foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/08, 2023

Campbell i miljardaffär

Campbell Soup betalar 2,7 miljarder USD när man tar över Sovos Brands, ett bolag som säljer och producerar pasta, såser, soppor, frysta rätter och yoghurt under varumärken som Rao's, Noosa och Michael Angelo's. Rao's pastasåser stod för 69 procent av bolagets försäljning under 2022. Yoghurtvarumärket Noosa kommer med stor sannolikhet att säljas eftersom produktkategorin ligger utanför Campbells kärnverksamhet.

Mixum vill dubbla

Livsmedelsföretaget Mixum i Motala tillverkar bland annat färdigrätter, äggprodukter och såser och ingår numera i Greenfood-koncernen. Bolaget satsar nu på tillväxt och planerar enligt Motala & Vadstena Tidning att dubbla sin produktion fram till 2027. Bolaget har nu fått tillstånd att öka sin produktion till 10.000 ton.

Carlsberg avfärdar Putins anklagelser

Vladimir Putin hävdar nu att ryska staten konfiskerat Carlsberg eftersom bolagets ledning försökt påverka medarbetarna att avstå från "ett visst samhällsmässigt engagemang", skriver Interfax. Carlsberg avfärdar påståendet:

"Vi kan å det kraftigaste dementera att vi skulle ha pressat anställda till att ha eller uttrycka en bestämd syn på kriget", säger kommunikationsdirektör Tanja Fredriksen till Berlingske Tidende.

3D-printat kött på ingång

3D-printat veganskt kött kommer att lanseras på den svenska marknaden inom kort. Konsultbolaget Food Collective har fått i uppdrag att ta hand om lanseringen och söker nu en medarbetare som ska jobba med lanseringen med ambitionen att få produkterna listade inom dagligvaruhandel och foodservice.

Stigande matpriser driver fusk

De stigande matpriserna tros vara en av förklaringarna till en ny trend i matbutikerna: fusk i självscanningskassorna. Branschorganisationer som Livsmedelshandlarna och Svensk Handel ser enligt TT en tydlig trend där konsumenter avstår från att scanna produkter eller byter prislapp, till exempel genom att väga aprikoser och ange att det är lök, som har ett lägre kilopris. I tillägg till detta finns sedan en längre tid ett omfattande problem med kriminella ligor som exempelvis stjäl kött i butikerna.

Kommentar: Dags höja varningsfingret igen

Det pratas mycket om matpriser nu. Lågpriskedjor som Lidl och Willys har kraftfull vind i seglen och kedjornas kommunikation handlar mer än någonsin om priser. I ljuset av en svag krona, kraftig inflation och krig i Europa, så är det verkligen inte konstigt. Men det finns risker med ett ensidigt fokus på vad maten kostar. Det är dags att höja varningsfingret igen, skriver Foodwires chefredaktör i en kommentar.

Frågan aktualiseras bland annat i en debattartikel av den amerikanske journalisten Nicholas Kristof. Han har två Pulitzer-priser i bokhyllan, medverkar regelbundet i CNN och skriver också på New York Times ledarsida.

Men därutöver har Nicholas Kristof en bakgrund som jag själv kan identifiera mig med: han växte upp på en gård. Med uppfödning av grisar – eller svinproduktion som det brukar kallas av folk i branschen. Den korta versionen av Kristofs debattare är att dagens svinproduktion inte har många likheter med gården där han växte upp. Idag är det en inhuman och industriell produktion som är bra på att leverera billigt fläsk, men mindre bra på många andra sätt. Kristof nämner djurvälfärd, hälsa, miljö och flera andra områden som exempel.

I USA är frågan aktuell igen på grund av videoklipp som filmats av en infiltratör. Filmerna är inte nya, men har nu publicerats efter att ha varit sekretessbelagda av juridiska orsaker.

Sveriges svinproduktion är sannolikt bättre än den amerikanska på många sätt. Och det gäller i många sektorer av livsmedelsbranschen. Men faktum kvarstår: om allt handlar om att pressa priser så kommer vi att få problem i andra änden. Det har vi sett förut, i form av både BSE, mul- och klövsjuka, melamin i vällingen, hästkött i lasagnen och… listan kan göras förfärande lång.

Det är extremt bekymmersamt när människor anser att de inte har råd att betala för maten. Mat kan inte kosta hur mycket som helst. Människor med begränsade resurser måste ha möjlighet att kunna äta en näringsrik och varierad kost. Det är självklart. Det är viktigt.

Men det får inte ske på bekostnad av kvalitet, hälsa och miljö. För vare sig djur eller människor.

Veg of Lund till Italien

Veg of Lund har tecknat en avsiktsförklaring med det italienska bolaget Romagnoli om försäljning, marknadsföring och distribution på den italienska marknaden.

I Finland bromsar prisökningen in

Mycket tyder på att ökningen av matpriser i Finland bromsar in. Det skriver Finska Notisbyrån, som citerar Finsk Handel. Förklaringen uppges vara att lönekostnaderna stigit.

Nestlé satsar på regenerativt lantbruk

Livsmedelsjätten Nestlé har avsatt 1,2 miljarder CHF fram till 2025 för att öka tempot i utvecklingen av klimatsmart lantbruk. En del av resurserna kommer att satsas på ett samarbete med organisationen Grassroots Carbon, skriver FoodDive. I praktiken kommer samarbetet att innebära att Nestlé betalar bönder för att arbeta med metoder som förbättrar markhälsa och minskar utsläpp.

Bomber mot spannmål

I sitt anfallskrig mot Ukraina satsar Ryssland alltmer på att slå ut produktion och leveranser av spannmål. Enligt det brittiska försvarsdepartementet använder man nu sina allra bästa vapen i det här syftet, exempelvis den 5,5 ton tunga kryssningsroboten Kh-22. Krigföringen kommer att drabba Ukraina, men även en rad länder som är beroende av den ukrainska spannmålen för att bekämpa hunger och svält.

Gomidda: Så kan man också driva inflation

Go for Gold. Så heter senaste produkten från Haupt Lakrits. Den är intressant av flera anledningar, men kanske främst för att den marknadsförs med det sjukt otrendiga säljargumentet "världens dyraste."

Youtube berättar bolaget att det handlar om en handgjord mjölkchokladpralin som man fyller med störkaviar och lakritskola, varefter man toppar med några droppar hundraårig balsamvinäger för att få lite syra. Lite japanskt snösalt på det, och sedan görs en paste av gianduja av hasselnötter från Piemonte, som toppas med både vit albatryffel och svart perigordtryffel.

Slutligen gjuter man ihop pralinen – och klär hela klabbet i 24 karat bladguld.

En djärv lansering i tider där alla snackar om stigande matpriser, och till och med TV-profiler anser sig behöva stjäla sin mat – eller?

Nja, pralinen säljs för 3.499 kr och kommer endast att tillverkas på beställning. Så det mest spännande blir nog att se om världens dyraste lakrits faktisk någonsin kommer att säljas på riktigt.

Email Marketing Powered by MailPoet