foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/02, 2023

Sverige femma i världen på ekomat

Svenskarna handlade ekologiska livsmedel för i snitt motsvarande 266 EUR per person och år under 2021. Det innebär att den svenska ekomatskonsumtionen per person är den femte högsta i världen, enligt den nya rapporten "The World of Organic Agriculture" från forskningsinstitutet FiBL. Snittet för EU under samma period var mindre än hälften, 104:30 EUR, och för hela Europa omkring en fjärdedel av den svenska, eller 65:70 EUR.
Samtidigt växte ekomatmarknaden i Europa med nästan fyra procent till 54,5 miljarder EUR. Tyskland är den största marknaden, med en försäljning om 15,9 miljarder EUR, medan Frankrike är den näst största med 12,7 miljarder EUR. Danmark har störst andel ekologiska livsmedel av all dagligvaruförsäljning med 13 procent, enligt rapporten.

Vi vill äta svensk ost – men gör det inte

Medan tre av fem svenskar tycker att det är viktigt att osten de väljer är svensk, är det bara fyra av tio ostar i butikerna som är tillverkade i Sverige. Det visar årets upplaga av Ostrapporten från organisationen Från Sverige.
"Vi tror att vi äter mer svensk ost än vad vi faktiskt gör", säger organisationen.
95 procent av alla svenskar äter ost, enligt rapporten.

Skattesmäll för Ica efter insamlingar

Ica Sverige hotas av en skattesmäll om 4,8 miljoner SEK efter att man samlat in pengar till Röda Korset, Cancerfonden och Svenska Fotbollsförbundet under 2019. Detta gjorde man genom att höja priserna på kampanjvaror, och skänka mellanskillnaden till organisationerna, men det anser Skatteverket ska beskattas som intäkter från vanlig försäljning, rapporterar Resumé.
Ica bokförde extraintäkterna som en skuld till organisationerna, men detta underkänner Skatteverket, som nu kräver både restskatt samt en granskning av hur bland annat varuprover, leasingbilar och sponsringsavtal har redovisats.

Scandi Standard plockar fram klimatstämpeln

Scandi Standard redovisar nu koldioxidavtrycket för över 280 av sina produkter, genom en klimatmärkning som ska sättas på förpackningarna. Denna kommer att införas under årets gång.
Siffrorna har beräknats med hjälp av organisationen The Carbon Trust, och avser koldioxidavtrycket i hela värdekedjan. Dessa kommer dessutom att uppdateras vartannat år.
"Beräkningarna är en viktig del i Scandi Standards klimatstrategi framåt och målet att reducera vårt koldioxidavtryck i enlighet med 1,5 graders-målet. Det är även ett viktigt och konkret steg i riktningen mot att vara ett långsiktigt hållbart företag", säger kycklingföretagets vd Jonas Tunestål.

Prishöjningar gav Danone rekordförsäljning

Danone redovisar sin högsta årsomsättning på tio år för 2022 om 27,66 miljarder EUR (24,48), en siffra som främst drevs av stigande priser, särskilt under fjärde kvartalet.
Däremot har volymerna fallit i sju års tid, och rörelsemarginalen om 7,7 procent var den lägsta på ett decennium.
Nettovinsten halverades till 959 miljoner EUR (1 924), och rörelsevinsten föll med fem procent till 2,14 miljarder EUR.

Skåne-Möllan föll

Skåne-Möllan föll med 9,25 procent till 106:00 SEK på torsdagen, före bland andra Midsona A som föll med 4,76 procent till 12:00 SEK, Probi som föll med 4,10 procent till 177:60 SEK, och Umida som föll med 3,55 procent till 2:72 SEK.
Agtira steg med 7,35 procent till 18:25 SEK, medan Norcod steg med 4,19 procent till 44:80 NOK och Eatgood steg med 4,00 procent till 2:34 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,19 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,40 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,30 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,23 procent.

Gomidda: Ägghuve!

Nej, det är inte ett nytt okvädningsord för äggproducenter med bristande koll på salmonellautbrotten som denna rubrik avser, utan det faktum att man faktiskt kan bli kal som ett ägg om hjässan ifall man följer den senaste äggdieten som nu viraliserar sig via asociala media.
Tio dagar i rad ska man nämligen bara äta ägg, ägg och därefter äggstra mycket ägg, och därefter ska extrakilona rasa av en, är det tänkt. Men, varnar experterna, det är snarare håret som rasar av, tillsammans med orken, muskelstyrkan och näringsämnena i största allmänhet.
Till råga på allt är dieten som att kissa i byxorna – först är det varmt och blött, sen är det kallt och blött – för även om man går ned i vikt till en början, kan man knasa till sin ämnesomsättning med äggdieten, så att man får svårare att gå ned i vikt längre fram, varnar experterna som Daily Star talat med.
Med andra ord: efter denna hårdkokta diet riskerar man att bli blott ett skal av sitt forna jag.

Email Marketing Powered by MailPoet