foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/02, 2023

Mindre i hushållskassan – då äter barnen mer i skolan

Sex av tio svenska kommuner märker att eleverna i grundskolan börjat äta mer skolmat i takt med att människors privatekonomi försämrats. Det visar en enkät som Dagens Nyheter har gjort bland samtliga 290 kommuner i landet, varav 204 svarat. Bara 23 procent svarar entydigt nej på frågan, medan resten säger sig inte veta.
Framförallt är det på måndagar, fredagar och efter lov som eleverna äter mer.
"Nu är det mer märkbart att man kanske inte äter lika mycket på helgen och att man äter upp sig på fredagar", säger till exempel Stefan Lahti, måltidschef på Hällefors kommun.
76 procent av kommunerna kommer följaktligen att höja sina budgetar för skolmåltiderna, men samtidigt har de stigande matpriserna redan tvingat fram detta, och flera kommuner får det kärvt med att få budgeten att gå ihop. I Malmö, till exempel, tvingades kommunpolitikerna låta skolmåltidsbudgeten gå med underskott efter att man uppmärksammats på att alla barn inte längre äter sig mätta hemma.

Orkla minskade vinsten

Orkla minskade vinsten före skatt för fjärde kvartalet till 1,70 miljarder NOK (1,84), efter att omsättningen stigit till 16,08 miljarder NOK (14,03). Orkla Foods Europe minskade rörelsevinsten till 573 miljoner NOK (663), medan omsättningen steg till 4,92 miljarder NOK (4,58), medan Orkla Confectionery & Snacks minskade vinsten till 345 miljoner NOK (394) men ökade omsättningen till 2,25 miljarder NOK (2,15). Orkla Food Ingredients ökade däremot vinsten till 198 miljoner NOK (156) och omsättningen till 4,16 miljarder NOK (3,31).

Förlustkvartal för Agtira

Agtira fördubblade förlusten före skatt för fjärde kvartalet till -9,46 miljoner SEK (-4,21), efter att omsättningen stigit till 8,31 miljoner SEK (5,23). Rörelseförlusten ökade till -9,16 miljoner SEK (-3,94). T f vd Christer Edblad pekar dock på att företaget expanderar kraftigt, och tror att "2023 är året då stora investeringar ska börja ge avkastning och bygga en stabil grund för vår fortsatta tillväxtresa".

"Omöjligt hitta slaktare"

"Kött- och charkföretagen i Sverige befinner sig i en allvarlig situation där det är näst intill omöjligt att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens". Det varnar Kött- och Charkföretagens vd Magnus Därth och Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman i en gemensam debattartikel i Mål & Medel.
"Samtidigt finns ett stort behov av arbetskraft där hundratals personer behöver rekryteras de närmaste åren", skriver de, och konstaterar att "branschen blivit strukturellt beroende av utländsk bemanning, vilket i sin tur ökar sårbarheten i händelse av kris".
Orsaken är bristen på grundutbildning, skriver de, och kräver nu att staten tar sitt ansvar för att se till att sådan utbildning införs, samt att de som anordnar sådan får rimliga resurser. Bland annat vill man se "en riktad satsning på regionalt yrkesvux inom kött och chark med målet att starta minst fem utbildningar årligen runt om i landet", och "kompetenslyft med offentligt finansierade kompetenscheckar för befintlig personal där den ''utbildningsskuld' som byggts upp pga bristen på grundutbildning avhjälps".

Bara dryg tredjedel återanställdes på Polarbröd

Efter den förödande branden på Polarbröd i Älvsbyn för två och ett halvt år sedan har nu verksamheten kommit upp i fullt varv, och företaget planerar även att utöka. Men bara 50 av de drygt 130 anställda som varslades om uppsägning på grund av branden har återanställts. Orsaken är att den återuppbyggda fabriken är mer automatiserad än den nedbrunna.
"Tanken är att det inte ska vara handarbete och handpåläggning, utan det ska vara styrt av maskiner och då blir det färre som jobbar", säger Livsklubbens ordförande Stefan Hortlund till Mål & Medel. "Det finns nog både de som är besvikna och de som bytt bana och känt att det fungerar och att det är kul att göra något annat i stället", tror han.

Carlsberg till frontalangrepp på Berlingske

Carlsberg går till hårt angrepp mot danska Berlingske Tidende, för att tidningen ska ha bedrivit en snedvriden rapportering om företagets verksamhet i Ryssland det senaste året. Berlingske har valt att "medvetet ignorera fakta, förvränga sanningen, och underlåta att upplysa om viktiga faktorer som skulle kunna ha hjälpt till att klargöra debatten", heter det i ett långt skriftligt uttalande från bryggerijätten.
Berlingske har bland annat kritiserat Carlsberg för sitt beslut att donera vinsterna från Baltika Breweries till hjälporganisationer i Ukraina – eftersom Baltika Breweries sedan löftet gavs för ett år sedan inte gjort någon vinst.
Företaget har också kritiserats för att man heller inte dragit sig ur Ryssland ännu, även om man slutat sälja just Carlsberg-öl, men svarar att man måste fortsätta att driva verksamheten vidare tills dess att man hittat en köpare, så att den inte förstatligas om misstanken uppstår att man försöker tömma bolaget på sitt värde. Carlsberg säger att man haft svårt att hitta en lämplig köpare, men räknar nu med att få igenom en affär i sommar.

Inte heller alger är universallösningen

Alger har ju på senare år stigit fram som ett viktigt alternativ för att mänskligheten ska klara livsmedelsförsörjningen – men nu konstaterar Nordiska Ministerrådet i en ny rapport att för mycket alger i kosten riskerar att innebära att vi. får i oss för mycket tungmetaller. Kadmium, arsenik och jod är de ämnen som framförallt står i fokus, och nu efterlyser rapportförfattarna mer kunskaper i frågan, enligt Livsmedelsnytheter.
"Det här är ett nytt område för oss", konstaterar en av rapportförfattarna, Barbro Kollander på Livsmedelsverket, "därför måste vi utveckla säkra metoder för att kunna ta tillvara algerna på bästa sätt".

Orkla och Agtira föll på sina rapporter

Orkla minskade med 6,42 procent till 69:44 NOK och Agtira med 7,56 procent till 20:80 SEK på tisdagen, efter att båda företagen presenterat sina kvartalsrapporter. Norcod minskade dock mest i branschen, med 10,56 procent till 50:80 NOK, medan Veg of Lund föll med 8,51 procent till 1:398 SEK.
Umida steg med 9,75 procent till 3:04 SEK, medan Mackmyra steg med 3,45 procent till 2:70 SEK, och Carlsberg A och Salmon Evolution båda steg med 3,32 procent vardera, till 1 245:00 DKK respektive 8:71 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,03 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,02 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,51 procent.

Gomidda: Är det kris så är det

Suger det i hamburgartarmen så suger det, fast kanske inte riktigt som 20-åringen Liam Smith i Malvern i brittiska Worcestershire hade tänkt sig, när längtan efter en Donkenburgare slog till klockan fyra på morgonen en dag i förra månaden. Han tog nämligen sin styvmammas permobil – en trehjulig elscooter – och körde till närmaste McDonald's-drive-in med en ännu ej identifierad kvinna på den så kallade bönpallen, och saken blev inte bättre när det uppdagades att ingen av dem bar hjälm och att Liam dessutom hade druckit sig till en alkoholhalt om tre gånger rattfyllerigränsen. Nu får han körkortet indraget i två år och dessutom böta 412 GBP, omtalar brittiska Metro.
Det hjälpte föga att han faktiskt hade tillstånd att köra styvmammans fordon, för Liam Smith har tänkt sig en framtid inom försvarsmakten, och domaren i målet upplyste honom om att han nog borde tänka igenom sina handlingar, ifall han var fortsatt intresserad av en sådan karriärväg.

Email Marketing Powered by MailPoet