foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/06, 2023

Domino's dissar Danmark

Pizzabjässen Domino's stänger sina 27 butiker i Danmark och lämnar landet, efter att man inte lyckats få lönsamhet i verksamheten, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
Domino's danska gren gick i konkurs redan 2019, men konkursboet köptes av australiska Domino's Pizza Enterprises, som drev hela verksamheten vidare som franchisetagare från amerikanska Domino's Pizza International. Nu anser det australiska företaget att skadorna som de tidigare ägarna åsamkat kedjan är för stora för att kunna övervinnas inom överskådlig framtid.
Domino's Pizza har opererat i Danmark sedan 2011.

Mondelez vill ha dialog med norska regeringen

Även i Norge växer bojkotten mot Mondelez i protest mot företagets fortsatta verksamhet i Ryssland. Nu begär företagets norska gren, som bland annat äger det ikoniska varumärket Freia – Norges motsvarighet till Marabou – ett möte med landets regering.
"Faktum är att internationella leverantörer som står bakom en betydande del av dagligvarorna i Norge fortsätter att bedriva verksamhet i Ryssland i varierande grad, utan att bryta mot några sanktioner. Detta måste man ta i beaktande", säger Mondelez Norges vd Chris Callanan till NTB.
Nu vill man både fram det faktum att Freia är en helnorsk verksamhet, och "att all politik och officiella riktlinjer bör ta sin utgångspunkt i objektiva kriterier som behandlar alla företag lika", som Chris Callanan uttrycker det.

Livs avbryter fejd med fiskodlare

Livsmedelsarbetareförbundet avbryter med omedelbar verkan alla konfliktåtgärder mot fiskodlingsföretaget Scandinavian Aquasystems i Åhus, efter att företaget gått med på att teckna kollektivavtal för sina 18 anställda. Konflikten har pågått sedan 5 juni, och har bland annat inkluderat både strejk och blockad.

Kanadapatent för Veg of Lund

Veg of Lund får patent i Kanada på sin potatisbaserade dryck Dug. Sedan tidigare har man motsvarande patent i Sverige och Europa, och pågående ansökningar i ytterligare nio länder.

Coop sänker mjölkpriser senare i sommar

Coop planerar att sänka priserna på Arlamjölk senare i sommar, efter att Arla sänkt sina priser mot kedjan. I Danmark har kedjan redan genomfört prissänkningen, men i Sverige dröjer den eftersom "vi har olika tidsaspekter i olika länder", som Coops pressekreterare Marcus Björling uttrycker det för TT.
Även andra kedjor väntas följa efter, men hur stor en sänkning kan bli är oklart.

Saturnus hyllar matriark med punsch

Alkoholföretaget Saturnus lanserar "Bestes Punsch", som fått namn efter familjeföretagets matriark Monica "Beste" Liepe-Håkansson (1909-2003), som ägde företaget i ett 40-tal år.
"Äntligen en punsch med kvinnlig förebild", förklarar företaget.

Labbodlat kött kan få gräddfil i UK

Storbritannien umgås med planer på att göra det lättare att godkänna nya, "konstgjorda" livsmedel, som labbodlat kött eller veganska mejerivaror. Det brittiska livsmedelsverket Food Standards Agency har låtit revisionsbyrån Deloitte ta fram planer för hur detta skulle kunna gå till, rapporterar Food Navigator, och i den rapport som byrån nu presenterat föreslås bland annat att nya livsmedel som sålts lagligt i andra länder ska kunna lanseras i Storbritannien utan långdragna godkännandeprocesser.
Med det vill Deloitte framhålla att innovationstakten på livsmedel är snabb och global, och att världens länder måste samarbeta för att främja den.
Andra idéer är att godkänna olika ansökningar i grupp, efter att ha gjort en första sortering kring ifall de nya produkterna verkar utgöra låg, medelstor eller stor risk, eller att göra det möjligt för företagen att anordna kontrollerade provsmakningar innan de nya produkterna lanseras på marknaden.

Fall för Eatgood

Eatgood föll med 5,36 procent på tisdagen till 1:59 SEK, före bland andra Veg of Lund som föll med 4,67 procent till 2:04 SEK, Salmon Evolutions som föll med 2,73 procent till 6:76 NOK, och Opticept som föll med 2,53 procent till 10:00 SEK.
Apetit steg med 3,73 procent till 12:50 EUR, medan Royal Unibrew steg med 3,72 procent till 614:00 DKK, Umida steg med 3,61 procent till 2:58 SEK, och Grieg Seafood steg med 2,53 procent till 81:05 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,93 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,94 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,07 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,57 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,12 procent.

Gomidda: Chipstrimning?

Den som stannat till under resa på Twentynine Palms Highway i Joshua Tree i Kalifornien har den senaste veckan kunnat tanka chips. Och då menar vi inte bara i överförd bemärkelse: en ny "mack" som tillverkaren Kellogg poppat upp är en orgie i chipsvarumärket Cheez-It – ända ned till bensinpumpar ur vilka det kommer Cheez-It-chips istället för bensin.
Inne i butiken är det kartonger och hyllor med Cheez-It, Cheez-It och åter Cheez-It så långt ögat kan nå, rapporterar nyhetskanalen KTLA 5, och på asociala media sprids bilder på hur hugade kunder fyller stora väskor – naturligtvis Cheez-It-merch – med Cheez-It-chips från "pumparna".
"Vi vet att många Cheez-It-fans älskar att resa, och de ger sig aldrig ut på vägarna utan sina älskade Cheez-Its", säger varumärkesansvariga Erin Storm.
Precis som tidigare begrundar vi ju hur en svensk motsvarighet skulle kunna se ut. Ett tankställe för Ahlgrens Bilar, kanske? Ett tips som vi bjuder på alldeles gratis.
Email Marketing Powered by MailPoet