foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/02, 2023

Akut kakaobrist i största producentlandet

Minst 150 000 ton kakao saknas just nu för att Elfenbenskusten, som står för hälften av all världens kakao, ska kunna leva upp till sina leveransåtaganden. Branschorganisationen Conseil du Café-Cacao har hållit krismöte om saken tillsammans med bland annat de stora exportörerna och handlarna, rapporterar Reuters, eftersom skördesäsongen går mot sitt slut utan att man lyckats lösa problemet.
Klimatförändringar är ett av de bakomliggande problemen, men dit hör också en virussjukdom som slår mot kakaobönorna, en strejk i landets största hamn förra året, samt brist på gödningsmedel på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Lidl ska minska på köttet

Lidlkoncernen ska minska på kött och djurbaserade produkter, och istället öka utbudet av växtbaserade livsmedel. Det sade Lidls chefsinköpare Christoph Graf vid mässat Grüne Woche i Berlin, rapporterar tyska Lebensmittelzeitung.
"För att det inte finns någon andra planet", lyder hans förklaring.
"Vi måste bli mer medvetna om vad vi livnär oss med, i hela världen, för att vi ska kunna livnära oss inom gränserna för vår planet", sade Christoph Graf, och påminde om att det behövs hållbara konsumtionsmönster ifall Jorden ska kunna föda tio miljarder människor.
En sådan omläggning kommer inte omedelbart att öka Lidls försäljning precis, menar Christoph Graf, "men om vi uppfattas som annorlunda av våra kunder så ger detta oss något som gör skillnad".
Någon tidsplan för omläggningen finns inte ännu, mer än att man siktar på att skillnaden ska märkas 2025.

"Framtidspessimism" sänkte Mackmyra

Hårt prövade svenska whiskeytillverkaren Mackmyra ökade förlusten före skatt för fjärde kvartalet till -7,14 miljoner SEK (-3,25), efter att omsättningen exklusive dryckesskatter rasat till 20,88 miljoner SEK (27,85).
"Under årets sista kvartal har omvärldsläget skapat ytterligare framtidspessimism i konsumentledet vilket har lett till ett kraftigt förändrat köpbeteende", säger vd Johan Larsson.
"För att parera dessa förändringar gör vi exempelvis riktade marknadsföringsinsatser för att driva försäljning, och därtill bedrivs ett kontinuerligt arbete med att hålla de operativa kostnaderna i schack och om möjligt även sänka dem", fortsätter han, utan att gå närmare in på detaljer.

Knackigt för Veg-Scandi

Veg of Lunds planerade samarbete med Scandi Standard om ett vegetabiliskt alternativ till vitt och rött kött går inte riktigt som det ska, trots att företagen arbetat med frågan under förra året. Nu överväger Veg of Lund att börja samarbeta med någon annan istället.
Exakt vad som gått snett är oklart, men Veg of Lunds vd Fredrik Carling antyder att det är Scandi Standard som dragit benen efter sig.
"Vår bedömning är att vi har en produkt redo för kommersialisering men arbetet med kommersialisering inte fortsatt enligt ursprungliga tidsramen", säger han.

Minskad förlust för Premium Snacks

Premium Snacks minskade förlusten före skatt för fjärde kvartalet till -1,28 miljoner SEK (-1,46), efter att omsättningen ökat till 83,28 miljoner SEK (76,97).
"Inför 2023 ser möjligheten till tillväxt och ökande marknadsandelar mycket goda ut", särskilt för Gårdschips som växte med 14,4% på helåret, varav 24,6% i fjärde kvartalet", säger vd Henrik Strinning, eftersom man bland annat minskat på kostnaderna och räknar med att höja priserna.

Kraft Heinz tog revansch med besked

Kraft Heinz-koncernen vände till vinst före skatt för fjärde kvartalet om +1,05 miljarder USD (-0,52). Bara en liten del av den återhämtningen – en upphämtning med en och en miljard dollar – kom från engångsposter: rörelsevinsten steg till +1,23 miljarder USD (-0,02). Omsättningen steg till 7,38 miljarder USD (6,71).
"2022 var ett otroligt år för Kraft Heinz", jublar vd-styrelseordförande Miguel Patricio, "som levererade starka resultat och avslutade fjärde kvartalet med ett solitt momentum som positionerar oss väl inför 2023".

Mackmyra sänktes av rapporten

Mackmyra föll med 6,57 procent till 2:56 SEK efter sin rapport på fredagen. Största nedgången stod dock Veg of Lund för, med minus 6,91 procent till 1:24 SEK, medan Grieg Seafood föll med 4,90 procent till 74:70 NOK och Agtira föll med 4,77 procent till 18:95 SEK.
Sjöstrand Coffee steg med 8,06 procent till 0:724 SEK, medan Eatgood steg med 6,15 procent till 2:07 SEK, Lohilo steg med 5,37 procent till 2:55 SEK, Opticept steg med 4,81 procent till 11:76 SEK, och Oatly steg med 3,38 procent till 2:14 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,32 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,48 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,73 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,88 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,39 procent.

Gomidda: För ro skull

Ska man medelst roddbåt ta sig ensam över Atlanten, utan att få reparera eventuella skador eller ta ombord någon extra mat eller dryck, krävs inte bara tre års skoningslös träning – utan även ett lager med energidrycken Irn-Bru.
Åtminstone om man är från Skottland, som Miriam Payne, till vardags student vid universitetet i Glasgow, som satte nytt rekord nyligen i klassen ensamroende damer med 59 dagar, 16 timmar och 13 minuter för den över 480 mil långa färden mellan Kanarieöarna och Antigua.
Denna energidryck – som på skotsk engelska ska uttalas "Iron Brew", alltså "järnbrygden" – är Skottlands populäraste dryck i sitt slag, och nu jublar tillverkaren AG Barr över gratisreklamen.
"Vi ska se till att hon har kylskåpet fullt med Irn-Bru när hon kommer hem", lovar marknadschefen Adrian Troy i skotska Daily Record.

Email Marketing Powered by MailPoet