foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/05, 2020

Siljans Chark i konkurs

Trots att förre delägaren HKScan skrev av en del skulder när man sålde sin andel tidigare i år har Siljans Chark nu tvingats begära sig självt i konkurs. Det sker efter flera år med ekonomiska problem.
"Sedan 2014-2015 har vi gått minus varje år. Vi har har gjort massa åtgärder, men inte lyckats få lönsamhet", säger styrelseordföranden Jan Forsell till SVT Dalarna.
85 anställda vid företagets anläggningar i Vikarbyn och Mora berörs, men förhoppningen är att kunna hitta en ny ägare som vill driva företaget vidare.
"Vi har letat nya ägare under våren, men så länge verksamheten går minus är det inte lätt. De vill inte gå in och betala gamla skulder, såklart", säger Jan Forsell.

Besked idag: Paolos läggs ner

Livsmedelsvarumärket Paolos läggs ner. Det har ägaren Evanoff Group nu beslutat efter att grundaren och förgrundsgestalten Paolo Roberto gripits för sexköp.
”Det är väldigt tråkigt med tanke på hur liten del av 'Paolos' som egentligen har med personen att göra”, säger presstalespersonen Ken Nygren till Resumé, men konstaterar att företaget inte hade något val.
Samtidigt avslöjar Evanoff Groups vd Dani Evanoff att företaget köpte ut Paolo Roberto – för endast 126 SEK.
"Han hade 126 stamaktier, och han fick en krona per aktie. Det var mest för att vi skulle ha en summa att skriva på ett papper", säger Dani Evanoff till Aftonbladet.
"Det finns ingen verksamhet alls i bolaget längre, men det finns ett enormt lager av varor som ingen vill ha", förklarar han.

Trevlig helg!

Foodwire tar nu ledigt över Kristi Himmelfärdshelgen och är tillbaka igen på måndag, den 25 maj.

Umida vände till vinst

Umida ser ljust på framtiden efter att ha vänt till en vinst om +187 000 SEK före skatt för första kvartalet, från storförlusten om -5,79 miljoner SEK under samma period förra året.
"Bolagets förutsättningar för fortsatta drift är betydligt bättre än vid samma period förra året", konstaterar företaget, efter att ha varit närmast konkursmässigt vid den tiden. Nu siktar man istället på lönsamhet för helåret.
Nettoomsättningen exklusive dryckesskatter minskade dock till 10,69 miljoner SEK (11,58).

Omsättningskollaps för Veg of Lund

Veg of Lunds omsättning för första kvartalet rasade till endast 38 000 SEK (502 000). Det var dock ett resultat av en planerad omställning av försäljningsorganisationen, säger bolaget, från grossistdistribution till egen försäljning. Under mars månad var försäljningen svag på grund av coronakrisen.
Samtidigt ökade förlusten före skatt tre och en halv gånger om till -7,05 miljoner SEK (-1,90).

Mathems nya lager redan öppnat

Redan en månad efter att Mathem aviserade sitt nya lager i Veddesta utanför Stockholm har man nu tagit det i drift.
"Vi spände bågen rejält när vi gick ut med att vi skulle öppna det inom en månad så bara att vi klarade det på utsatt tid är en stor seger", säger Mathems vd Johan Lagercrantz till Fri Köpenskap.
Bakgrunden är att coronakrisen fördubblat beställningarna från människor som hellre handlar på nätet än går till affären. Ett 80-tal personer har fått jobb på den nya lagret.

Halloumaki från Zeta

DiLuca lanserar en grekisk halloumaki, en ost som likar halloumi men som har mildare smak.

Ekologisk ättika från Perstorp

Kavli lanserar Perstorp Ättika Ekologisk, den första ekologiska ättikan i Sverige någonsin.

Veg of Lund upp på halvdagsbörs

Veg of Lund fick ett positivt mottagande på sin kvartalsrapport och steg med 6,61 procent till 5:48 SEK på onsdagen. Scandinavian Tobacco Group steg dock mest, med 7,85 procent till 91:40 DKK, medan Bakkafrost steg med 3,84 procent till 622:00 NOK, Bayn Europe steg med 2,61 procent till 2:34 SEK, Salmar steg med 2,54 procent till 459:40 NOK, och Norway Royal Salmon steg med 2,46 procent till 233:60 NOK.
Simris Alg föll samtidigt med 7,34 procent till 1:64 sEK, före Rootfruit som föll med 4,35 procent till 5:50 SEK, Umida föll med 3,83 procent till 2:26 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 3,49 procent till 0:36 SEK, och Kopparbergs föll med 3,27 procent till 147:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade halvdagsöppet och hade vid stängningsdags vid lunch minskat med 0,25 procent. Helsingfors OMXH25 hade på eftermiddagen ökat med 1,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,11 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,15 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,62 procent.  

Gomidda: Pizzaugn med inbyggd sedelpress

Allt började med ett märkligt problem. En krögare, som driver några pizzarestauranger i den högre prisklassen i San Francisco, hade aktivt beslutat att inte erbjuda hemleverans eftersom han ansåg att det påverkade pizzornas kvalitet för mycket. Trots det började det droppa in klagomål från kunder som fått kall pizza – i sin hemleverans.
Förklaringen var enkel: det amerikanska bolaget Doordash, som erbjuder hämtning och hemleverans av restaurangmat, hade lagt in restaurangerna i sin app. Och det som kanske var allra mest intressant, var att de dessutom hade registrerat priserna fel. En pizza som kostade 24 USD på restaurangen, kostade bara 16 USD i appen.
En helt ny affärsmodell uppenbarar sig: att sitta och beställa pizzor till sig själv hela dagarna. Man skulle ju till och med kunna stoppa all sin marknadsföring och skicka hem servitörerna. Några kunder behövs inte – Doordash garanterar 8 USD i ren vinst på varje pizza, direkt från deras enorma hög av riskkapital från japanska Softbank. Enligt nyhetsbrevet The Margins testade krögaren detta flera kvällar i rad och det funkade.
Man kan ju till och med be att få pizzorna levererade direkt till restaurangen – där man kan sälja dem en gång till, till intet ont anande gäster? Mesta möjliga vinst på kortast möjliga tid, det borde väl till och med riskkapitalisterna på Softbank gilla. Krögaren ifråga var dock mer intresserad av att leverera bra mat till sina gäster, och snipp snapp snut – så var den sagan slut.