foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/02, 2023

Brakförlust för Linas

LMK Group, som driver Linas Matkasse, vände till förlust om -108,90 miljoner SEK (+15,38) före skatt för fjärde kvartalet. Omsättningen minskade samtidigt till 255,45 miljoner SEK (327,00).
En stor del av förlusten kommer dock från nedskrivningar av goodwill för värdet på verksamheten i Sverige och Danmark, efter att avkastningskraven på dem ökat.

Paulig investerar i kakaofri choklad

Paulig investerar ett icke uppgivet belopp i det brittiska företaget WNWN, som siktar på att bli först med att lansera choklad utan kakao.
"Företagets alternativa, kakaofria choklad ser ut, doftar, smakar, smälter, knäcks och bakas precis som riktig choklad. Livsmedelsbranschen har visat ett väldigt stort intresse eftersom det är ett bra komplement till traditionell kakao, speciellt för hybridprodukter som överdrag och glass", förklarar Paulig.
Sammantaget har WNWN tagit in fem miljoner EUR i en finansieringsrunda där flera andra också satsat pengar.

Lejonet & Björnen satsar utanför storstäderna

Glassföretaget Lejonet & Björnen vill nu ta steget ut från storstadsområdena, och bygger som bäst upp en försäljningsorganisation för södra Sverige, ungefär från Kronobergs län och söderut.
"Södra Sverige är en för oss intressant marknad där vi har en relativt hög varumärkeskännedom. Vi upplever en stor efterfrågan på vår typ av produkt; svenskproducerad och av naturliga råvaror, i regionen", säger vd:n och ägaren Katarina Mild.

Fiskbullar går som smör

Efterfrågan på fiskbullar har plötsligt skjutit i höjden igen, efter en tidigare topp under pandemin, rapporterar Mål & Medel.
"Vi har behövt lägga om scheman och ta in extra personal. Vi har flyttat personal från linjer som haft mindre att göra till linjer som producerar fiskbullar", säger Ing-Marie Cassler, ordförande i Livsklubben på Orkla i Kungshamn, som tillverkar Abbas fiskbullar.
Exakta siffror saknas, men Ing-Marie Cassler ser ett tydligt samband med den nya preppingkulturen, som fick sig en skjuts av pandemin och nu av det osäkra läget i världen.
"Under vissa tider de två senaste åren har folk bunkrat klart och köpt fiskbullar så att det räcker. Sedan börjar det om igen", förklarar hon.

Minskad vinst för nya Anora

Finländska alkoholföretaget Anora, bildat av sammanslagningen av Altia och Arcus, minskade vinsten före skatt för fjärde kvartalet till 5,9 miljoner EUR (21,1), efter att nettoomsättningen ökat till 221,6 miljoner EUR (205,6). Företaget har liksom alla andra drabbats av högre kostnader för insatsvaror: rörelsevinsten föll till 10,2 miljoner EUR (23,5).
"Lönsamheten under Q4 eller helåret 2022 levde inte upp till våra förväntningar", konstaterar vd Pekka Tennilä, som tror att även 2023 kommer att bli trögt.

Sammanhängande småländsk snusdosa

Efter de senaste kraven på att till exempel dryckesflaskor ska ha lock eller korkar som sitter fast i den övriga förpackningen, hakar småländska Sävjo Plastic på trenden och lanserar även snusdosor där dosa, lock och skräplock sitter ihop. Den gjuts i ett stycke och ska syfta till att minska nedskräpningen, enligt företaget.
"Vi har även tagit fram dosor av ostronskal och testar olika miljömaterial för att få fram en slutprodukt som är fullt komposterbar i vanlig hushållskompost", säger vd Tommy Asterhed.

Ny växtbaserad meny på Burger King

Den svenska grenen av Burger King lanserar nu växtbaserade varianter på flera av sina vanligaste hamburgare – Whopper, Cheeseburgare samt Royale. Whoppern finns som vegetariskt alternativ sedan tidigare, men nu tar man alltså saken ett steg längre tillsammans med leverantören The Vegetarian Butcher.
"En av de främsta orsakerna till att burgarfantaster väljer bort växtbaserade alternativ är på grund av smaken. De tror inte att de växtbaserade alternativen smakar lika gott som våra köttbaserade burgare. Men i kombination med smaken av flamegrillat smakar de så gott att konsumenterna inte kommer att reflektera över att de är växtbaserade", säger Mads Billkvam, svensk landschef på Burger King.

Sockerfri yoghurt från Valio

Valio lanserar en ny serie fruktyoghurt utan tillsatt socker och helt utan fett. Den kommer efter att kunderna efterfråga fler sådana produkter.

Lönneberga lanserar kycklingkorv

Atria lanserar en ny kycklinggrillkorv med smak av chili och vitlök.

LMK steg på rapporten

Trots den stora förlusten under fjärde kvartalet steg LMK Group med 15,48 procent till 7:98 SEK på börsen under tisdagen. Lohilo Foods steg med 8,93 procent till 2:135 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 5,76 procent till 0:698 SEK.
Anora fick däremot bakläxa för sin rapport, som kostade aktien minus 11,16 procent och landade den på 6:45 EUR. Opticept föll med 7,10 procent till 9:55 SEK, medan Umida föll med 3,04 procent till 2:55 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,37 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,06 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,69 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,86 procent.

Gomidda: Nästan aptonym

Läsare av denna spalt vet vid det här laget vad en aptonym är, ett ovanligt passande namn på en person som till exempel arbetar med eller eljest ägnar sig åt något som har påfallande samband med vad man heter.
En nästan-aptonym bjuder vi idag på på annan plats i dagens Foodwire, där vi hör livsmedelsarbetaren Ing-Marie Cassler uttala sig. Men vi undrar om hon inte hamnat på lite fel plats, och egentligen borde ha arbetat med köttbullar snarare än fiskbullar?

Email Marketing Powered by MailPoet