foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/08, 2023

Matpriserna vänder upp

Under två månader låg matpriserna still, men nu vänder det uppåt igen. Frysta grönsaker, falukorv och frukt har blivit 0,2 procent dyrare i juli, bland annat beroende på den svaga kronan och ökade kostnader för löner och råvaruinköp. Priserna har ökat på 20 procent av produkterna. Av kedjorna har Coop höjt mest, cirka en procent. Det skriver TT, som refererar till en sammanställning från Matpriskollen.

Winefinder vann över Systemet

En av sommarens stora nyheter handlar om Högsta Domstolens avgörande i tvisten mellan Systembolaget och Winefinder. HD fastställer Patent- och marknadsöverdomstolens dom från 2022 vilket innebär att Winefinder kan fortsätta sin verksamhet med e-handel och hemleverans av vin till svenska kunder.

Oligarker bakom rysk konfiskering

Carlsbergs och Danones verksamheter i Ryssland har konfiskerats av landets regim. Enligt uppgifter i internationella affärsmedier tycks en av anledningarna vara att oligarker "uttryckte intresse". Båda bolagen har bekräftat att de sett den information som publicerats av ryska staten, och att deras verksamhet har satts under "temporär extern ledning" utan att de informerats.

Matsmart: Släng inte maten

Matsmart, som säljer partier av varor som ratats i andra kanaler, har under sommaren tagit hjälp av matsvinnsexperten Louise Ungerth för att få svenskarna att minska matsvinnet. Många varor fungerar fint att äta långt efter att bäst före-datum passerats, och för att informera om detta har Matsmart med Louise Ungerths hjälp satt ihop en guide i ämnet.

Veg of Lund gör nyemission

Veg of Lund genomför en företrädesemission som ska ge bolaget knappt 24 miljoner SEK i nytt kapital. 75 procent av emissionen är säkrad genom garantier och förbindelser.

Gray's i konkurs

Livsmedelsimportören Gray's American Store har försatts i konkurs. Bolaget har gjort sig mest känt för import av populära produkter från USA.

Dubbel prisökning på glutenfritt i Norge

Sedan 2019 har priserna på livsmedel i Norge ökat med 13,9 procent, men under samma period har priserna på glutenfria produkter ökat med hela 28 procent. Det visar en undersökning som gjorts av Norsk Cøliakiforening, skriver NTB

Dansk direktör byter glass mot öl

Tim Eklund lämnar jobbet som vd för danska glassbolaget Paradisis och börjar en ny tjänst som retail operations manager för bryggeriet Mikkeller.

Oatly utökar samarbetet med Amazon

Oatly inledde ett samarbete med Amazon i Storbritannien i oktober förra året, och nu utökas partnerskapet med flera länder, bland annat Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Nederländerna och Belgien. Amazon kommer att erbjuda Oatlyprodukter som exempelvis Oatly Barista Edition, Oatly Light och Oatly “No” Sugars för leverans nästkommande dag.

Vegetariska köttalternativ rasar i USA

Efter en period av kraftig uppgång, låt vara från låga eller obefintliga volymer, har försäljningen av vegetariska köttalternativ nu börjat backa rejält i den amerikanska dagligvaruhandeln. Det visar en undersökning som genomförts av Circana. Minskningen i antal sålda enheter är nästan 20 procent. Värdet har inte fallit lika mycket, vilket kan vara en indikation på att prishöjningar haft betydelse för utvecklingen.

Friska pengar till köksrobot-bolag

Startup-bolaget Botinkit, som utvecklar lösningar för automatisering och effektivisering i restaurangkök med hjälp av robotteknik, har tagit in 13 miljoner USD i en nyemission. Bland investerarna finns Zexiang Li, en professor vid Hongkongs universitet som gjort sig mest känd för en tidig investering DJI, ett av världens ledande drönarbolag. Botinkits robotar siktar i första skedet in sig på enkla köksgöromål som exempelvis fritering.

Gomidda: Skillnad på fölk å fölk

Det finns nyheter och så finns det "nyheter". Till den senare kategorin kan man sannolikt hänföra den artikel som Mail Online publicerat under sommaren, och som förtäljer det häpnadsväckande faktum att fotbollsspelaren Lionel Messi gått till… en mataffär. Och inte nog med det, han hade med sig sin fru Antonella Roccuzzo.

Sensationen upphör inte där. Vi får även veta att Messi var ganska vardagligt klädd i svart t-shirt och vita shorts, medan hans hustru visade upp sin "otroliga figur" i en midi-klänning som kompletterades med ett par mörka sandaler. Allt dokumenterat med en serie paparazzi-bilder.

Bakgrunden till denna braskande nyhet är nog rätt enkel: Messi spelar numera i Inter Miami i den amerikanska fotbollsligan, och det häpnadsväckande butiksbesöket ägde såklart rum i Florida-metropolen.

På Foodwires redaktion gläds vi storligen för Lionels skull. För hans del är det nog ganska sensationellt att bara kunna gå till affären utan att överfallas av galna fans.

Email Marketing Powered by MailPoet