foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/08, 2023

Oförändrad lönsamhet – handeln tappar

Färsk statistik från SCB visar att livsmedelsbranschens lönsamhet var i princip oförändrad under det första kvartalet, jämfört med samma period förra året. Rörelsemarginalen ökade marginellt, till 6 procent (5,9). Den delbransch som tappat mest i lönsamhet är dagligvaruhandeln, vars marginal minskat med två procentenehet mot föregående år – intressant med tanke på att just dagligvaruhandeln fått klä skott för de stigande matpriserna.

Allt tyder på fortsatt höga priser

Osäkerhet, missväxt, torka, blöta – och bomber i ukrainska spannmålsmagasin. I princip alla faktorer pekar mot att matpriserna förblir höga. LRF räknar med en tjugoprocentig minskning av den svenska spannmålsskörden, och även Jordbruksverket delar bedömningen att matpriserna knappast kommer att sjunka framöver. Men priserna kan inte blir hur höga som helst.

"Blir priset för högt väljer konsumenterna andra konsumtionsmönster. De höjda priserna på livsmedel kan, tillsammans med trender, göra att vi inte kommer äta samma varor som tidigare", säger Åsa Lannard Öberg, utredare på Jordbruksverket till DN. Som ett exempel nämner hon den minskade konsumtionen av kött.

Lyckat utfall med sommarskollunch

Fler och fler kommuner testar att erbjuda skollunch utanför den vanliga terminen. Värmlandskommunerna Kristinehamn och Forshaga har erbjudit skollunch för grundskoleelever under sommarlovet, och båda kommunerna uppges vara nöjda med utfallet. I Kristinehamn har man serverat 40-50 portioner per dag, medan uppslutningen varit lite lägre i Forshaga. Motiveringen för att erbjuda skollunch på sommarlovet är att underlätta för föräldrar som jobbar, men också för att stötta familjer med begränsade resurser.

Fiskbranschen kämpar för tullfri råvara

Tillsammans med europeiska samarbetsorganisationen AIPCE driver svenska Fiskbranschens Riksförbund frågan om att ge Europas förädrlingsindustri tillgång till tullbefriad råvara från länder utanför EU. Kärnan i frågan är så kallade ATQ:er, Autonomous Tariff Quotas. En viktig anledning är att säkra tillgången året om på råvara för produkter som inlagd sill och påläggskaviar.

Falukorv fortfarande favorit

Falukorven håller ställningarna som svenskarnas favoritkorv, enligt en undersökning som genomförts av Scan. Undersökningen visar samtidigt att det finns andra intressanta skillnader i svenskarnas korvpreferenser. Ett exempel är det faktum att var fjärde korvköpare i storstadsområden valde salsiccia till sitt senaste korvinköp – gissningsvis tack vare stark draghjälp från influencers som Jerka Johansson och Nichlas Niemi.

Ostbågar med smak av Västerbottensost

OLW lanserar en ny produkt i serien Cheez Doodles deluxe, denna gång med Västerbottensost. Sedan tidigare finns Cheez Doodles deluxe med smak av Pecorino och Stilton.

Veg of Lund till Japan

Veg of Lund har tecknat ett distributionsavtal för den japanska marknaden med importören Synergy Trading. Första provordern har skickats och säljstart hos bekräftade partners startar i slutet av tredje kvartalet 2023.

Carlsberg testar öl utan malt

Carlsbergs husbryggeri, som opererar under namnet Jacobsen, har utvecklat flera olika experimentprodukter under märket Jacobsen Experimental. Nu testas ett öl som tillverkas utan kornmalt. Ursprunget kommer från Carlsbergs utvecklingslaboratorier, och produkten kommer att testas på utvalda barer och restauranger. Anledningen till att man satsat på att utveckla produkt utan kornmalt är att det periodvis är en bristvara. Det nya ölet bryggs istället med malt av vete.

Kellogg tror på tillväxt efter separation

Frukostjätten Kellogg jobbar vidare med den separation som ska dela koncernen i två delar, WK Kellogg och Kellanova. Det nya bolaget Kellanova blir i huvudsak ett snacksbolag där den största byggstenen blir varumärket Pringle's, som Kellogg köpte från Procter & Gamble 2012, men kommer även att husera märken som Pop-Tarts och Cheez-It. Pringle's blir motorn, och om Kellogg lyckas, kommer detta märke att omsätta fyra miljarder USD. Separationen inleds i fjärde kvartalet 2023. Detta framkom under en webcast nyligen.

Rosa ananas blir bra business

Fresh Del Monte ökade sin bruttovinst under andra kvartalet med 26 procent till 62 miljoner USD. Det är en intressant prestation i sig, men vad som är mer intressant är troligen bolagets förklaring. Under ett samtal med analytiker i samband med kvartalsrapporten berättade bolaget att den ökade vinstökningen bland annat drivits av stark efterfrågan på produkterna Pinkglow och Honeyglow: två ananasvarianter som bolaget förädlat fram under lång tid. Pinkglow har, som namnet antyder, mer rosa fruktkött. Honeydew har en varmare gul färg i fruktköttet men framförallt en sötare smak.

Bacardi på Ukrainas svarta lista

Alltfler företag hamnar på Ukrainas lista över företag som anses stötta Rysslands invasion av landet. Enligt Kyiv Post har även Bacardi hamnat på listan, eftersom man fortsätter bedriva verksamhet i Ryssland.

Heinken satsar på alkoholfritt i Brasilien

Heinken ska investera 80 miljoner BRL, motsvarande drygt 16 miljoner USD, på att utöka sin produktion av alkoholfri öl i Brasilien. Det uppger Just-Drinks.

Gomidda: AI can take your order

Det pratas mycket om AI nuförtiden. Ska vi bli av med våra jobb? Kanske någon gång i framtiden, men inte precis nu – den slutledningen kan man åtminstone dra efter att ha sett den här videon, där Wall Street Journals teknikskribent Joanna Stern testar att beställa drive in-käk av en bot.

Boten ifråga är byggd av ett bolag som heter Presto, bland annat med teknik från OpenAI, bolaget bakom ChatGPT.

Joanna Stern är en duktig journalist, som är värd att hålla koll på av många anledningar. Hon testar boten metodiskt, och åker genom drive thru-fållan 30 gånger för att få en bild av hur bra tekniken funkar. Resultatet är förvånansvärt bra – särskilt om man gillar persikopaj – men här på Foodwires redaktion känner vi oss inte hotade av AI-tekniken än i alla fall.

Email Marketing Powered by MailPoet