foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/06, 2023

Mondelezbojkotten: Fem största nöjesparkerna bryter inköpen

Lyckohjulen med Marabouchoklad blir snart ett minne blott – inte bara på Liseberg, som tog beslut om att definitivt bojkotta tillverkaren Mondelez på fredagen, utan även på Gröna Lund, Skara Sommarland, Kolmården samt Furuvik. Alla de fem största nöjesparkerna i Sverige stoppar alla inköp från Mondelez i protest mot företagets fortsatta verksamhet i Ryssland.
"Våra produkter från Marabou/Mondelez Sverige tillverkas endast i Sverige och exporteras inte till Ryssland, men vi kan inte komma ifrån att deras moderbolag Mondelez fortfarande bedriver affärsverksamhet i Ryssland och har svartlistats av Ukraina", skriver Parks and Resorts, som driver de fyra sistnämnda parkerna, i ett pressmeddelande.
Samtliga fem nöjesparker kommer dock att sälja slut på de Mondelezprodukter som man redan har i lager.

Mondelezbojkotten: Företagen slåss om Liseberg

Knappt hade nöjesparken Liseberg beslutat stoppa inköpen från Mondelez, förrän man blev nedringd av konkurrenter som ville ersätta dem.
"Det är ju en del företag som har börjat höra av sig nu, och gärna vill ha sina produkter i våra olika hjul, och det är ju väldigt populära ytor att synas på", säger Lisebergs kommunikationschef Mårten Westlund till P4 Göteborg.
Vilka företag som tagit kontakt vill Mårten Westlund inte svara på, och inte heller när någon konkurrent kan komma att ersätta Marabou.

Mondelezbojkotten: Region Västmanland pausar

Region Västmanland pausar nu alla inköp från Mondelez, på grund av att företaget fortsätter att bedriva verksamhet i Ryssland, rapporterar P4 Västmanland. Enligt regionen är detta ett av flera sätt att visa stöd för Ukraina.

Mondelez separerar ryska verksamheten

Efter den massiva kritiken och bojkotterna mot Mondelez för dess fortsatta engagemang i Ryssland, har företaget nu beslutat att separera verksamheten i landet från den övriga i världen.
"Vår plan är att verksamheten i Ryssland ska vara fristående med en självständig försörjningskedja före årets slut", skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Redan nu har man kraftigt minskat sin verksamhet i Ryssland, och "har fördömt den här brutala aggressionen mot Ukraina sedan kriget bröt ut", som företaget uttrycker det. Däremot kommer man varken att lägga ned eller sälja av sin ryska division; enligt Mondelez för att intäkterna i så fall skulle hamna hos andra "som hade kunnat använda dem för att skydda sina egna intressen", rapporterar Reuters.

Livs kan sympatistrejka på HKScan

Tisdagen den 27 juni går samtliga LIvsmedelsarbetareförbundets medlemmar på avdelningen logistik I-Kyl på HKScan i Kristianstad ut i strejk, i sympati med Kommunals stridsåtgärder mot Gröna Arbetsgivare efter de strandade förhandlingarna om ett nytt avtal inom Golfbanor och Trädgårdsodling.
Orsaken är framförallt att Kommunal inte fått gehör för de lägstalönesatsningar som LO driver gemensamt.
"Lägst- och låglönesatsningen är LO-samordningens gemensamma verktyg för att förbättra villkoren för de som är mest utsatta på arbetsmarknaden. Därför varslar Livsmedelsarbetareförbundet om sympatiåtgärder till stöd för Kommunal", säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande.
Varslet och strejken gäller tills dess att Kommunal och Gröna Arbetsgivare har träffat kollektivavtal.

Gott om jordgubbar till midsommar

Det kommer att finnas gott om svenska jordgubbar till midsommar, trots torka och allt.
"Jordgubbsodlingarna har bevattning. Det handlar snarare om att man ska hinna med och att temperaturen är sådan att bären inte mognar för fort", säger Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård, till Dagens Nyheter.
Den svenska jordgubbssäsongen har förlängts på senare år, med nya odlingsmetoder som ger bär flera gånger om året, men håller värmeböljan i sig kan det så småningom bli svårt att hantera bären, förklarar Marcus Söderlind.

Åttaprocentig öl kan tillåtas i butikerna i Finland

Starköl med upp till åtta procents alkohol kan komma att bli en vanlig syn i vanliga matvaruaffärer i Finland. Det är i alla fall en fråga som just nu diskuteras mellan de partier som vann det finländska valet nyligen, och nu förhandlar om en regeringsplattform, rapporterar Hufvudstadbladet.
Ett av partierna, Samlingspartiet, vill därmed luckra upp systembolaget Alkos monopol för att minska finländarnas inköpsresor till Estland, vilket den blivande regeringsparten Sannfinländarna håller med om. Det tredje partiet, Kristdemokraterna, vill dock hålla kvar en mer restriktiv linje.
Sedan fem år tillbaka får dagligvarubutiker sälja öl med upp till 5,5 procents alkohol

Uppåt för Simris

Simris Alg steg med 4,87 procent till 0:366 på fredagen, före bland andra Probi som steg med 4,14 procent till 188:50 SEK och Salmar som steg med 2,62 procent till 462:60 NOK.
Norcod föll med 8,16 procent till 36:00 NOK, medan Agtira föll med 7,50 procent till 12:95 SEK, Ice Fish Farm föll med 4,29 procent till 26:80 NOK, och Mackmyra föll med 4,29 procent till 1:895 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,52 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,28 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,86 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,75 procent.

Gomidda: Snask på sängen

Bor man på hotell så är det klart att man ska lyxa till det med frukost på sängen eller någon annan lyx som rumsservicen får komma med. Det är en sanning som hotellbokningssajten Hotels.com sedan länge insett, och nu radar man upp de märkligaste önskemålen som kunder har haft världen över.
Smält glass, lågkalorivatten, kokt flaskvatten, omelett med bara äggula, eller äggrätten shakshuka – fast utan ägg – var några sådana, enligt sajtens första Room Service Report.
En gäst ska ha beställt blåsfisk – även känd som fugufisk, en delikatess i Japan inte minst eftersom den innehåller ett ytterst dödligt gift som lätt kan hamna i fiskköttet ifall kocken som tillagar den inte är utbildad eller licensierad – och på ett annat hotell ville en gäst att hotellköket skulle tillaga och servera en fisk som de hade med sig själva, rapporterar Inside Edition.
Dock visar det sig att det inte är frukost på sängen som de flesta efterfrågar, utan hamburgare med leverans till samma säng. Om detta ska ersätta frukosten, eller om gästerna tänkt ligga och dra sig i sängarna hela dagarna, framgår dock inte.
Men har man betalat för hotellrum så har man.

Email Marketing Powered by MailPoet