foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/03, 2023

Mathem varslar 60-tal

Mathem varslar uppemot ett 60-tal anställda vid sitt nya lager i Larsboda i Stockholm. Vd Johan Lagercrantz förklarar för Dagens Industri att det nya lagret "är så pass mycket mer effektivt att det innebär ett mindre personalbehov, totalt sett", och nu när man stängt det gamla i Bromma uppstår övertalighet.
Enligt Handelsanställdas Förbund rör det sig främst om provanställda och personer från bemanningsföretag som kommer att få gå.

Polarbröd gör ny mångmiljoninvestering

Polarbröd ska investera ytterligare 52,3 miljoner SEK i ännu ett nybygge i Älvsbyn. Denna kommer bland annat att inkludera "en surdegsanläggning och ny teknik för att möta framtidens behov".
"Nu fortsätter vi satsningarna för att skapa framtidens hållbara brödmål i våra bagerier i Älvsbyn och Bredbyn. Den här investeringen är en viktig del för de kommande etapperna", säger Polarbröds vd Anders E Johansson.
Företaget har inte meddelat när nyinvesteringen ska stå klar.

Costco får hård kritik för arbetsmiljön

Arbetsmiljöverket riktar hård kritik mot kedjan Costco, som ju etablerade sig i Sverige för omkring två år sedan. Varma arbetskläder saknas för anställda som arbetar i kylrum, flera sorters skyddsutrustning saknas, tillbud och olyckor har inte anmälts till myndigheten, och rutiner för alla delar som ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet saknas.
"Att anställda som jobbade i kyl- och frysrum endast hade tunna vita rockar och latexhandskar förvånade mig. Varma kläder ska köpas in omgående. Tillbud och olyckor måste också anmälas direkt så att de kan utredas och åtgärdas", säger Mikael Andersson på Arbetsmiljöverket till Handelsnytt.
Handels regionala skyddsombud i Stockholm Emma Lindqvist har flera gånger påtalat brister i arbetsmiljön, särskilt när det gäller ergonomi.
"På kort tid har flera anställda har fått ont", säger hon till tidningen, och menar att det till stora delar handlar om bristande förståelse för svenska förhållanden.
"De har som utgångspunkt att det som fungerar i andra länder, det ska också fungera här. Många gånger finns de ansvariga inte heller på plats i Sverige", säger hon.
Arbetsmiljöverket ställer nu tio krav på åtgärder, bland annat kring just ergonomin.

Stacky's stegar in på restaurangerna

Svenska vegoföretaget Stacky's tecknar avtal med grossisten Svensk Cater i syfte att kunna komma ut på horecamarknaden. Företaget uppger att man redan fått beställningar via samarbetet, och ska nu anordna en mässa för presumtiva kunder där de får provsmaka produkterna.

Panta på stan – ny satsning i Sverige

Reitan Convenience och Coca-Cola Sverige ska testa att sätta upp en pantmaskin ute på allmän plats, noga räknat utanför Pressbyrån mellan T-Centralen och Centralstationen i Stockholm. Om testet faller väl ut tänker man sätta upp pantmaskiner på fler platser.
"Undersökningar visar att svenskar – och faktiskt allra mest unga – som befinner sig i rörelse mellan olika platser inte återvinner sina inköp i lika stor utsträckning som annars", konstaterar Reitan Conveniences Sverige-vd Anna Wallenberg.

Komplicerad utredning efter Skares konkurs

Konkursutredningen i danska Skare Meat Packers, som försattes i konkurs för en månad sedan efter en köttskandal som skakade företaget, har stött på komplikationer. Det har nämligen visat sig att vd Kurt Skare i princip inte har fått någon lön sedan 2018, och nu har en lönefordran om cirka 29 miljoner DKK på konkursboet, rapporterar Jyllands-Posten.
Dessutom har han ytterligare krav på konkursboet om ett drygt tiotal miljoner DKK, och kan nu komma att kräva in hela beloppet eftersom han eljest riskerar personlig konkurs.
De uteblivna löneutbetalningarna ska ha varit ett sätt för Kurt Skare att spara stora belopp åt sitt livsverk, enligt tidningen.

Tyskland kan förbjuda skräpmatsreklam

Den tyska regeringen föreslår ett förbud mot reklam för livsmedel med "för höga" halter av socker, salt och fett som riktar sig till barn under 14 år. Det ska bland annat ske genom restriktioner på mellan vilka klockslag som marknadsföringen får synas.
Den tyska livsmedelsbranschen kritiserar dock förslaget för att vara för luddigt när det gäller definitionen av vilka livsmedel som ska omfattas, och varnar för att förbudet skulle kunna komma att gälla två tredjedelar av all livsmedelsreklam. Dessutom efterlyser man vetenskapliga belägg för sambandet mellan sådan marknadsföring och fetma hos barn, rapporterar Just-food.

Nytt fall för Lohilo

Lohilo föll med 4,68 procent till 2:035 SEK på onsdagen, före bland andra Agtira som föll med 4,07 procent till 16:50 SEK, Ice Fish Farm som föll med 3,35 procent till 26:00 NOK, Bakkafrost som föll med 2,86 procent till 662:50 NOK, och Anora som föll med 2,64 procent till 6:28 EUR.
Norcod 11 med 16,94 procent till 49:70 NOK, medan Apetit steg med 4,42 procent till 11:80 EUR, Sjöstrand Coffee steg med 4,30 procent till 0:728 SEK, LMK Group steg med 4,01 procent till 8:30 SEK, och Opticept steg med 3,14 procent till 9:85 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,54 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,21 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,34 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,14 procent.

Gomidda: 日本のビーガン料理

Någonstans får man lätt för sig att Japan Airlines inte är särskilt förtjusta i veganer. Eller hur ska man annars tolka det närmast förnedrande veganska alternativet till flygfrukosten i business class, som passageraren Kris Chari serverades under en sjutimmarsflygning från Jakarta till Tokyo?
Denna veganska så kallade frukost bestod nämligen av en tallrik med en enda banan på, en enda, samt intet därutöver. Och för att lägga förolämpning till skada, som det heter på engelska, försågs han dessutom med ett par ätpinnar varmed han förväntades inmundiga bananen, oklart dock hur.
"Jag trodde att det bara var en underväldigande förrätt – men faktum var att det var hela måltiden!" säger Kris Chari enligt Insider.
Bananen var visserligen god, medger han, men lunchen som serverades senare bestod i princip bara av "knappt kryddad spaghetti". Detta var långtifrån första gångerna de veganska alternativen lämnade det mesta i övrigt att önska, menar han, men att bara serveras en enda banan med ätpinnar slår någon slags rekord, menar han.
Flygbolaget – som på sin webbsajt minsann skyltar med betydligt vettigare och matnyttigare veganska alternativ ombord – har i vanlig japansk ordning bett om ursäkt för att "inte ha lyckats möta förväntningarna".
Det är bara att hoppas att det japanska flygbolaget får klart för sig att man som betalande matgäst inte vill behöva vara den som ger ris.

Email Marketing Powered by MailPoet