foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/02, 2023

Efter matprissmockan: Konkurrensen granskas

Efter att de svenska livsmedelspriserna visat sig öka dubbelt så snabbt som inflationen – och dessutom mer än i övriga nordiska länder – inleder Konkurrensverket nu en granskning om det är för svag konkurrens mellan dagligvarukedjorna. Dagens oligopol ökar riskerna för att priserna hålls uppe, anser myndigheten.
"Få aktörer är en riskfaktor", säger Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverket, till SVT Morgonstudion.
Samtidigt har de stora kedjorna flaggat för att priserna kan komma att stiga ännu mer.

Arlas ekominskning "kortsiktig"

Arlas minskning av produktionen av ekologisk mjölk – på grund av att efterfrågan minskar – är "kortsiktig". Det säger Finn Tang, ordförande för danska Økologisk Landsforenings mjölksektion, till tidningen Information.
"Man ska aldrig kika på enstaka år när man arbetar med lantbruk. Särskilt problematisk är själva omställningsprocessen. Lantbrukare kan enkelt ställa om till konventionellt, men det är långt mer besvärligt och tidskrävande att göra det omvända, när det är dags för det", säger han.
Arlas vd Peder Tuborgh svarar att all sådan omställning är frivillig för producenterna, även om företaget försökt underlätta den.

Strejk väntas i handeln

Chefen för statliga Medlingsinstitutet, Irene Wennemo, räknar kallt med att årets avtalsrörelse kommer att mynna ut i strejk inom handeln. Det säger hon i en intervju med Handelsnytt, där hon pekar ut fackens krav på låglönesatsningar – där handelns arbetsgivare sagt blankt nej till att höja minimilönerna – samt frågan om hyvling av arbetstid som de stora stridsfrågorna.
"LO har 'surrat sig vid masten' för att få igenom lägstlönesatsningen", säger hon, och påpekar att frågan om hyvling av arbetstid redan regleras i huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO. 
"Handels har visserligen inte skrivit under det, men det blir svårt för Svensk Handel att bli överens om något som inte är i linje med huvudavtalet", säger hon.

Handels låglönekrav sågas i avhandling

Kraven från Handelsanställdas Förbund i årets avtalsrörelse om höjda ingångslöner motverkar de handelsanställdas egna intressen. Det hävdar Hans Seerar Westerberg vid Handelns Forskningsinstitut i en kommande doktorsavhandling vid Örebro Universitet.
"Handelsanställdas förbunds krav skulle få negativa konsekvenser för sysselsättningen och i synnerhet för individer med sämre arbetsmarknadsutsikter, exempelvis utrikes födda", skriver han i en debattartikel i tidningen Dagligvarunytt.
"Resultaten är entydiga. Sänkta arbetskraftskostnader leder både till att handlare anställer fler personer till ingångslönen och att de som arbetar till en ingångslön arbetar fler timmar. Omvänt skulle höjda ingångslöner innebära färre instegsjobb och att antalet arbetade timmar minskar för de som arbetar till en ingångslön", fortsätter han.
Hans Seerar Westerberg menar också att höjda ingångslöner skulle innebära att "utrikes födda som står långt från arbetsmarknaden" kommer att konkurreras ut av extrajobbande studenter. Vidare "får äldre och mer erfarna medarbetare inom handeln en svagare löneutveckling... Konsekvensen är att unga med liten yrkeserfarenhet, som ofta inte är fackligt anslutna, får en högre lön på bekostnad av arbetstagare med ett långt yrkesliv inom handeln", skriver han.

E-handeln förlorare under fattig-januari

Försäljningen i den svenska dagligvaruhandeln föll med tio procent i januari i år jämfört med samma månad förra året, rensat för prisökningar. E-handeln stod för i stort sett hela nedgången: denna minskade med 18,5 procent, medan butikshandeln faktiskt ökade, med 11,5 procent.
Det visar nya siffror från Svensk Dagligvaruhandel.
"Januari, årets fattigaste månad, blev ännu fattigare i år och det syns också i dagligvaruhandelns försäljning", säger Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.
Prisökningarna gjorde dock att försäljningsvärdet för hela dagligvaruhandeln steg med 9,5 procent.

Ny våg av salmonella i ägg

Återigen tvingas Coop, Ica och Axfood återkalla ägg efter att salmonella upptäckts i de stall där äggen värpts.
Så sent som för en dryg månad sedan förekom ett omfattande utbrott av salmonella hos en äggproducent, som ledde till stora återkallanden. Det är inte känt om det rör sig om samma producent även denna gång.

Di Luca & Di Luca stoppas i Stockholm

Di Luca & Di Lucas extra jungfruolja försäljningsstoppas nu i Stockholm av stadens miljöförvaltning. Orsaken är att Stockholms Stad analyserat oljan, och kommit fram till att den inte lever upp till kraven på "Extra Vergine", rapporterar Food Monitor. Företaget beläggs dessutom med löpande vite om 100 000 SEK, ifall man fortsätter att sälja oljan.

Eatgood steg på svaga börser

Eatgood steg med 7,62 procent till 2:26 SEK på tisdagen, före bland andra Bakkafrost som steg med 4,45 procent till 645:00 NOK och Simris Alg som steg med 2,11 procent till 0:58 SEK.
Minussidan var betydligt längre: Lohilo föll med 7,24 procent till 2:345 SEK, Ice Fish Farm föll med 6,49 procent till 24:50 NOK, Austevoll föll med 6,45 procent till 89:85 NOK, Lerøy Seafood föll med 6,39 procent till 51:30 NOK, Skåne.Möllan föll med 6,16 procent till 106:60 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 5,43 procent till 0:662 SEK, och LMK Group föll med 4,67 procent till 7:15 SEK, för att ta dem som minskade mest.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,39 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,04 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,33 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,46 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,80 procent.

Gomidda: Sup ihop till segern

"Stötta Ukraina genom att köpa öl låter kanske lite väl naivt eller gränsfall till korkat. Men vid närmare eftertanke så är faktiskt allt vi kan göra för att hjälpa vårt utsatta grannland av godo".
ja, så lyder inledningen på ett pressmeddelande som nådde oss med Joe Formgren, "fredsälskare och ölsmakare" enligt egen utsago, som avsändare. Han och grannen Hans-Erik Westman har nu startat en kampanj för att få svenskarna att dricka Obolon, en ljus lager som råkar vara ett av Ukrainas mest populära öl, för att hjälpa ukrainarna att få inkomster under den svåra tiden.
Ölet finns på Systemet, fast man får beställa 24 åt gången, om man inte råkar ha en av de få Systembutikerna i närheten som har ölet hemma. Men det ser kampanjmakarna inte som något hinder, tvärtom.
"Förena gärna nytta med nöje genom att köpa Ukrainska varor eller stöd i alla fall någon av alla de organisationer som stöder Ukraina tills det här vedervärdiga kriget är slut. Slava Ukraini!", skriver Joe Formgren.
Tja, alla sätt är säkert bra utom de dåliga. Och ska man ändå skåla för ett snabbt slut på den ryska invasionen, så varför inte?

Email Marketing Powered by MailPoet