foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/02, 2023

Samma producent bakom nya äggsalmonellan

Det är samma producent bakom de salmonellasmittade ägg som nu fått återkallas från de stora dagligvarukedjorna, som levererade de salmonellasmittade äggen som fick återkallas förra månaden. Det rör sig om Sveriges största äggproducent, CA Cedergren i Fliseryd, som tidigare fått kritik för sin storlek – anläggningen har tillstånd att föda upp nästan tre miljoner höns åt gången.
"Vi utgår i nuläget från att det inte är ett nytt utbrott utan en del av det pågående utbrottet, där smittan nu påvisats i ytterligare ett stall", säger Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till till tidningen Barometern.
Förra gången fick 165 000 hönor avlivas på grund av smittan – denna gång kommer ytterligare omkring 160 000 hönor att tas av daga.
Till Expressen säger Maud Cedergren, som driver företaget tillsammans med sin man, att man nu testar för salmonella varje vecka, istället för var femte vecka som lagen kräver.

Salmonella även i salami

Lidl återkallar ett parti salami efter att det visat sig att det kan innehålla salmonella.
"Lidl Sverige beklagar och ser allvarligt på det inträffade, utreder tillsammans med leverantören hur det kunnat ske, samt att något liknande inte sker igen", meddelar kedjan.

Bara sex procent väljer vego helt

Trots den tilltagande vegotrenden är det bara sex procent av svenskarna som helt avstår från kött. Det visar en undersökning från Novus, som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Kött.
Organisationen tror att "pandemi, krig och inflation har påverkat konsumenterna".
"I tider av överflöd är det enkelt att våga testa nytt men i kris så behöver man prioritera och fokusera på vad som är viktigast", säger vd Isabel Moretti.
I samma undersökning säger 87 procent att de oftast köper svenskt kött, och 74 procent att de är villiga att betala mer för svenskt kött än för importerat.

Förlust för Kopparbergs

Kopparbergs vände till förlust före skatt för fjärde kvartalet till -8,4 miljoner SEK (+41,1), efter att omsättningen exklusive dryckesskatter ökat till 479,5 miljoner SEK (445,8). Rörelseresultatet hamnade dock på ett litet plus om 0,4 miljoner SEK (42,0).
Orsaken till nedgången är att råvaror och frakt blivit mycket dyrare, säger vd Peter Bronsman, som dock räknar med att man kommer att kunna kompensera sig för detta genom kommande prishöjningar.

Minskad förlust för Humble

Snabbväxande Humble Group minskade förlusten före skatt för fjärde kvartalet till -17 miljoner SEK (-88), efter omsättningen dubblerats till 1,61 miljarder SEK (0,85). Rörelsevinsten förbättrades ännu mer, till 143 miljoner SEK (5).
Företagets många uppköp under året bidrog förstås kraftigt, men den organiska tillväxten under fjärde kvartalet var 21 procent, enligt företaget.

Scandinavian Tobacco köper cigarrbolag

Scandinavian Tobacco köper amerikanska cigarrbolaget Alex Bradley Cigar Distributors för 72,5 miljoner USD. Köpet "för Scandinavian Tobacco Group ett steg närmare att bli den obestridda och hållbara globala ledaren inom cigarrer", säger vd Niels Frederiksen.

Återvinningsbar kaffepåse från Löfbergs

Löfbergs lanserar nu en ny sorts kaffeförpackning, som ska kunna återvinnas istället för att bara förbrännas. Den ska enligt företaget minska klimatpåverkan med 55 procent jämfört med föregångarna.

Fall för Agtira

Agtira föll på onsdagen med 10,76 procent till 17:00 SEK, samtidigt som Lohilo föll med 10,57 procent till 2:03 SEK. Humble Groups rapport imponerande inte på marknaden, som sänkte aktien med 8,52 procent till 9:55 SEK, medan Mackmyra föll med 6,79 procent till 2:47 SEK och Simris Alg föll med 5,54 procent till 0:614 SEK.
Skåne-Möllan steg med 10,61 procent till 116:80 SEK, medan Umida steg med 8,88 procent till 2:82 SEK, Probi steg med 6,44 procent till 185:20 SEK, Atria A steg med 4,59 procent till 11:40 EUR, och Oatly steg med 3,88 procent till 2:14 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,01 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,01 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,70 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,59 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,58 procent.

Gomidda: Bara pannkaka

Igår åt hela Sverige semlor, hela den katolska världen åt kött för sista gången före påsk (nåja, åtminstone de mer övertygat religiösa), och i hela Storbritannien åts pannkakor av samma skäl som de båda föregående traditionerna.
Naturligtvis utbryter då animerade diskussioner på asociala media om vilka tillbehör till dessa pannkakor som ska anses ortodoxa och rättrogna, och vilka som ska ses som kätterska och avfälliga. Citron och socker ingår i den förstnämnda fållan, liksom Nutella och vispgrädde, samt till och med skinka och ost, enligt debatterna som skotska Daily Record tagit del av,
Men den skotte som fick för sig att fråga ifall dennes chefs vana att äta tre skivor cheddarost tillsammans med jordgubbssylt på sina pannkakor var normal, fick tämligen klart för sig att detta ansågs som rent hädiskt.
"Det känns som att det är värre än dråp", skriver en av protestanterna, medan en annan skriver "Normalt? Det där är inte ens lagligt".
Ytterligare en erbjuder sig att posta lönnsirap från Kanada, med tillägget "bara du slutar upp med våldshandlingarna mot dessa oskyldiga (pann)kakor".
Med andra ord: Ett recepttips som alltså bara blev pannkaka.

Email Marketing Powered by MailPoet