foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/05, 2020

Gemensam hälsomärkning och ursprungsmärkning på gång

Obligatorisk och standardiserad märkning av livsmedel om deras näringsvärde, krav på ursprungsmärkning, begränsningar av hälsopåståenden för livsmedel som innehåller höga halter salt, socker och/eller fett, samt reviderad lagstiftning för att minska livsmedlens klimatpåverkan. Det är några av de saker som EU nu föreslår ska införas i hela unionen från och med sista kvartalet 2022.
Redan i slutet av nästa år vill dock EU-kommissionen sätta maximinivåer för vissa ingredienser, enligt den gemensamma livsmedelsstrategi som presenterades i veckan lite i skymundan av coronakrisen. Förslaget kom flera veckor senare än planerat, och med tanke på krisen är det oklart när det kan komma att antas.

Nya redskap ska skona torsken

Nya regler med krav på mer selektiva fiskeredskap införs nu för att skona torsken i Skagerrak och Kattegatt.
"Lite förenklat betyder det här beslutet att yrkesfiskarna ska använda trålar med större maskor och viss placering av flyktöppningar. Det gör att fler torskar överlever fångsten, blir kvar i havet och kan fortsätta att växa till sig", säger Karin Linderholm, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten (HaV).
De nya fiskemetoderna har utarbetats av HaV tillsammans med både flera fiskeriorganisationer samt SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Kassapersonal i matbutikerna får coronatestas

Även anställda i dagligvarubutiker ska nu få testas för coronaviruset på statens bekostnad. Det har regeringen beslutat. Tidigare har testerna inskränkts till bland annat vård- och omsorgspersonal.

Gummibjörnarna krossar Atlanten

Tyska godisbolaget Haribo, mest känt för sina gummibjörnar, har fått klartecken för att bygga sin första fabrik i USA. Den ska ligga i Pleasant Prairie, Wisconsin, och blir på drygt 45 000 kvadratmeter. Planerna har funnits sedan 2017 och beskedet nu sammanfaller med företagets 100-årsjubileum.

"Hotlips" från Candy People

Svenska godisbolaget Candy People lanserar nya godiset "Hotlips", godisbitar som ser ut som läppar.

Tobaksbolag rider på coronavågen

Gratis ansiktsmask vid köp av e-cigarretter, gratis hemleverans, eller Covid-19-rabatt med 19 procents rabatt. Det är ett par exempel på hur olika tobaksbolag försökt dra nytta av coronakrisen, visar en granskning som gjorts av lobbyorganisationen Campaign for Tobacco-Free Kids i 28 länder, rapporterar PR Week. Philip Morris International och British American Tobacco har dessutom använt hashtaggen #stayathome som annars används för olika aspekter på karantänen.

Umida ensamt i bottnen

Umida var tämligen ensamt i bottnen för livsmedelsrelaterade aktier på den nordiska börserna på måndagen , med minus 4,42 procent till 2:16 SEK. Det enda bolag som gjorde företaget sällskap var Agromino med minus 1,64 procent till 12:00 SEK.
I andra änden dominerade Simris Alg med plus 11,46 procent till 0:19 SEK, före Eatgood med plus 9,55 procent till 2:41 SEK, Bayn Europe med plus 8,13 procent till 2:60 SEK, Sjöstrand Coffee med plus 6,32 procent till 0:37 SEK, och Carlsberg A med plus 4,61 procent till 954:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,00 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,96 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,23 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,84 procent. 

Gomidda: Sådeså!

Den eviga tvisten om huruvida chokladkakorna ska förvaras i kylskåpet eller inte har nu slutligen (får man hoppas) avgjorts av chokladmärket Cadburys australiensiska division. Beskedet? "Eller inte", enligt en tweet från Cadbury som skiljedom i en av dessa livsviktiga debatter som tycks pågå överallt. Svalt, torrt, och mörkt, helst inte varmare än +21C – med andra ord, skafferiet, konstaterar Cadbury.
Fast tyvärr visade den fortsatta debatten att långtifrån alla lät sig övertygas, rapporterar Daily Mirror, så evighetsdebatten lär visst fortsätta.