. De är helt växtbaserade, gjorda på glutenfri havre och kokos, samt berikade med vitaminer och mjölksyrabakterier.

Nya verop för sydafrikanska citrusodlare

Samtidigt som citrusodlarna i Sydafrika stött på patrull för sin export till EU. i form av EU:s bestämmelser mod skadedjur, drabbas man nu även av ett nytt dråpslag i form av elbristen i hemlandet. Denna slår dessutom mot odlarnas möjligheter att leva upp till EU:s krav, vilka bland annat innebär att alla apelsiner som ska exporteras till Europa måste hållas kylda vid max +2 C i 20 dagar.
Den sortens kylförvaring blir extremt dyr, i den mån den alls står att uppbringa, säger sydafrikanska citrusbranschorganisationen Citrus Growers’ Association (CGA), och även om man lyckas få den till stånd, kommer den inte att kunna vara på plats innan skördesäsongen börjar i slutet av den här månaden, rapporterar Fruitnet. Därmed väntas minst 15-25 procent av all sydafrikansk citrus inte kunna exporteras till EU, utan måste avyttras på annat sätt.

Bakslag för Mackmyra

Mackmyras glädjeskutt på börsen på torsdagen förbyttes i ett nästan lika stort bakslag på fredagen, då aktien föll med 9,42 procent till 2:50 SEK. Lohilo föll med 4,33 procent till 1:90 SEK, medan Simris Alg föll med 2,55 procent till 0:611 SEK.
Umida steg med 9,60 procent till 2:74 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 7,67 procent till 0:702 SEK, Eatgood steg med 3,93 procent till 1:985 SEK, Oatly steg med 3,52 procent till 2:35 USD, och HKScan steg med 2,89 procent till 0:782 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,61 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,29 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,54 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,44 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,88 procent.

Gomidda: Whiskeysvamp

Nej, rubriken syftar inte på någon följdsjukdom till fredagsgroggen, utan på Baudoinia compniacensis, en svampform som trivs bäst i destillerinära landskap och som tycker att alkoholångor är det mumsigaste som finns.
Följaktligen finns den i ymnig mängd runt många alkoholföretag, bland annat över hela Christi Longs hus i Lincoln County i amerikanska Tennessee, där Brown-Forman har sex stora lagerlokaler för Jack Daniels. Detta kostar henne stora summor i rengöring medelst högtryckstvätt, och nu har hon stämt countyts plan- och byggnadsnämnd för att den låtit lagerlokalerna uppföras, rapporterar BBC.
Myndigheterna har nu funnit att byggloven aldrig riktigt blev färdiga, och beordrat det påbörjade bygget av en sjunde sådan lagerlokal att avbrytas i väntan på närmare utredning.
Liknande rättsprocesser pågår på flera andra håll i delstaten, ty Tennessees whiskeybransch sväller, med denna något oväntade miljöpåverkan som ett allt större dithörande problem.
Att svampen frodas på spritångor är däremot känt sedan länge – förekomsten av den har till exempel använts som ledtråd för FBI i jakten på illegala hembrännare, säger Christi Longs advokat Jason Holleman.

Email Marketing Powered by MailPoet