foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/02, 2023

Ryska sanktionsmuren läcker

Trots att omfattande sanktioner mot Ryssland infördes snabbt efter Rysslands invasion av Ukraina idag för ett år sedan, läcker sanktionsmuren – bland annat via omvägar. Till exempel går det fortfarande att köpa Coca-Cola i Ryssland – producerad i olika europeiska länder, som Danmark, Storbritannien och Polen, rapporterar Reuters.
Coca-Cola Danmark säger till tidningen Finans att man "självklart inte vill få sina produkter sålda i Ryssland", och att man granskar beställningarna för att försöka upptäcka avvikelser som kan tänkas bero på att varorna säljs vidare.

Ny satsning på norsk torsk

Norges Sjömatråd inleder en ny satsning på att marknadsföra torsk och skrei i Sverige, efter att volymerna minskat med hela 18 procent de senaste tre åren.
"Vi kommer vara med på olika relevanta arrangemang, delta i paneldiskussioner och hålla presentationer. Dessutom ska vi utveckla ett nytt kommunikationskoncept med hållbarhet som tema. Detta kommer synas brett i media, tidningar och digitala kanaler", säger Charlotte Rapp, Sverigechef på rådet.
Utmaningen blir dock den stora orsaken till tappet, som rådet identifierat: att färsk torsk från norska vatten inte längre är MSC-certifierad.
"MSC har en stark position på marknaden. Samtidigt har torsk och skrei en unik och stark historia. De växer upp i ett rått, kallt och klart hav och är några av de mest hållbara proteiner du kan äta, oavsett om de är MSC-certifierade eller inte. Det är detta vi nu ska påminna konsumenterna om", säger Charlotte Rapp.

Norge funderar på tobaksförbud

Norges regering överväger nu att införa ett totalt tobaksförbud enligt nyzeeländsk modell, där ungdomar födda efter ett visst år aldrig kommer att få köpa tobak, genom att åldersgränsen ändras varje år. Förslaget kommer enligt tidningen VG att ingå i folkhälsominister Ingvild Kjerkols folkhälsoproposition nästa månad, och att diskussioner förs bekräftas av företrädare för regeringspartierna.
Stortingets fjärde största parti, Fremskrittspartiet, har redan avfärdat ett sådant förslag som "onödigt".

Fazer bekräftar mjölkexit

Fazer bekräftar nu att man tänker göra verklighet av planerna på att helt lämna mjölkhanteringen och ställa om sitt mejeri i finländska Koria till att producera havredrycker istället. 82 av de 220 anställda vid anläggningen kommer att sägas upp, en liten minskning från de 95 som det ursprungligen talades om, rapporterar Just-food.

Bill Gates handlar Heineken

Microsofts grundare Bill Gates har köpt 3,8 procent av Heineken för 883 miljoner EUR. Säljare är Femsa, som sedan tidigare sagt att man vill lämna bolaget.

Grönsaksransonering i UK

Flera Storbritanniens största dagligvarukedjor – Tesco, Aldi, Asda och Morrisons – har tvingats införa ransonering på hur stora mängder paprika, gurka och tomater som kunderna får köpa. Det sker efter att odlarländer i Sydeuropa och Nordafrika drabbats av ovanligt dåligt väder.
Samtidigt sinar tillgången på inhemska grönsaker, eftersom många tvingats dra ner på odlingarna sedan det blivit för dyrt att värma upp växthusen, och dessutom har Brexit lett till ökade kostnader och byråkrati, rapporterar The Guardian.

Lohilo föll

Lohilo föll med 4,24 procent till 1:92 SEK på fredagen, före bland andra Agtira som föll med 4,11 procent till 17:50 SEK, Oatly som föll med 3,08 procent till 2:20 USD, och Humble Group som föll med 2,95 procent till 9:225 SEK.
Probi steg med 5,29 procent till 187:00 SEK, medan Ice Fish Farm steg med 5,00 procent till 27:30 NOK, Sjöstrand Coffee steg med 4,38 procent till 0:668 SEK, och Mackmyra steg med 2,82 procent till 2:55 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,17 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,62 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,65 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,73 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,32 procent.

Gomidda: Dagen då man hatar... koriander

Det är inte bara årsdagen av Rysslands vederstyggliga invasion av Ukraina idag. 24 februari råkar nämligen även vara, vilket ni hittills svävat i lyckligt ovetskap om, "International I Hate Coriander Day", det vill säga Internationella Jag Hatar Koriander-dagen.
Denna saknar helt samband med den förstnämnda årsdagen, ty den instiftades redan 2013, och har bara på Facebook nästan 300 000 anhängare världen över. Enligt anti-korianderrörelsen delas deras åsikter av tio procent av världsbefolkningen, hur de nu kan veta det, eftersom denna andel av befolkningen menar att koriander smakar likadant som tvål, hur de nu kan veta det.
Dock finns ett visst vetenskapligt stöd, i form av förändringar hos vissa människor i genen OR6A2, som har med luktsinnet att göra, Denna förändring sammanfaller med uppfattningen att koriander smakar förskräckligt, enligt rön som publicerats i flera vetenskapliga tidskrifter.
Så ni som avskyr denna ädla krydda kan kanske skylla på ärftlig allergi trots allt. Fast man kan ju tycka att det är lite synd om den stackars koriandern – det är ju inte dess eget fel att vissa inte tål den.

Email Marketing Powered by MailPoet