foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/06, 2023

Mackmyras vd avgår

Mackmyra vd Johan Larsson lämnar posten på egen begäran, vilket han meddelade på onsdagen.
Han förnekar dock att hans beslut har något samband med den senaste tidens turbulens i bolaget.
"Jag har arbetat i tre år med ett stort förändringsarbete. Nu med den nya styrelsen var det dags att lämna över", säger han till Foodwire, och förklarar att han har ett annat arbete på gång.
"Med lite tur skriver jag på för ett nytt uppdrag imorgon (torsdag)", säger han, men vill förstås inte säga vilket det blir: dock bekräftar han att det inte kommer att handla om något arbete inom livsmedels- eller dryckesindustrin.
Mackmyras nye vd Petter Ski förnekar kategoriskt att Johan Larsson skulle ha fått sparken.
"Nej", svarar han snabbt på Foodwires fråga, och berättar istället om alla de särskilda utmaningar som företaget haft att brottas med de senaste åren, inklusive pandemin och Rysslands invasion av Ukraina.
"Om du sätter dig själv i Johans stol, så har jag full förståelse och respekt för att han känner att det är dags att lämna över stafettpinnen", säger Petter Ski.
Johan Larsson kommer att kvarstå i bolaget till sista augusti. TIll månadsskiftet får han dock sällskap av marknadschefen Patrik Björsjö, som tar över som tillförordnad vd. Petter Ski säger att man "ännu inte landat i" om Patrik Björsjö kommer att få bli ordinarie vd, eller om man kommer att satsa på en externrekrytering.
Foodwire: Har den senaste tidens turbulens skadat Mackmyras varumärke?
"Det är klart att det påverkar", säger Petter Ski. "Men till syvende og sidst har Mackmyra ett starkt varumärke, och medarbetare som är väldigt lojala".

Mackmyras vd avgår

För andra månaden i rad föll de svenska livsmedelspriserna mellan april och maj, denna gång med 0,4 procent. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Matprisinflationen, den mörkblå streckade linjen i diagrammet från SCB härintill, ligger fortfarande betydligt högre än den allmänna inflationen mätt som KPI, den ljusblå streckade linjen, men trots att KPI också planar ut, så minskar alltså gapet.
Sett till de olika varugrupperna ökar fortfarande alla grupper i pris, men värt att notera är till exempel att den stora prisuppgången på matfett verkar stanna av. Tillsammans med andra basvaror som mjölk, ost, ägg, och fisk ligger prisuppgången dock fortfarande en bra bit över den allmänna matprisökningen.

AAK i palmoljeblåsväder

AAK köper palmolja som hämtats från olagliga odlingar i naturreservatet Tesso Nilo i Indonesien, enligt en granskning av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur. Även företag som Mondelez och Unilever ska ha köpt palmolja från naturreservatet.
AAK har svarat att man under 2022 nådde "71 procent verifierat avskogningsfri palmolja och 87 procent spårbarhet till plantage", och att man tänker nå 100 procent verifierat avskogningsfri palmolja till 2025.
"Våra leverantörer hämtar palmfrukt från cirka 1 500 bruk i Indonesien och Malaysia och lösningen för AAK är att inte vända ryggen åt en gröda som behövs för att föda världen på ett hållbart sätt. Lösningen är att vara aktivt engagerad i leveranskedjan för att eliminera avskogning", säger AAK i ett uttalande.

Mondelezbojkotten: Livs motsätter sig Maraboubojkott

Att bojkotta Mondelez svenska varumärken, som Marabou, för att företaget fortsätter bedriva verksamhet i Ryssland – det drabbar svenska livsmedelsarbetare mer än det drabbar ägarna. Det säger Livsmedelsarbetareförbundet i ett uttalande.
"Livs är emot en bojkott av Marabou-produkter eftersom våra medlemmar är helt oskyldiga till de beslut som fattas av Mondelez globalt," säger Eva Guovelin, Livs förbundsordförande. "Att bojkotta Marabou-produkter för att straffa Mondelez innebär att jobben för livsmedelsarbetarna i Sverige hotas".
Samtidigt understryker Livs att man "fördömer det avskyvärda kriget mot Ukraina och stöder de internationella sanktionerna mot Ryssland.".

Mondelezbojkotten: Tine drar åt tumskruvarna

Norska mejerigiganten Tine sällar sig nu till de bolag som på olika sätt vill sätta press på Mondelez att dra sig ur Ryssland. Tine levererar mindre mängder mjölkpulver till Mondelez, men säger nu att man "har kontakt med Mondelez för att få till ett samtal med dem om de här sakerna", som Tines kommunikationschef Sindre Ånonsen uttrycker det för tidningen Nationen. Tine kommer att följa upp saken och kommer att utvärdera samtalet, säger Sindre Ånonsen.
"Vi stöttar inte en krigsekonomi i Ryssland", säger han.

Barry bygger i Skåne

Chokladjätten Barry Callebaut ska bygga ut sin fabrik i skånska Kågeröd, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Till hösten öppnar en andra produktionshall, där man ska tillverka choklad- och kakaodrycker, som efterfrågan ökat på.

Dansk lakritstungviktare handlar i Sverige

Den danska rålakritsleverantören Scagro har köpt det svenska familjeföretaget Chemapack för en icke uppgiven summa, och flyttar verksamheten till danska Gesten.
Chemapack är specialiserat på att packa om och sälja kemikalieprodukter i mindre portioner, och det är dess handel med läkemedelsindustrin som väckt Scagros intresse, skriver Jydske Vestkysten.
Scagro levererar omkring 85 procent av all rålakrits som används i Skandinavien.

Så ska nya Ramlösa se ut

Carlsberg Sverige ger mineralvattnet Ramlösa en ansiktslyftning (se pressbilden här intill). Det blir första gången på sju år som man uppdaterar den grafiska designen för varumärket, och denna gång har man bland annat lyft fram namnen på de olika smakerna på mineralvattnet.
"Det nya utseendet är sofistikerat och bevarar varumärkets integritet samtidigt som smakerna förtydligas för att lättare hitta rätt i hyllan", säger Wiveca Fribert, varumärkesansvarig för Ramlösa på Carlsberg Sverige.

Fler Familjefavoriter från Arla

Arla utökar sortimentet i serien "Familjefavoriter" med två yoghurtar och två varianter av cream cheese.
"När familjer började få mindre i plånboken såg vi att köpbeteendet förändrades, fler sökte sig till de billigare alternativen. Det fick oss att vilja agera", förklarar Maria Loxvi, ansvarig för Familjefavoriter på Arla.

Palmoljebråk sänkte AAK

AAK föll med 4,51 procent till 199:00 SEK på onsdagen, efter uppgifterna om att man köper olaglig palmolja. Mest i branschen föll dock Umida, med 10,47 procent till 2:31 SEK, medan Simris Group föll med 8,72 procent till 0:356 SEK och Agtira föll med 7,27 procent till 12:75 SEK.
Norcod steg med 9,44 procent till 39:40 NOK, följt av Veg of Lund som steg med 5,88 procent till 2:16 SEK, Mackmyra som steg med 5,53 procent till 2:10 SEK, och Lohilo som steg med 3,48 procent till 2:08 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,35 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,33 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,56 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 3,76 procent.

Gomidda: Budgetdejt

Med alla ständigt dyrare matvaror (även om prisstegringarna nu mattats av), så ställs även sociala konventioner på ända. Får man tro 36-årige britten Elliot William, så är det numera acceptabelt att snåla in på menyn även när man bjuder på dejt.
Man behöver alls icke bjuda på Savoy eller vara en Gordon Ramsay hemma i köket: på Elliot Williams Tiktokkanal finns ett populärt recept på hur man kan fixa en romantisk (nåja) middag för två för mindre än 1 GBP.
Detta uppnår man genom att blanda spaghetti med vita bönor i tomatsås, samt "vilka kryddor som helst som man råkar ha hemma", rapporterar Jam Press.
Den menyn skulle onekligen få en och annan att börja fundera på om Elliot William fortfarande är singel, om man säger så, men faktum är att han är lyckligt gift med Rebecca, 32, som intet alls har emot att hennes make är sparsam med slantarna.
"Det handlar inte om maten", konstaterar Elliot William. "Det handlar om personen och deras karaktär".

Email Marketing Powered by MailPoet