foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/06, 2023

Evanoff köper Färsking

Evanoff Group köper bolaget Healthy Heroes AB, mest känt för granolavarumärket Färsking. Under 2022 omsatte Healthy Heroes 15 miljoner SEK. Parterna är överens om att inte uppge köpeskillingen. Healthy Heroes har grundats av de unga entreprenörerna Amanda Larsson och Calle Rosengren. Bolaget är ett i raden av flera förvärv som gjorts av Evanoff Group, koncernen som grundats av Dani Evanoff – som i sin tur är mest känd som grundare av bolaget Godisprinsen. Godisprinsen och dåvarande Karamellkungen hade en uppmärksammad varumärkestvist som slutade med att bolagen gick samman. Verksamheten såldes sedan till Cloetta.

Ensamstående oroliga över för lite frukt och grönt

6 av 10 ensamstående med barn oroas över att de får i sig för lite frukt och grönsaker. Det är en av de saker som kommer fram i en ny undersökning (PDF) som gjorts av Coop. Andra viktiga saker som framkommer är ett starkt stöd för hållbarhet, vilket många förknippar med säsongskonsumtion och lokala råvaror, samt att stigande matpriser drabbar barnfamiljer och låginkomsttagare extra hårt. En positiv punkt från undersökningen är att kostnadskrisen faktiskt driver hållbara beteenden – exempelvis ökat fokus på svinn och en större benägenhet att köpa varor med kort datum.

15 nya Arla-gårdar

Arla välkomnar 15 nya mjölkgårdar som medlemmar, något som är relativt ovanligt. Intressant i sammanhanget är att gårdarna är belägna i Jämtland, Hälsingland, Jönköpings län, Bohuslän, Värmland, Västernorrland och Skåne – vilket innebär att flera av dem ligger utanför det som traditionellt betraktats som Arlas regioner.

Mars vill dubbla glassförsäljningen

Globala livsmedelsgiganten Mars planerar att dubbla sin försäljning av glass i världen och siktar mot en miljard USD 2030. För att lyckas med detta investerar koncernen bland annat 70 miljoner USD i sin fabrik i Burr Ridge, Illinois. Under de senaste fem åren har koncernens glassförsäljning ökat med 42 procent och enligt CNBC beror det bland annat på lyckade glasslanseringar under varumärken som Twix, Snickers och M&M.

Danone satsar på lågpris

Franska livsmedelsjätten satsar aggressivt på lågprissegmentet i USA. Enligt FoodDive är anledningen enkel: segmentet växer kraftigt och Danone vill att deras varor ska finnas där kunderna är. Under 2023 räknar Danone med att sälja för 100 miljoner USD i lågprishandeln.

Pastaproducenter pressas på pris

Stigande priser på pasta får känslorna att koka i södra Europa, skriver Financial Times. Italienska konsumentorganisationer rasar mot företag som Barilla, och kräver att de ska sänka sina priser. Den franska regeringen är inne på samma spår, och överväger finansiella sanktioner mot företag som man anser skor sig på kostnadskrisen.

Universitetsstudenter röstar bort kött

Studenterna vid Kent University i Storbritannien har gemensamt röstat fram att enbart växtbaserad mat ska serveras på universitetet från 2027. Det uppger organisationen ProVeg i ett pressmeddelande.

Gomidda: Beam me up – I'm hungry

Att leverera saker med drönare har det pratats om i åratal och både Walmart, Amazon och Google är igång med olika pilotprojekt. Här i Sverige har Foodora testat.

Men det finns alltid någon som vill vara värre och nu är det pizzakedjan Domino's. Under musikfestivalen Glastonbury som nyligen avslutades, testade kedjan att leverera pizzor med hjälp av ett bud med en så kallad jetpack på ryggen. Ett flygande pizzabud, helt enkelt.

Kul PR-jippo, givetvis. Särskilt eftersom man gjorde det som en hyllning till Elton John. Under pop-legendens spelning på festivalen flög således det raketdrivna pizzabudet över festivalområdet.

Vilken låt som spelades? Rocket Man, såklart.

Email Marketing Powered by MailPoet