foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/06, 2023

Danska bönder hotar stämma Arla för vego-Lurpak

"Lurpak kan bara tillverkas av dansk grädde" – det säger Kjartan Poulsen, ordförande för Danske Mælkeproducenter, som nu hotar att stämma Arla för att företaget lanserat en växtbaserad variant av det välkända smöret.
Men det är inte bara mjölkböndernas sårade stolthet som ligger till grund för en sådan stämning: växtbaserad Lurpak kan vara direkt olaglig, hävdar Danske Mælkeproducenter.
Arlas köp av varumärket Lurpak år 2012 var nämligen villkorat av just det Kjartan Poulsen framhåller, att Lurpak bara skulle tillverkas på dansk grädde. Därmed skulle en växtbaserad Lurpak underminera hela förutsättningen för att affären skulle godkännas i Danmark, enligt Danske Mælkeproducenters tolkning.
"Nog äger Arla Foods märket idag, men det betalades med andelshavarnas pengar, så man kan gott diskutera vem som äger märket", påpekar Danske Mælkeproducenter i sin medlemstidning Ugenyt.
Arla Foods har svarat att det inte riktigt är samma regler som gäller för just växtbaserad Lurpak, men Danske Mælkeproducenter stöder sig på hur Lurpak uppfattas både inom och utom landets gränser.
"År 2012 sade dåvarande livsmedelsminister Mette Gjerskov att Lurpak är lika med danskt smör", säger Kjartan Poulsen till Landbrugsavisen.

Mondelezbojkotten: Liseberg pausar inköp

Nöjesparken Liseberg i Göteborg pausar alla inköp från Mondelez, efter den senaste tidens kontroverser kring företagets fortsatta verksamhet i Ryssland. Så sent som i måndags valde Lisebergs styrelse att fortsätta att sälja Marabouchoklad och andra produkter från Mondelez på nöjesparken, men det beslutet möttes av hård kritik i olika sociala media, rapporterar TT. Nu ska saken tas upp igen, på ett nytt styrelsemöte på fredag.

Allt får skördas för att rädda djurfodret

Torkan i Sverige har nu nått sådan omfattning att det riskerar att bli brist på foder till djuren. Nu släpper Jordbruksverket skörden fri och meddelar att lantbrukarna får skörda även på mark som ligger i träda, utan att varken riskera avdrag på stöden eller behöva be länsstyrelsen om lov först. Samtidigt undersöker myndigheten om det går att tillåta skörd även av blommande trädor, fältkanter och gröngödslingsgrödor som räknas som miljöytor i grundvillkoren till gårdsstödet, av samma skäl.
"Lantbrukare har en mycket besvärlig situation med en kall vår och nu torkan. Detta är ett helt nödvändigt beslut som är viktigt för både lantbrukares ekonomi, djurens välbefinnande och vår livsmedelsförsörjning", säger Anna Olofsson, länsråd i Örebro län.

Alkoholfri (!) Motörheadöl från Live Brands

Svenska Live Brands Factory lanserar ett komplett grillsortiment med hårdrocklegenderna Motörhead som tema, efter att de grillsåser i samma serie blivit en succé förra året. Nu återkommer grillsåserna, tillsammans med grillkryddor, ölkorv, grillmarinad – och en öl, som trots kopplingen till bandet, som knappast gjorde sig kända som renlevnadsmänniskor, kommer att vara alkoholfri.

Mineralvatten på kartong från Aqua Nobel

Svenska Aqua Nobel lanserar nu sitt mineralvatten under eget varumärke, och dessutom på kartong istället för på flaska.
Hittills har företaget främst sysslat med legotillverkning, men nu tänker man profilera sig med sex nya artiklar, som alltså bland annat ska sticka ut genom att de säljs i plastfri förpackning.
"Det är synd att dricka helt rent vatten ur en fossil produkt. Vi vill hjälpa konsumenterna att bryta plastberoendet. Det är förvånande att vattenbranschen inte har kommit längre. Vi är de enda i Norden som investerat i den här förpackningslösningen", säger vd Pontus Klenell.

Köldknäpp hotar citrus och avokado i Chile

En köldknäpp i Chile misstänks ha lett till skador på citrus- och avokadoodlingar i landet, rapporterar Fruitnet. Nu ska branschorganisationerna i landet undersöka hur illa de ovanligt långa frostnätterna slagit mot odlingarna.
Enligt nyhetstjänsten har temperaturerna rasat till mellan -6 och -10 C under mer än tolv timmar i flera regioner i landet på senare tid.

Nytt fall för Mackmyra

Mackmyra föll med 5,71 procent till 1:98 SEK på torsdagen, före bland andra Andfjord Salmon som föll med 4,30 procent till 42:30 NOK, Opticept som föll med 4,29 procent till 9:59 SEK, och Grieg Seafood som föll med 4,12 procent till 77:90 NOK.
Agtira steg med 9,80 procent till 14:00 SEK, medan Eatgood steg med 4,38 procent till 1:67 SEK och Ice Fish Farm steg med 3.70 procent till 28:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,09 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,44 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,22 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,22 procent.

Gomidda: Budgetbananer

Att bjuda sin dejt på spaghetti utan allt, som vi berättade om igår, är inte ensamt i sporten "vem kan snåla mest på maten". Den australiske influencern Mason sparar pengar när han köper bananer genom att helt enkelt skala dem först, innan han väger dem.
Detta kom till omvärldens kännedom via ett inlägg av hans flickvän Mai på deras gemensamma asociala-media-konto, där både hon och många av kommenterarna tycker att det hela mest är pinsamt, rapporterar New York Post.
Hur mycket Mason verkligen sparar på att skala bort bananens naturliga förpackning framgår inte, eller var han gör av skalen där i matbutiken, men en och annan noterar att han istället sveper in dem i en plastpåse innan han lägger dem på butiksvågen: skulle han vara riktigt hardcoresnål skulle han väl inte ens göra det, resoneras det.

Email Marketing Powered by MailPoet