foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/02, 2023

LI ryter till: Sluta smådutta med livsmedelsstrategin!

"Sluta smådutta och satsa på nyckelområden". Det är en av fyra punkter som Livsmedelsföretagens (LI) vd Björn Hellman vill ska styra uppdateringen av regeringens livsmedelsstrategi, som nu ska genomföras.
"Dagens livsmedelsstrategi har resulterat i många små och ineffektiva insatser som i slutändan inte har bidragit till en ökad produktion", skriver han i en debattartikel med adress landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Att det är just landsbygdsministern som hanterar frågan är en annan stötesten för Björn Hellman.
"Reducera inte livsmedelsproduktion till en landsbygdsfråga", skriver han. "Detta snäva synsätt präglade till stor del den gamla livsmedelsstrategin. Men lantbruket är bara ett av flera oundgängliga led i livsmedelskedjan. Det är livsmedelsindustrin som förädlar lantbrukarnas råvaror till de livsmedel som föder befolkningen. Livsmedelsproduktion pågår i hela landet, är en av Sveriges största industrier och är helt central för vår försörjningsförmåga", menar Björn Hellman.
Därutöver kräver han och LI också att grundförutsättningar för livsmedelsproduktionen, som energi, vatten, drivmedel, infrastruktur och personal säkras, så att livsmedelsproducenterna kan producera livsmedel.
"Under energikrisen har vi sett hur allt fler företag tvingas lägga stora resurser på att bygga upp en egen elproduktion i takt med att den gemensamma energiförsörjningen fallerar. Det är inte värdigt ett av världens mest industrialiserade länder. Även när det gäller kompetensförsörjning har staten brustit. Företagen måste nästan helt på egen hand sköta och bekosta utbildning av personal. Resurser som annars hade lagts på produktutveckling, exportsatsningar, hållbarhet och forskning och innovation. Företagens lönsamhet och konkurrenskraft urholkas", skriver Björn Hellman.
Den fjärde punkten på LI:s kravlista är att livsmedelsstrategin måste bli ett styrande dokument.
"Många beslut som tas av den offentliga sektorn gör det svårare och dyrare att producera mat och dryck. Så kan det inte fortsätta. Vi har kapacitet att producera mycket mer livsmedel än idag. Men då kan inte livsmedelsproduktion ses som något som ska motarbetas eller som miljöfarlig verksamhet", skriver Björn Hellman.

Minst ett anbud på Dalsspira

Ett anbud på mejeriföretaget Dalsspiras konkursbo finns nu, säger konkursförvaltaren Staffan Karnå till P4 Väst. Ytterligare ett "kan vara på väg in", säger han, men närmare detaljer har inte uppgetts.
Dalsspira försattes i konkurs före jul efter att ett försök till företagsrekonstruktion gått om intet.

Ölen sinar på Systemet

Systembolaget sålde tio miljoner liter mindre öl under 2022 än under 2021. Det visar nya siffror från företaget, som Beernews var först med att rapportera om. Minskningen kommer efter ett decennium med ständigt ökande ölförsäljning, där även pandemiåren drev upp siffrorna.
Den sinande ölen bidrog dessutom till att Systembolaget minskade sitt rörelseresultat för 2022 med 21 procent till 349 miljoner SEK.

Köttstölderna fortsätter öka

Inte nog med att köttstölderna fortsätter i landets butiker – de har dessutom ökat "väldigt mycket det senaste halvåret, framför allt efter nyår". Det säger Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson till TT.
Närmare siffror saknas, men enligt Pär Bygdeson är det professionella tjuvar som står för stölderna – och det är restauranger som köper.
"Problemet är att det finns restauranger som gärna köper stulet kött. Det drabbar de skötsamma restaurangerna för då tvingas de konkurrera med dem och det är skadligt. Köttstölderna ökar för att den här typen av brott ökar", säger han.
Enligt Pär Bygdeson är det främst i de större städerna som stölderna sker – men det förekommer på alla orter, stora som små. Och långtifrån alla tycker ens att det är mödan värt att polisanmäla.
"Vi rekommenderar alltid att polisanmäla men jag vet att polisen inte prioriterar den här typen av brott. Därför blir det inte lika motiverande att polisanmäla", säger han.

Klimatmjölk från Norrmejerier

Norrmejerier lanserar nya mellanmjölken Norrlogisk, som uppges ge minst 25 procent lägre klimatavtryck än vanlig mjölk. Det ska man uppnå genom en rad olika åtgärder i allt från gödsel och foder till el. Ett tiotal gårdar levererar mjölken redan nu, men företaget räknar med att fler ska ansluta sig.
"Det här är helt klart början på en revolution för mejeribranschen", säger styrelseordföranden Göran Olofsson.

Alpro lanserar "inte-mjölk"

Danone lanserar nya havredrycken "This Is Not M*LK" under varumärket Alpro. Den ska enligt företaget vara krämigare än vanlig havredryck, så att den ska kunna ersätta mjölk.
"Vi vill att man inte ens märker att det är en havredryck man dricker", säger Sofia Nordström som är varumärkesansvarig för Alpro.
Även förpackningen kommer att vara helt växtbaserad senast 2025.

Färre uppsägningar än aviserat på Danish Crown

Danish Crown meddelar nu att de planerade uppsägningarna på företaget bara kommer att omfatta 50 personer i Danmark. Ytterligare tio personer kommer att gå i pension, och över 40 lediga tjänster kommer inte att tillsättas, skriver Agriwatch.
Däremot kommer man att gå vidare med att säga upp omkring 50 personer utanför Danmark, så den totala personalminskningen blir i slutändan de 150 tjänster man aviserade från början.

Mycket PFAS i danska ekoägg

Danska ekologiska ägg innehåller höga halter av giftiga PFAS-kemikalier. Det varnar det danska livsmedelsverket i en rapport. Ursprunget är den fiskmjöl som hönsen matas med.
Svenska Ägg säger till P4 Kalmar att man "följer det med stort intresse och har kommunikation med myndigheterna".

Sjöstrand steg

Sjöstrand Coffee ledde plussidan i branschen på måndagen, med en ökning om 7,71 procent till 0:81 SEK, före bland andra Eatgood som steg med 7,04 procent till 1:90 SEK, LMK Group som steg med 6,18 procent till 7:56 SEK, Humble Group som steg med 4,42 procent till 9:81 SEK, och Simris Alg som steg med 3,77 procent till 0:4955 SEK.
Opticept föll med 4,65 procent till 11:90 SEK, medan Norcod föll med 4,05 procent till 56:80 NOK, Lohilo föll med 5,33 procent till 2:22 SEK, och Mackmyra föll med 3,33 procent till 2:61 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,55 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 1,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,45 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,05 procent.

Gomidda: Brända medburgare

Det blev i slutändan McDonald's som fick sig en näsbränna, när man satte upp en reklamskylt för sin hamburgare McCrispy vid riksväg A39 mellan Truro och Carland Cross i brittiska Cornwall. Ty alldeles intill denna pekar en skylt på infarten till det lokala krematoriet.
Smaklöst, om än lite småkul, tycker de lokalbor som Cornwall Live talat med, och menar att det minsann är lika makabert som det faktum att kommunen umgås med planer på att uppresa ett äldreboende vägg i vägg med eldbegängelseinrättningen ifråga.
Nu har McDonald's fått ta ner skylten, höll vi på att skriva, och kan möjligen trösta sig med att man inte istället var ärkekonkurrenten Burger King – som ju ständigt skyltar med olika varianter på slagordet om att grillat är bäst.

Email Marketing Powered by MailPoet