foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/06, 2023

Mondelezbojkotten: Region Skåne och Lunds kommun ansluter sig

Region Skåne pausar alla inköp från Mondelez i protest mot företagets fortsatta engagemang, beslutade regionstyrelsen på torsdagen.
"Inga skånska skattepengar ska gå till den ryska krigskassan. Det är oerhört viktigt för oss att inte stödja den ryska regimen på något sätt", säger Inger Tolsved Rosenkvist (L), ordförande i Fastighets- och servicenämnden, som ansvarar för livsmedelsinköpen, till Sydsvenskan.
Även Lunds kommun ansluter sig till bojkotten, beslutade en enig kommunstyrelse på onsdagen.
"Jag tycker att det handlar om att kommunen ska ta ett moraliskt ställningstagande om att inte stödja företag som bidrar till den ryska statens intäkter, som i sin tur går till att köpa vapen som används för att terrorisera Ukrainas befolkning", säger Christoffer Karlsson (L), som lämnat en motion om saken, till samma tidning.

Mondelezbojkotten: Sverige-vd:n vädjar

Nu vädjar Mondelez Sveriges vd Martina Flemström till svenskarna att skilja på Mondelez internationella verksamhet och dess svenska, och inte bojkotta den sistnämnda.
"(Jag) är å mina medarbetares vägnar otroligt ledsen för all den uppmärksamhet Marabou fått under de senaste veckorna. Det finns inte en enda medarbetare på Marabou som inte fördömer Rysslands krig mot Ukraina och inte önskar något hellre än att kriget ska ta slut omedelbart", säger hon, och förklarar att den svenska grenen är "i ständig kontakt med vårt moderbolag i USA för att informera styrelse och ledning om debatten i Sverige".
Samtidigt förklarar hon att det är fler varumärken och företag som svartlistats för sin verksamhet i Ryssland.
"Aktörer som plockat bort Marabou från sina hyllor är självklart helt i sin rätt att göra det, men samtidigt kan jag inte låta bli att undra om de inser hur många varor de behöver exkludera för att vara konsekventa. Sommarglassen, knäckemackan, den traditionsenliga julmusten och även blöjorna riskerar att försvinna", säger hon i ett uttalande.

Lidl minskar Sverigeförlusterna kraftigt

Lidl Sverige kapade sin förlust för verksamhetsåret 2022/23 till -19 miljoner SEK (-132), efter att man ökade sin nettoomsättning till 16,7 miljarder SEK (14,2).
"Den trend som vi sett under de senaste åren där fler konsumenter bryter sina vanor och rutiner har accelererat under hösten och vintern. Vi har under de senaste månaderna sett en fantastisk tillströmning av nya kunder till våra butiker", säger Sverigechefen Jakob Josefsson.

Trevlig Midsommar!

Foodwire tar lite jordgubbslov och återkommer på måndag den 26 juni.

Norrlänningar dricker mest mjölk

Sex av tio norrlänningar köper mjölk för att dricka den som den är, medan bara till exempel tre av tio stockholmare gör samma sak. Det visar en undersökning från Norstat som gjorts på uppdrag av Norrmejerier. Därmed är det i Norrland som det dricks mest mjölk i landet, konstaterar företaget, som dock inte särredovisar ytterligare siffror.

Festivalbubbel på Lollapalooza

Svenska Spring Wine & Spirits lanserar ett mousserande ekologiskt vitt vin för festivalbesökarna på Lollapalooza Stockholm nästa helg. "Turn Table Sparkling" heter det och säljs i en 20-centilitersburk.

LMK ryckte

LMK Group steg med 11,11 procent på torsdagen till 13:00 SEK, före Probi som steg med 3,06 procent till 185:00 SEK, och Agtira som steg med 2,46 procent till 12:50 SEK.
Humble Group föll med 6,38 procent till 6:305 SEK, medan Norcod föll med 4,76 procent till 30:00 NOK, Eatgood föll med 4,12 procent till 1:63 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 3,49 procent till 0:884 SEK, och Harboes Bryggeri föll med 3,43 procent till 73:20 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,54 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,42 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,72 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,50 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade kat med 1,03 procent.

Gomidda: Mitt sommarjooooobb...

...vad jättepinsamt mitt soooommarjobb ska bli, skulle man kunna sjunga till tonerna av en annan känd barn-och-sommar-visa på nästan samma tema. Om man heter Corey Grieveson, är 18 år, och fått jobb som örn.
Dessutom utanför ett fish'n'chips-ställe i brittiska Whitby, den plats på jorden kring vilken sannolikt all brittisk friterad fisk med flottiga frites roterar.
Som alla som ätit utomhus vet, så drabbas man lätt av hemskt närgångna fåglar när man ska sitta ute och avnjuta sin måltid, inte minst vid den här sorters flottiga små inhopp, där turister och fiskmåsar flockas i lika hög grad. För Mister Chips-restaurangen vid Whitbys hamn blev lösningen att klä ut unge Corey från topp till tå i en uppblåsbar örnkostym av äkta plast i bästa Butterickskvalitet, och sedan låta honom traska runt där utanför.
Själv tar han det dock ganska bra, och säger till brittiska Metro att han känner sig lite som en kändis. Lönen om 200 GBP per dag – plus dricks från tacksamma gäster, som ibland kan uppgå till nästan en ytterligare tredjedel av det beloppet – gör förstås sitt till.
Fast fiskmåsarna har lärt sig att hämnas, förklarar han – för varje dag, efter fullbordat arbetspass, finner han sin bil helt täckt av fiskmåsbajs.
Vem var det som sade något om IQ och fiskmåsar?

Email Marketing Powered by MailPoet