foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/05, 2020

Dystra utsikter för Rootfruit

Rootfruit räknar med att försäljningen minskar under andra kvartalet, men att den kommer att stiga igen under andra halvåret. Det säger företaget i en uppdatering. Försäljningen av naturgods i lösvikt har av naturliga skäl minskat, men förpackade varianter har däremot gått upp.
En ny prognos kommer redan den 19 maj då företaget släpper sin kvartalsrapport.

Sveriges nordligaste vingård hamnar i Uppsala

Ärna norr om Uppsala blir platsen för Sveriges nordligaste vinproducent när Länna Bruks dryckeshandel startar vinodling.
"Vi tycker att den (platsen) passar bra då det är ett solläge och att det ligger lite skyddat med ett skogsparti runt om. Det blir ett sorts mikroklimat som vi tror passar vinodling", säger grundaren Victor Rydén till Upsala Nya Tidning.
1 000 vinrankor av sorten Solaris och 250 rankor av sorten Rondo ska enligt planerna ge vin om fyra till fem år.

Tandborsttillverkare lanserar tuggummi med V6

Tandborst- och tandvårdsmärket Oral-B ger sig nu in i tuggummibranschen i samarbete med tuggummimärket V6. Det nya V6 Oral-B-tuggummit innehåller fluor, som ska skydda tänderna, och kommer att säljas på apotek, meddelar V6 ägare Mondelez.

Danone satsar på växtbaserat

Mejerikoncernen Danone planerar att mer än fördubbla sin försäljning av växtbaserade produkter till fem miljarder EUR år 2025. En tredjedel av tillväxten ska komma från Europa och USA, rapporterar Food Navigator.

Tacobil ska sätta fart på svenskarna

Paulig tar efter mobilappspelet Pokémon Go och lanserar nu en ny virtuell jakt ute i naturen – på tacos. Med hjälp av appen Tacomania ska man kunna "samla in" tacos som projiceras på olika platser – och den som samlar mest kan vinna en bil. Dessutom kan man vara med i tävlingen om man köper verkliga tex-mex-produkter från Santa Maria.

Nyheter från Pågen

Pågen lanserar nya gifflarna Choco Caramel, med smak av choklad och kola, samt ljusa lantbrödet Fröfina.

Tequila får uppsving under coronakrisen

Tequila har fått ett oväntat uppsving framförallt i USA under coronakrisen, där försäljningen ökat med 60 procent under de fyra veckorna fram till 25 april. Därmed ökar den snabbare än alla andra alkoholsorter i landet, enligt siffror från Nielsen. Tequilaförsäljningen i landet har dessutom ökat med 36 procent sedan 2015 eftersom drycken fått nytt rykte om sig som en sofistikerad sådan.

Bayn upp under stillsam måndag

Bayn Europe steg med 10,62 procent till 2:24 SEK på en måndag som mest karaktäriserades av stilhet på börserna. Simris Alg steg med 8,93 procent till 1:59 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 4,93 procent till 426:00 SEK, Sjöstrand Coffee steg med 4,53 procent till 0:39 SEK, Olvi A steg med 4,37 procent till 40:60 EUR, och HKScan steg med 3,67 procent till 2:12 EUR.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 6,00 procent till 9:40 SEK, före Grieg Seafood som föll med 4,62 procent till 96:05 NOK och Norway Royal Salmon som föll med 4,04 procent till 218:80 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,59 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,48 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,72 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,69 procent. 

Gomidda: Stink-Fruit

Trogna läsare av denna spalt är väl bekanta med den asiatiska durianfrukten, vars odör sänker både människor och flygplan och som väl närmast räknas som kemiskt massförstörelsevapen. Men i Kina har frukten blivit allt mer populär på senare år, vilket lett till en smärre guldrusch blad odlare i hela Sydostasien – i Vietnam har till och med kaffeodlare ryckt upp sina buskar för att odla durianfrukt istället.
Nu har till och med andra näringsidkare slagit sig på verksamheten, när coronakrisen stängt deras andra företag. Bland dem Eddy Nattapong Panastien i Chiang Mai i Thailand, som fick draghjälp av sin bror vars gym tvingats stänga och av en vän vars restaurang också fått bomma igen på grund av karantänsreglerna.
"Det var för tråkigt för oss att stanna hemma och ingenting göra", säger han till Financial Times, och svaret blev följaktligen att satsa på en svällande durianmarknaden. Ty inte nog med 15-procentiga prisökningar på den fruktansvärda frukten: kraven på social distansiering uppfylls gärna med råge bland dem som deltar i denna näring. Eller som Thiraphat Aunchai, ordförande för Thailands durianfrutodlarförening uttrycker det:
"Jag tror att durian är den enda frukt som Covid-19 inte kan rå på".