foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/06, 2023

Risk för bristande konkurrens och omotiverade prisökningar

Det finns indikationer som tyder bristande konkurrens och omotiverade prisökningar, men marknaden är komplex. Så sammanfattar Konkurrensverket sina första resultat i det arbete med att genomlysa livsmedelsbranschen som verket gör på uppdrag av regeringen.

Ett av de första områden som detaljstuderats är äggmarknaden, och där har Konkurrensverket kunnat se att priserna höjts mer än vad som motiverats av prishöjningar i föregående led i leveranskedjan.

Ett annat problem, som knappast är att betrakta som någon nyhet, är att marknaden begränsas av svårigheterna att etablera nya butiker. Här finns mer att läsa om Konkurrensverkets genomlysning av livsmedelsmarknaden.

Konkurrensverket lämnar rapport om Systembolaget

Konkurrensverket har i uppdrag att två gånger per år rapportera till EU-kommissionen om faktorer som har betydelse för det svenska alkoholmonopolet. Nu har den första rapporten för i år lämnats. I den redogör verket bland annat för rättsliga processer kring privat e-handel med alkoholdrycker. Rapporten i sin helhet finns här.

Akademin om strategin: satsa på innovation och hållbarhet

Även Livsmedelsakademin presenterar nu sitt inspel till Livsmedelsstrategin 2.0. Organisationen fokuserar mycket på branschens ödesfråga: kompetensförsörjning. Akademin menar också att det är viktigt att samla resurserna till några få utvalda områden för att få större effekt. Dessa områden borde enligt Livsmedelsakademin vara hållbarhet, hälsa och innovation.

Nypremiär för Sveriges största restaurang

Sveriges största restaurang, var finns den? De flesta kanske tänker att det borde vara i Stockholm eller möjligen Göteborg, men rätt svar är faktiskt Ullared. Inte mindre än 5.000 varmrätter per dag serveras i restaurangen i lågprisvaruhuset på den halländska landsbygden. Nu nysatsar Gekås på restaurangen och nytt kök, uppdaterad inredning och flera nya inslag på menyn.

Sandwich med smak av lakrits

Lakritsfabriken Ramlösa och Hemglass lanserar en ny variant av den klassiska stycksaken Sandwich, nu med smak av saltlakrits. Glassen innehåller gräddglass med rålakrits, lakritsrippel och lakritspärlor.

Irland överväger masslakt

Slakt av 200.000 kor för att klara klimatmålen. Det är en lösning som på fullt allvar övervägs av Irlands regering, skriver nyhetsbyrån DPA. Pat McCormack som leder landets intresseorganisation för mjölkbönder, säger till DPA att han fått invit till diskussioner, men att regeringen måste visa att man menar allvar med planerna, och att man har en budget.

Livsmedelsbrist ökar risk för bedrägerier

Situationen i Ukraina har lett till obalans i den globala livsmedelsförsörjningen. Brist på vissa typer av råvaror ökar risken för bedrägerier, tack vare kraftigt stigande priser. Den varningen kommer från försäkringsbolaget LRQA, som också poängterar vikten av att hålla fortsatt fokus på säkerhet och kontroller.

Gomidda: Rensa i rabatten, Nick

E-handelsjätten Amazon kommer 11-12 juli att fira det man kallar Prime Day, en aktivitet som syftar till att locka fler medlemmar till företagets lojalitetsprogram Amazon Prime. För att skapa lite extra uppmärksamhet har Amazon i år bjudit in livsmedelsbolaget Nick's att medverka med en specialprodukt.

Produkten i fråga är en glass med "smak av sommarrabatt". Men det innebär inte att glassen smakar vare sig smultron, prästkrage, solros eller pion. I Nick's tappning smakar sommarrabatten istället krusbär och brännässla.

Frågan är hur sugen man blir på denna anrättning – eller om man rentav blir mer sugen på att rensa i rabatten.

Email Marketing Powered by MailPoet