foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/06, 2023

Mondelezbojkotten: Ukraina fördömer separation

Mondelez beslut att separera sin verksamhet i Ryssland från den övriga – efter en tilltagande opinionsstorm mot företagets fortsatta engagemang i landet – får hård kritik från Ukraina. Beslutet innebär att Mondelez kommer att finnas kvar i Ryssland, och därmed fortsätta betala skatt – vilket finansierar Rysslandsinvasion av Ukraina, påpekar ukrainarna.
"Jag förstår verkligen inte Mondelez beslut. Jag tror inte de har någon sådan förklaring", säger Agiya Zagrebelska, chef för landets antikorruptionsmyndighet som svartlistat företaget, till TT.
Enligt Agiya Zagrebelska är Mondelez oro för att verksamheten eljest skulle hamna i orätta händer ogrundad, eftersom dessa – sannolikt oligarker – inte skulle kunna driva verksamheten lika bra, vilket skulle få folk att sluta köpa produkterna och leda till mindre skatteintäkter till den ryska statskassan.

Mondelezbojkotten: Oro på Marabou

Nu växer oron bland de anställda på Mondelez fabrik i Upplands Väsby i takt med att allt fler företag och verksamheter bojkottar företaget i protest mot dess fortsatta engagemang i Ryssland. Ännu har ingen personal varslats, men bland personalen finns farhågor om att jobben kan komma att hotas på sikt.
"Det är klart att man känner en oro för det. Det här är ingen liten grej. Jag har personligen fått meddelanden skickade till mig från medlemmar som varit oroliga. Jag har vidareförmedlat det till arbetsgivaren också, så de ska vara informerade om att vi är oroliga", säger Berit Starkenberg, ordförande för Livsklubben på Marabou i Upplands Väsby, till Mål & Medel.
Berit Starkenberg har också vid flera tillfällen tagit upp frågan om Mondelez fortsatta engagemang i Ryssland med företagsledningen, som hittills hänvisat till att Marabou är en helt svensk del av koncernen.
"Men jag förväntar mig och hoppas att arbetsgivaren gör allt vad de kan för att få huvudkontoret i Chicago att förstå vikten av det här", säger hon, och förklarar att hon även är orolig för att varumärket Marabou ska ha tagit skada.
"Man har ju inte ens lust att ge bort en chokladask som det står Aladdin på, för man vet inte hur mottagaren ska reagera", säger hon.

LMK Group blir Cheffelo

Linas Matkasses ägarbolag byter namn till Cheffelo AB i samband med en extra bolagsstämma i höst. Företagets varumärken – Linas Matkasse, Godtlevert och Adams Matkasse i Norge, samt Retnemt i Danmark – kommer dock att fortsätta att leva kvar.
Beslutet att byta namn "ska stärka den kulturella utveckling företaget gör tillsammans med sina anställda men ska också kunna kopplas lättare till företagets verksamhet. I tillägg kommer det bättre att representera den nordiska varumärkesstrategin", heter det i ett pressmeddelande från företaget.

Löneökningar för tjänstemän inom handeln

Tjänstemän inom bland annat Coop och andra företag anslutna till arbetsgivarorganisationen Fremia får fyra procents lönehöjning retroaktivt från första april, dock minst 400 SEK i månaden. Det är innebörden i det nya kollektivavtal som Fremia tecknat med Handels. Från 1 april nästa år höjs dessutom lönerna med ytterligare tre procent, eller minst 300 SEK, och resten av pengarna fördelas lokalt, rapporterar Handelsnytt.
I kollektivavtalet finns bland annat även nya skrivningar om hur Lagen om Anställningsskydd ska tolkas, tydligare skrivningar om fackligt inflytande, och högre avsättningar till de anställdas tjänstepensioner.

Succé för Norrmejeriers Solskensfil

Norrmejerier sålde 60 procent mer än beräknat av sin Solskensfil under första månaden som den lanserades över hela landet. Efterfrågan har varit så stor att företaget haft svårt att få fram ingredienser och förpackningsmaterial, men nu ska detta vara åtgärdat, och Norrmejerier har fått blodad tand när det gäller att smaksätta fil på liknande sätt som yoghurt brukar smaksättas.
"Fil förtjänar en revival", säger Maria Skogelid, kategorichef mejeri på Norrmejerier.
"Fil har under flera år halkat efter yoghurt sett till antal lanseringar, utveckling och smakutbud. Det lanseras 3,5 gånger så mycket yoghurt som fil. Därför är det roligt att se att det går hem när vi utmanar kategorin", fortsätter Maria Skogelid.

Innedryck flyger av hyllorna i Danmark

Den i Sverige omstridda drycken Prime, som nyligen lanserats i en anpassad variant i Danmark, har redan blivit en försäljningssuccé. Salling Group – som äger kedjor som Føtex, Bilka och Netto – beställde 400 000 flaskor som skulle börja säljas på fredagen, men redan samma dag hade de sålt slut, trots att man räknade med att de skulle räcka åtminstone till lördagen.
Nu får Primeköparna – framförallt unga människor – vänta till slutet av månaden, innan drycken återkommer i hyllorna, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Eatgood steg på svag dag

Eatgood steg på måndagen med 4,19 procent till 1:74 SEK, före bland andra Andfjord Salmon som steg med 3,75 procent till 44:30 NOK och Mackmyra som steg med 2,64 procent till 1:945 SEK.
Norcod föll med 13,06 procent till 31:30 NOK, medan Lohilo föll med 6,86 procent till 1:90 SEK, Agtira föll med 5,02 procent till 12:30 SEK, Humble Group föll med 4,63 procent till 6:495 SEK, och Oatly föll med 3,61 procent till 1:87 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,38 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,37 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,13 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,26 procent.

Gomidda: Karens dag

Minns ni kedjan Karen's Diner, som vi skrev om under denna rubrik för drygt ett år sedan? (Om inte, klicka på länken och låtsas att ni minns.) Nu har kedjan nått storstäder som Toronto, Edmonton och San Francisco, där man söker personal som ska uppfylla kraven på att vara en riktig "Karen" – otrevlig och obstinat, högljutt hävdandes sin egen rätt i alla lägen.
"Vi söker efter den mest oförskämda personalen i de här tre städerna som ska arbeta på våra Karen's On Tour pop-up-restauranger och leverera rena spydigheter och förolämpningar (till kunderna). Skippa ditt skittråkiga jobb och ansök", heter det i en platsannons på Instagram, rapporterar Canoe.com.
Dock drar man gränsen vid rasism, sexism samt våld, förklarar man för säkerhets skull.

Email Marketing Powered by MailPoet