foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/02, 2023

Lågpris slår ut svenskproducerat

För första gången är det låga priser som svenskarna mest av allt tittar efter, när de ska handla livsmedel. Att maten är svenskproducerad, som i sju år varit det viktigaste, kommer nu först på fjärde plats, enligt de senaste siffrorna från Livsmedelsföretagen.
Lågpristrenden omsätts i praktiken av en ökad försäljning av egenmärkesvaror, EMV, och det är något som oroar LI:s chefsekonom Carl Eckerdal.
"När jakten på lågpris ökar är det inte konstigt att EMV får ett uppsving. Tyvärr sker detta på bekostnad av de svenska livsmedelsproducenternas egna varumärken och risken är stor att utbudet och variationen i butikerna minskar rejält," säger han enligt Livsmedelsnyheter.
Även på andra plats bland trenderna just nu finns lågprisjakt – men då på "övriga lågprisalternativ", som LI uttrycker det – och detta sammantaget får Carl Eckerdal att varna för att "på det hela taget brottas svensk livsmedelsproduktion just nu med fler och svårare utmaningar än någonsin tidigare".
På tredje plats kommer produkter med mindre socker, "kanske lite otippat i dessa svångremstider", som LI uttrycker det, men förmodligen på grund av att frågan fått stor uppmärksamhet i media på senare tid.

Umida drabbades av USA-smocka

Umida vände till förlust före skatt om -6,61 miljoner SEK (+2,25) för fjärde kvartalet – efter att omsättningen exklusive dryckesskatter mer än halverats till 13,83 miljoner SEK (32,15).
"Den enskilt största anledningen till minskningen av nettoomsättningen är uteblivna order från vår amerikanska distributör under 2022", förklarar vd Filip Lundquist.
"l planen som vi och vår distributör satte upp tillsammans skulle lagret av KISS produkter som landade i USA under början av 2022 sålt slut under året och vi planerade även för flera nya leveranser under året. Dessa uteblev dock helt och vi har istället fått lägga mer tid och investeringar på att stötta vår distributör i USA i deras strävan att öka omsättningen av lagret", säger han, och påminner om att företaget tvingats ta lån för att klara sig tills dess att man fått betalt för de osålda varorna.
"Det är framförallt insatserna i USA under året som har påverkat resultatet negativt", säger Filip Lundquist.

Svalt intresse för Umidas nyemission

Umidas senaste nyemission tecknades bara till knappt 61 procent. Därmed tvingas man utnyttja de garantiåtaganden man haft, och tar in totalt omkring 7,8 miljoner SEK före emissionskostnader.
"Vi är mycket nöjda med utfallet av företrädesemissionen som nu ger oss bra likviditet för att kunna integrera förvärvet av Ekobyggeriet på bästa sätt", säger ändå vd Filip Lundquist.

Ökad förlust för Veg

Veg of Lund ökade förlusten före skatt för fjärde kvartalet till -10,65 miljoner SEK (-9,72), efter att omsättningen minskat till 1,19 miljoner SEK (1,65).
"Under fjärde kvartalet har mitt fokus varit att skapa förutsättningar för resultat som driver tillväxt och långsiktigt tar bolaget mot lönsamhet", förklarar vd Fredrik Carling.

Sjöstrand vände till förlust

Sjöstrand Coffee vände till förlust för helåret om -4,60 miljoner SEK (+0,68), efter att omsättningen fallit något till 26,26 miljoner SEK (26,71).
"Efter en stark start kom effekten av ett pågående krig i Europa, stigande inflation och räntor vilket hade en negativ påverkan på vår försäljning och efterfrågan. Vi hade samtidigt en kraftigt stigande dollar som också pressade våra marginaler"; säger vd John Ekeberg.

Ica tar in 3,5 miljarder

Ica Gruppen tar in 3,5 miljarder SEK genom att ge ut nya företagsobligationer, en emission som övertecknades drygt två gånger om. Pengarna ska gå till att betala av på lån samt till att ersätta ett gammalt obligationslån om ungefär halva summan.

Mowi sprängde miljardvallen

För första gången någonsin redovisar norska fiskbjässen Mowi en vinst före skatt för helåret på över en miljard EUR, noga räknat 1,0009 miljarder EUR (0,5934). Omsättningen steg till 4,94 miljarder EUR (4,20).

Minskad vinst för Tine

Norska mejeridominanten Tine minskade sin vinst före skatt för helåret till 1,13 miljarder NOK (1,56), efter att omsättningen ökat till 25,29 miljarder NOK (24,48).
"2022 är historien om ett år där pandemi övergick i meningslöst krig, följt av energikris, prisökningar och nya klimatkatastrofer världen över", konstaterar koncernchefen Gunnar Hovland, som ändå tycker att företaget klarat sig bra genom utmaningarna.
"Trots en betydlig reduktion i resultatet står vi oss bra", säger han.

Uppåt för Pernod

Absolut Vodka bidrog till att dra upp ägaren Pernod Ricards nettovinst för räkenskapsårets första halvår med 29 procent till 1,81 miljarder EUR. Absolut ökade volymerna med nio procent under perioden till 67,5 miljoner liter, och är därmed koncernens bäst säljande märkesvara.
Omsättningen steg med 19 procent till 7,12 miljarder EUR.

Uppåt för Nestlé

Nestlé ökade sin vinst före skatt för helåret till 11,29 miljarder CHF (10,81), efter att omsättningen ökat till 94,42 miljarder CHF (87,09).

Sjöstrand och Umida rasade på rapporter

Sjöstrand Coffees årsrapport sänkte aktien med 10,67 procent till 0:67 SEK på torsdagen. Samma öde drabbade Umida, som föll med 6,90 procent till 2:70 SEK, medan Grieg Seafood föll med 5,76 procent till 78:55 NOK och Oatly föll med 3,60 procent till 2:14 USD.
Skåne-Möllan steg med 9,46 procent till 113:40 SEK, medan Royal Unibrew steg med 2,53 procent till 498:60 DKK och Agtira steg med 2,05 procent til 19:90 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,06 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,19 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,73 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,45 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,26 procent.

Gomidda: Härlappat

Det blir, om inte härtappat, så åtminstone härlappat för den som tänk sig köpa en flaska från danska Stauning Whisky den närmaste tiden. Företaget har drabbats av akuta leveransförseningar för sina flaskor, och står nu med 2,3 miljoner liter whisky i faten, som skulle kräva 37 000 flaskor för att kunna komma ut i butik.
Lösningen? Man köper helt enkelt in 37 000 flaskor utan kännetecken eller etikett, fyller dem med whisky, och sedan får köparen själv rita etiketter efter eget gottfinnande. Flaskorna levereras med ett gör-det-själv-kit, i vilket ingår en guldtuschpenna samt klistermärken med motiv från företaget.
"Det ligger inte i vårt DNA att reta upp oss på saker och ting. Möter vi en utmaning så löser vi den", säger medgrundaren och marknadschefen Alex Munch enligt danska Food Supply.
"Och om man ångrar sin design, kan tuschet tvättas bort med en smula whisky från flaskan – det vill säga om man kan undvara lite", tillägger han.

Email Marketing Powered by MailPoet