foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/02, 2023

Matprisinflationen svämmar över alla bräddar

Trots att den svenska inflationstakten (KPI) föll från 12,3 till 11,7 procent på årsbasis i januari, slog prisökningarna på livsmedel nya rekord – den allmänna prisstegringen på livsmedel och tobak var hela 20,38 procent (se tabell). Därmed bidrog livsmedlen med det ojämförligt största tillskottet till den allmänna inflationen, eller 2,6 procentenheter av de 11,7 procenten.
Den som tycker att smöret blivit mycket dyrare har alldeles rätt, för oljor och fetter var den produktgrupp som ökade mest under de senaste tolv månaderna, med svindlande 36,80 procent. Mjölk, ost och ägg steg med 31,26 procent, och kaffe, te och kakao steg med 29,10 procent.
Sett på detaljnivå var det de mer marginella varorna som drog iväg mest i pris; purjolöken steg med 81,07 procent, medan honungsmelon steg med 54,22 procent. Den enda sortens livsmedel som minskade i pris var päron, och då med blott 0,76 procent.

Ekomjölk hamnar i konventionella paket

Efterfrågan på ekologisk mjölk har nu minskat så pass att flera mejeriföretag häller mjölken i vanliga förpackningar och säljer den som konventionell. Orsaken stavas förstås pengar, som nu blivit det viktigaste kriteriet för svenskarna när de handlar mat.
"Det har accelererat kraftigt under andra halvan av 2022. Människor är noga med sina inköp och det gäller inte bara eko utan premiumprodukter i stort. Man väljer gärna billigare produkter", säger Max Wallenberg, presschef på Arla, till Dagens Nyheter.
Skånemejerier å sin sida räknar med ett tapp om 16 procent för sina ekologiska mejeriprodukter under året, och man har redan fått be leverantörer att sluta producera ekologiskt, för att minska överskottet. Det har inte Arla behövt göra, men man har underlättat för dem som vill ställa om till konventionell produktion.

Axfood återkallar köttbullar

Axfood återkallar ett parti Garant färdiglagade köttbullar eftersom det visat sig att de innehåller listeria. Inga sjukdomsfall har rapporterats, men Axfood "utreder nu med leverantören hur detta har kunnat ske", enligt kvalitetschefen Susanna Wadegård.

GW:s "Go Wild" i ny tappning

Johan Jureskog, med restaurangkedjan Jureskogs, lanserar en ny variant av viltburgaren "Go Wild" i samarbete med kriminologen, jägaren med mera Leif GW Persson. Denna gång görs den på svenskt hjortkött i samarbete med Svenskt Gårdsvilt, och säljs på alla kedjans restauranger.
"Vi vill få fler att äta viltkött och även visa att det inte alls är krångligt att laga mat på vilt och då är den här burgaren perfekt", säger Leif GW Persson.

Juicenyheter från Eckes

Eckes Granini lanserar två nya Brämhults lemonader, samt ytterligare en Brämhults smoothie. Samtidigt släpper man tre nya smaker God Morgon-juice, varav två kommer i begränsad upplaga.

Veg och Simris i topp

Veg of Lund och Simris Alg rivstartade börsveckan med uppgångar om 13,71 respektive 13,15 procent till 1:41 respektive 0:568 SEK. Humble Group steg med 8,06 procent till 11:00 SEK, medan Agtira steg med 3,43 procent till 19:60 SEK.
Norcod föll med 7,63 procent till 46:00 NOK, medan Olvi A föll med 3,98 procent till 30:15 EUR och LMK Group föll med 3,85 procent till 7:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,49 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,46 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,11 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,42 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,10 procent.

Gomidda: Ät som en president

När USA idag firar President's Day, kanske det kan vara läge att passa på och äta som en riktig president. Hur man gör det beskriver författaren Alex Prud'Homme i nyutkomna "Dinner with the President: Food, Politics and a History of Breaking Bread at the White House", där man bland annat får veta att den första riktiga banketten i Vita Huset serverades president Ulysses Grant år 1874, och bestod av 29 rätter, däribland "kockens grönsakselixir som saknade motstycke", va nu de kan ha varit.
Att Donald Trump föredrog hamburgare är kanske allom bekant, men mer överraskande att han också hade för vana att servera dem till sina gäster istället för att ställa till med galamiddagar – sådant var bara dyrt, tyckte han, och anordnade följaktligen bara två under hela sin presidentperiod.
I detta matnyttiga verk får man även veta att Dwight D. Eisenhower föredrog ekorre (!), att Franklin D. Roosevelt gillade buffeltunga (!!), och att storviltjägaren Theodore Roosevelt brukade skryta med att han tärt rostade skivor elefanthjärta på spett. Mer i närheten av gastronomins centrum fanns John F. Kennedy, som anställde en fransk kock som bullade upp allsköns galliskt överdåd, vilket gav "la Maison Blanche" rykte om att vara kulinariskt oöverträffat, rapporterar New York Post.
Den störste tungviktaren av dem alla – William Taft, 160,6 kilo – brukade sluka en 350-grams stek, två apelsiner, rostat bröd, kaffe, våfflor samt ibland viltkött till frukost, men till middag föredrog han rostad pungråtta (!!!). Men så fastnade han också i badkaret – trots att det var specialbyggt för honom och kunde rymma fyra man.

Email Marketing Powered by MailPoet