foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/06, 2023

GfK: mer EMV, mer rabatter

Undersökningsbolaget GfK konstaterar att andelen egna märkesvaror, EMV ökar rejält. 2019 stod EMV för 27 procent, idag är siffran uppe på 31 procent, och en stor del av ökningen tillskrivs inflation och prisökningar. Andelen rabatterbjudanden har också ökat: från 28 till 39 procent under samma period.

Ica-chef tar klubban i SvDH

Ica Sveriges vd Erik Lundberg valdes på tisdagen till ny ordförande för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. han tar över efter Axfoods vd Klas Balkow.

Fågelinfluensa på Gotland

Provresultat från Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt visar att fågelinfluensa konstaterats på en värphönsanläggning på Gotland. Besättningen kommer att avlivas och de aktuella byggnaderna saneras.

WHO granskar aspartam

Under juli månad kommer WHO att publicera två rapporter där man bedömer hur säkert sötningsmedlet aspartam är som livsmedelsingrediens. Enligt Just-drinks har WHO dock inte lämnat någon information om innehållet i rapporterna, men då WHO:s enhet för cancerforskning är inblandad, tyder mycket på att det kommer att handla om just risken för cancer.

Jordbruksverket kartlägger utbudet av ekologiskt

Jordbruksverket genomför en upphandling som ska möjliggöra en kartläggning av utbudet av ekologiska livsmedel. Ett av syftena med kartläggningen är att förstå vilka varor som importeras, men som skulle kunna produceras i Sverige. Med den kunskapen kan man sedan underlätta för svenska producenter att öka sitt utbud och att stimulera nya inhemska aktörer att satsa på ekologiskt.

Picadeli propagerar i Almedalen

Salladsbolaget Picadeli utnyttjar Almedalen för att propagera för mer hållbar och hälsosam mat, bland annat i form av slopad moms på frukt och grönsaker och bättre märkning. Utspelet motiveras med att många svenskar äter för lite grönt, inte anser sig ha råd att äta hälsosamt och upplever det som svårt att veta vad som är hälsosamt och hållbart.

RE:DO officiellt OS-bränsle

Näring och energi, förpackat i en "smaskig bar". Så beskriver Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, de produkter man utsett till Bra Bränsle för svenska olympier. Produkterna levereras av RE:DO och sägs dessutom bygga på klimatsmarta råvaror.

Brittiska kedjor avvisar påståenden om omotiverade prishöjningar

Igår släppte svenska Konkurrensverket de första uppgifterna om den granskning av matpriserna som myndigheten inlett. Samma dag fick flera chefer från den brittiska detaljhandeln träda fram inför landets utskott för näringsliv och handel för att svara på frågor om priserna på dagligvaror. Kedjorna ville dock inte bära hundhuvudet för stigande priser: "Vi tjänar fyra pence för varje pund vi säljer för, vilket jag inte tycker är ett exempel på ocker", sa till exempel Gordon Gafa, kommersiell chef för Tesco, under utfrågningen.

Chiquita går med i hållbarhetsinitiativ

Chiquita tillkännagav på tisdagen att man beslutat gåt med i Sustainable Agriculture Initiative Platform, SAI. Beslutet motiveras med att man vill "skydda tropikerna", men man säger också att man vill optimera sin verksamhet.

Populärt proteinpulver från Pepsi

PepsiCo-ägda varumärket Muscle MIlk har blivit populärt långt utanför den ursprungliga målgruppen: muskelbyggare och atleter. Vardagskonsumenter köper allt oftare proteinprodukten för att använda som mellanmål, i kaffet eller som ingrediens i bakverk. Märket köptes av Hormel 2019 och har under flera år haft en kraftig tillväxt, därför överväger Pepsi nu att använda Muscle Milk som ingrediens även i andra produkter.

Gomidda: Hatten av – eller inte

Matleveransbolaget Foodora genomför ett projekt i samarbete med designern Per Holknekt. Syftet med projektet är att samla in pengar till FN:s matprogram ShareTheMeal.

På Foodwires redaktion gör vi vågen för alla projekt som kan hjälpa till att begränsa svälten, ingen tvekan om det. Men just den här grejen kommer vi kanske inte att nappa på – eftersom det handlar om att köpa en hatt, i unik design av Per Holknekt.

Vissa av oss passar inte i hatt, nämligen.

Som tur är, finns redan sedan tidigare en integrerad funktion för att donera pengar till ShareTheMeal i Foodoras app. Eller, för den delen, möjligheten att donera pengar direkt på ShareTheMeals webbplats.

Email Marketing Powered by MailPoet