foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/05, 2020

Stöd till lagring av mat på grund av coronakrisen

Företag som fått överskott på smör, ost, skummjölkspulver, nötkött samt får- och getkött på grund av coronakrisen kan få stöd från EU för att lägga livsmedlen på lager i väntan på bättre tider. Det har EU-kommissionen beslutat, för att inte priserna ska falla för djupt. I Sverige väntas det dock bli begränsat behov av stödet, enligt Jordbruksverket, som handlägger ansökningarna om det.
"Priserna på både kött och ost har varit stabila i jämförelse med andra EU-länder. För kött har försäljningen till restaurang minskat medan försäljningen till hushållen har ökat. Det har inneburit en minskad efterfrågan på ädlare styckningsdetaljer som filé och en ökad efterfrågan på färs och korv", säger Eva Jirskog, jordbrukspolitisk utredare på myndigheten.

Försörjningsläget fortfarande under det normala

Det råder fortfarande sämre produktions- och distributionskapacitet än vanligt bland tillverkare av flingor, müsli, gryn, pasta, ris och mos. Det visar den senaste veckoenkäten bland 93 svenska dagligvaruleverantörer från Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) som denna gång genomförts 5-8 maj. Dessa produktgrupper har haft det kärvt ända sedan coronakrisen startade, och utvecklingen har endast varit mycket måttligt uppåt.
Samtidigt märks bland annat sämre produktions- och distributionskapacitet än normalt för konserver, sjömat, frukt, bär och efterrätter, snacks, nötter och torkad frukt.
Hela undersökningen finns på https://www.dlf.se/wp-content/uploads/2020/05/dlf-varuforsorjning-prognos_v20-21.pdf?utm_campaign=news&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev

Ny etnisk matkedja på gång

Miniprice, som idag säljer livsmedel främst från Mellanöstern och Balkan i två butiker i Strömstad och Göteborg, planerar att utveckla verksamheten till en hel kedja. Först ut blir en ny butik i Göteborg, rapporterar Fri Köpenskap.

Oatly expanderar till Asien

Svenska havredrycksföretaget Oatly siktar nu på den asiatiska marknaden, som ska servas av en ny produktionsanläggning i Singapore. Den ska vara igång i februari, och kompletterar därmed anläggningar i Sverige, Nederländerna och USA. Hur mycket investeringen kommer att kosta har inte uppgetts.

Candy People till Finland

Svenska konfektyrföretaget Candy People, som bland annat gjort "glassgodisar" av flera GB-glassar i samarbete med Unilever, tar nu steget in i Finland. Där ska man på samma sätt lansera glassgodisarna Kingis Bites Salmiakki och Kingis Bites Original. Sedan tidigare finns företaget även representerat i Norge.

Halverad förlust för Dalsspira

Dalsspira minskade förlusten före skatt för första kvartalet till -0,7 miljoner SEK (-1,5). Omsättningen steg med 8,7 procent till 7,5 miljoner SEK.

Dubblerad omsättning för Peckas

Peckas Naturodlingar mer än fördubblade sin omsättning för första kvartalet till 3,93 miljoner SEK (1,71). Förlusten före skatt ökade dock till -3,90 miljoner SEK (-3,56).

Smaksättning för vatten från Aqua Gustus

Svenska Aqua Gustus lanserar en ny sorts smakämnen på flaska, som ska kunna användas i mineralvatten eller vanligt vatten. Produkten beskrivs av tillverkaren som "en svensk innovation som tagits fram av Åkersberga-borna Linda och Andreas Kirsebom som en reaktion mot dryckesindustrins explosionsartade utveckling det senaste decenniet".

Bara-yoghurt får laktosfritt syskon

Skånemejeriers yoghurtserie "Bara", som inte innehåller tillsatt socker, får nu en laktosfri variant. Det blir de två största smakerna som kommer i den varianten.

Coop-vd tar över Svensk Dagligvaruhandel

Coop Sverives vd Magnus Johansson blir ny ordförande för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. Han tar över efter Axfoods vd Klas Balkow. 

Fortsatt nedåt för Simris

Simris Alg fortsatte sin nedgång på fredagen, med 7,10 procent till 1:44 SEK, före Dalsspira som föll med 6,82 procent till 3:96 SEK, Probi som föll med 6,25 procent till 240:00 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 3,85 procent till 0:38 SEK, och Eatgood som föll med 2,88 procent till 2:36 SEK.
Midsona B steg samtidigt med 5,14 procent till 55:20 SEK, före Bakkafrost som steg med 4,57 procent till 560:50 NOK, Bayn Europe som steg med 3,85 procent till 2:03 SEK, Norway Royal Salmon som steg med 3,73 procent till 228:00 NOK, och Salmar som steg med 3,68 procent till 425:40 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,50 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,72 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,00 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,72 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,49 procent. 

Gomidda: Ost, ost

"Hur styr man ett land som har 246 olika sorters ost?" frågade sig redan general de Gaulle på sin tid. Frågan blir ännu mer komplicerad nu när ingen äter dem.
Som med det mesta annat just nu så är det förstås coronakrisen som ställt till det, och när ostätandet rasar i ett land som Frankrike med hela 60 procent så förstår man att det är allvar. Mejeriorganisationen CNEIL har därför sjösatt kampanjen #fromagissons, som ni franskkunniga läsare givetvis omedelbart uttyder som "låt oss äta ost", och som ska uppmärksamma fransmännen och -kvinnorna på att läget börjar bli prekärt speciellt för nischtillverkarna, rapporterar Food Navigator.
Sjukdomen med hosta slår alltså mot ostar: man får hoppas att ostmedicinen biter.