foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/06, 2023

Carlsberg säljer i Ryssland

På självaste midsommarafton meddelade Carlsberg att man tecknat ett avtal om att sälja sin verksamhet i Ryssland. Beslutet togs redan förra året, men avyttringen har enligt bolaget visat sig vara komplicerade. Just nu är affären i en process för godkännande, och för att inte störa denna process vill Carlsberg inte ge några detaljer om affären.

Ny strategi kräver satsningar

För att Livsmedelsstrategin 2.0 ska bli framgångsrik, krävs tempo och investeringar. Det är huvudbudskapet i det inspel som Sweden Food Arena gjort till Livsmedelsstrategin 2.0. Organisationen efterlyser också ett moderniserat innovationssystem, mer internationellt samarbete och – förstås: fortsatt utveckling av Sweden Food Arena.

Rapport: Mer pengar behövs till skolmaten

Martin & Servera släppte på måndagen en Skolmåltidsrapport, där man bland annat ställt ett antal frågor till ett 50-tal beslutsfattare inom svensk skolmat. Bland annat tillfrågades respondenterna om budgetsituationen, och då svarade 18 procent att de anser sig ha en tillräcklig budget. 39 procent anser att budgeten skulle behöva öka något och 21 procent säger sig trolla med knäna, medan 13 procent anser att budgeten behöver ökas kraftigt. Hela rapporten finns här (PDF).

Dubblad omsättning för The Green Dairy

The Green Dairy, som bland annat producerar dryck och glass gjord på havre, räknar med att omsättningen dubblas till 160 miljoner SEK under 2023. Det säger vd Kenth Lindvall till Dagens Industri. Bolaget har sin verksamhet i gamla mejeriet i Karlshamn och bland delägarna finns Ingka Greentech, ett bolag i samma koncern som Ikea. The Green Dairy har utvecklat en anläggning för att ta hand om restmassa från produktion av plantbaserade livsmedel, och den restmassan kan bland annat användas till att göra burgare.

Oatly lanserar kaffedrycker i Kina

Oatly lanserar en serie havrebaserade kaffedrycker på den kinesiska marknaden. Satsningen görs tillsammans med den kanadensiska cafékedjan Tom Hortons. Det uppger bolagen i ett gemensamt uttalande.

Impossible-patent utmanas

Vad är det som gör att kött smakar kött? Eller att man till och med kan få en vegansk produkt att smaka kött? Amerikanska Impossible Foods hävdar att mycket handlar om en liten molekyl som på engelska benämns heme och bolaget har tagit patent på sin process för att producera molekylen utan att använda kött och använda den i vegetariska livsmedel. Men konkurrenten Motif hävdar att man inte kan ta patent på heme och har därför stämt Impossible Foods, Skriver Food Dive. Stämningen är en i en lång kedja av tvister mellan de två bolagen.

Gomidda: Smakar det så kostar det

Musikfestivalen Way Out West har blivit en naturlig avslutning på sommaren för många musikälskare från Västsverige – och även resten av landet för den delen. I år förnyar sig Way Out West genom att erbjuda det man kallar The Foodie Ticket, en biljett som ger tillgång till mat tillagad av stjärnkockarna Jessie Sommarström, Louise Johansson och Ulrika Forsell.

Foodie-biljetten går lös på hela 7.545 fräscha riksdaler, men då ingår också en så kallad VIP-biljett till själva festivalen med allt vad det innebär.

Man får göra vad man kan för att utveckla verksamheten, och maten har varit på tapeten även tidigare: sedan 2012 är all mat som serveras helt vegetarisk och mestadels fri även från mejerivaror. När det beslutet tillkännagavs, vållade det vissa protester – och fick lokala kvällsblaskan GT, med dåvarande chefredaktören Frida Boisen i spetsen, att ge sig ut och dela ut gratis korv och köttbullar till kötthungrande festivalgäster.

Email Marketing Powered by MailPoet