foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/08, 2023

Priskampanj från Coop

Coop pekades tidigare i veckan ut som den kedja som höjt priserna mest under den senaste perioden, men nu sjösätter kedjan en kampanj där man sänker priserna på ett 60-tal produkter med upp till 30 procent för medlemmarna under en sjuveckorsperiod. Fokus för kampanjen ligger på hållbara varor och sänkningarna gäller vecka 33 till 39 i samtliga butiker i Coop och Stora Coop, men inte i Pekås och Xtra.

Fiskhamnen funkade även i storm

Stormen Hans har orsakat skador och problem av olika slag runt om i Sverige. En verksamhet som synts i mediarapporteringen är fiskhamnen i Göteborg, som påverkats av stigande vattenstånd i Göta Älv. Enligt vd Roger Thilander är allt uppe och rullar igen utan störningar.

"Det funkade även under översvämningen, bara att det blir mycket krångligare", skriver han i ett mejl till Foodwire på torsdagen.

Många odlare drabbade av Hans

Stora vattenmängder på kort tid ställer till besvär för många odlare. Om regnet upphör kommer dock vattnet att sjunka undan ganska snabbt, och ordningen kan återställas. Sydgrönt uppmanar emellertid svenska konsumenter att skölja sina grönsaker lite extra noga, eftersom regn och skvättande jord kan smutsa ner grödorna mer än vanligt.

Ny kontrollstation för livsmedel i Gävle

Gävle Hamn har nu en godkänd kontrollstation för hantering av livsmedel. Det innebär att man kan genomföra kontroller av animaliska och vegetabiliska livsmedel som importeras till Sverige. Det skriver Gävle Hamn i en nyhetsuppdatering.

Medarbetare smittade på Kronfågel

Två medarbetare på Kronfågels kycklingslakteri har smittats av campylobacter, skriver Arbetet. Personerna är inhyrda via ett bemanningsbolag och blev smittade i slutet av juli. Beskedet kommer kort efter att Arbetsmiljöverket avslutat ett ärende mot Kronfågel om en incident under 2020.

Dansk tomatgigant satsar på sallad

Nordic Greens, Danmarks största tomatproducent, investerar 250 miljoner DKK i en högteknologisk salladsfabrik på Fyn, skriver Fyens Stiftstidende. Fabriken ska få en kapacitet på 3.000 ätklar sallad om året.

Toppmöte i Århus

Århus i Danmark blir platsen för det globala toppmötet Food & Bio Global Summit. Eventet äger rum den 26-27 september.

Apelsinjuicen rekorddyr

Oväder och sjukdomar har skadat stora arealer av apelsinodlingar i Florida, och terminspriset på apelsinjuice har ökat med 70 procent på bara ett år. Enligt Financial Times är priset nu uppe på motsvarande 14,55 SEK per kilo, och det kan stiga ytterligare.

Höga priser på ris

Priset på vitt ris från Thailand ligger nu på 648 USD per ton. Det är den högsta nivån sedan oktober 2008, skriver TT. Torka i Thailand och Indiens exportstopp ligger bakom.

Meatable trotsar trenden – tar in kapital

Nederländska alt-köttbolaget Meatable trotsar en negativ trend i segmentet för alternativa köttprodukter, när bolaget tar in nytt kapital i en finansieringsrunda som landar på 35 miljoner USD. Därmed har Meatable tagit totalt 95 miljoner USD i kapital. Meatable har skapat en process för att odla kött med hjälp av celler som man kan ta från djur utan att skada dem. På bilden syns bolagets grundare, CTO Dan Luining och CEO Krijn de Nood.

Tyson stänger – och kan stänga fler

Amerikanska Tyson tillkännager att man kommer att stänga fyra av sina anläggningar för produktion av kyckling. Beskedet kom i ett samtal med analytiker efter senaste kvartalsrapporten, och där sa Tyson också att man inte utesluter att det kan bli fler nedläggningar.

Alltfler konkurser i USA

Antalet konkurser i amerikanska mat- tobaks- och dryckesbolag uppgick till 85 i USA den 18 juli, och det är den högsta siffran sedan inledningen av coronapandemin. Under 2022 gick 66 bolag i konkurs under samma period. Analytiker som FoodDive talat med tror att andelen kan fortsätta öka, när marknaden blir tuffare för nya aktörer med alternativa produkter och högre prisbild.

Gomidda: Vad som helst för en macka

Sugen på att byta namn? Om du kan tänka dig att heta Subway istället för till exempel Gunhild, Sven-Orvar eller vad du kan tänkas heta just nu, så finns det en intressant möjlighet. Smörgåskedjan med samma namn har nämligen utlovat en belöning till någon som kan tänka sig detta namnbyte, och det är en fet belöning: gratis mackor resten av livet.

Galen idé, kan tyckas. Men Subway meddelar att man redan har 10.000 personer som satt upp sig på listan. Utav dessa ska man välja en som i belöning får värdecheckar på 50.000 USD, vilket anses räcka till mackor livet ut.

Huruvida vädecheckarna levereras med någon form av inflationsförsäkring framgår inte.

Email Marketing Powered by MailPoet