foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/02, 2023

Nu går dansken på Systemet

Danskar som åker till Sverige för att handla sprit – det är den omvända världen som den svaga svenska kronan lett till. Dessutom börjar Skåne få se danska dagsturare som handlar mat på samma sätt som orterna längs norska gränsen får se norska i samma ärende.
Bara cigarretter är över tio kronor billigare per paket, och även besöksnäringen får känna av uppsvinget, rapporterar Dagens Nyheter.
Den svenska kronan har varit svagare än den danska i flera år, men sedan hösten 2021 har nedgången tagit fart, och priset för en dansk krona rör sig nu runt en och en halv svensk sådan.

Gränshandeln mot Norge har kommit av sig

Gränshandeln längs med norska gränsen har fyr- respektive femdubblats från 2021 respektive 2020, enligt nya siffror från norska Statistisk Sentralbyrå, Men den är fortfarande med sina 10,4 miljarder NOK 35 procent lägre än 2019, det vill säga före pandemin. Antalet dagsturer är dessutom 41 procent lägre än under 2019, vilket alltså innebär att gränshandeln verkar ha kommit av sig på längre sikt.
Idag spenderar varje gränsturare i snitt 1 835 NOK i Sverige per resa – visserligen en ökning, men troligtvis en ökning som beror på de kraftiga prishöjningarna på livsmedel i Sverige, säger seniorrådgivaren Kristin Aasestad på SSB till E24.
58 procent av all norsk gränshandel sker i Strömstad, medan Charlottenberg med 13 procent kommer på andra plats.

Heineken varnar för ryskt förstatligande

Heineken varnar nu för att dess verksamhet i Ryssland kan komma att förstatligas, ifall man drar sig ur landet. Det säger företaget enligt nyhetsbyrån Bloomberg, men vidhåller att man räknar med att ha sålt av verksamheten under första halvåret i år.
Heineken beslutade i mars förra året att dra sig ur Ryssland i protest mot Rysslands invasion av Ukraina, men sedan dess har försäljningen av verksamheten försenats – enligt Heineken på grund av att de ryska reglerna för detta ständigt ändrats.

Nu får fika och middagar stryka på foten

En tredjedel av svenskarna räknar med att minska på mellanmål och fika i takt med att vi alla får mindre köpkraft. En fjärdedel minskar på middagarna, och en femtedel minskar på till exempel släktmiddagar. Det är några av resultaten i en undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Ica Sverige.
Resultaten förvånar, säger Ann-Katrin Tottie, ansvarig för kundinsikt på Ica Sverige.
"Under pandemin blev det så tydligt att det där med att träffa vänner var viktig för välmåendet. Här kan vi stimulera till att laga billigare middagar eller satsa på knytkalas", säger hon till Dagens Nyheter.

Sverige först med alkoholfritt Alsacevin

Svenska importören Oddbird blir först i världen med att lansera ett alkoholfritt vin från Alsace. "Oddbird Low Intervention No 2" heter det, och kommer – trots att alkoholen tagits bort ur det – att säljas på Systembolaget, noga räknat i dess exklusiva sortiment.

Revansch för Oatly

Oatly återtog det mesta av vad man förlorat under de senaste dagarna och steg med 6,57 procent till 2:27 USD på måndagen. Grieg Seafood steg med 4,19 procent till 73:40 NOK, Lerøy Seafood steg med 3,85 procent till 50:45 NOK, Bakkafrost steg med 3,49 procent till 667:00 NOK, och Salmar steg med 3,27 procent till 422:80 NOK.
Eatgood rasade med 10,04 procent till 2:06 SEK, medan Norcod föll med 8,46 procent till 41:10 NOK, Opticept föll med 3,93 procent till 10:28 SEK, och Carlsberg A föll med 2,12 procent till 1 155:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,36 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,38 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,98 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,86 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,32 procent.

Gomidda: Dyr mellis

Att svenskarna bland annat tänker minska på fika och mellanmål läser ni mer om på annan plats i dagens Foodwire. Att Dawn Sagar från brittiska Shropshire kommer att minska på snacks är en lågoddsare av helt andra skäl, för hennes senaste chipsmumsande kan ha kostat henne 100 000 GBP.
Hon hittade nämligen ett hjärtformat chip (heter det väl i singularis??) i den påse Walkers Ready Salted-chips som hon satt och åt härom nyligen. Kul, tänkte hon, tog en bild på det och skickade till kompisarna, innan hon lät det gå samma väg som övriga innehållet i påsen.
Lika kul blev det dock inte när sagda kompisar svarade att detta chip(s??) kunde vara värt över motsvarande 1,2 miljoner svenska kronor – fast nu säger hon visserligen själv till The Mirror att det inte är hela världen.
"Jag har inte de pengarna i mitt liv. De kanske hade gjort mig olycklig", förklarar hon.
Ja, vad är väl en bal på slottet?

Email Marketing Powered by MailPoet