foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/06, 2023

Skånemejeriers minimjölk stoppas – var för fet

Sju kontroller av Skånemejeriers minimjölk under våren har visat på fem gånger för höga halter av fett i den. Nu har Livsmedelsverket fått nog och förbjuder Skånemejerier att sälja mjölken som minimjölk, rapporterar Food Monitor.
"Vi beklagar att det har blivit fel. Vi kommer omgående säkerställa att fetthalten på vår minimjölk inte kommer att överstiga högsta tillåtna fetthalt på 0,1 procent", säger mejeriet till nyhetssajten.

SAS stoppar Mondelez

Flygbolaget SAS lyfter nu ut godis från Marabou och andra varumärken från livsmedels- och konfektyrbjässen Mondelez, i protest mot att landet fortsätter att bedriva verksamhet i Ryssland.
"Mondelez... finns på Ukrainas lista över internationella krigssponsorer", förklarar SAS presschef Tonje Sund beslutet för norska VG.
Istället kommer SAS nu att köpa in ersättningsvaror, men än så länge är det oklart vilka dessa blir.

EMV väntas växa

Försäljningen av egenmärkesvaror ökar i hela Europa, och kommer att stiga med 2-3 procentenheter i år. Det visar nya siffror från analysföretaget GfK, skriver danska Dagligvarehandlen.
"Private label har ett vinnande momentum, så nu är det tid att skapa positiv kontakt med kunderna", säger Servé Muijres, Retail Consulent Shopper på GfK.
Idag uppskattas andelen egenmärkesvaror i handeln i Sverige till 28,6 procent.

Löfbergs blir bara Löfbergs i UK

Löfbergs säljer sitt brittiska varumärke Percol till Continental Coffee för en icke uppgiven summa. Istället ska Löfbergs satsa på sitt eget varumärke i landet.
"!Förra året började Tesco som är landets största dagligvarukedja sälja Löfbergs i sina butiker. Responsen har varit väldigt positiv, och det gör att vi har goda möjligheter att fortsätta växa med varumärket Löfbergs i Storbritannien", säger vd Anders Fredriksson.

Rosa gin från Saturnus

Saturnus lanserar en rosa gin i Malmö Gin-serien, med smak av exotiska frukter. Samtidigt kommer en Navy Gin, som ska knyta an till Malmös historia som varvsstad.

Norska matpriser rekordökar

Inflationstakten i Norge var på 6,7 procent i maj i år, en uppgång på 0,3 procentenheter från april. Livsmedelspriserna steg med 2,4 procent bara mellan april och maj, och blev därmed den största enskilda bidragsgivaren till den allmänna inflationen.
"Bara en gång tidigare, 2017, har det mätts upp en större månadsändring från april till maj, och nu har vi haft två starka månadsförändringar i rad", säger Espen Kristiansen, sektionschef på norska Statistisk Sentralbyrå (SSB).
På årsbasis blev ökningen 13,2 procent, den högsta matprisinflationen sedan 1980-talet.
Dessutom är det inte vanligt att livsmedelspriserna ökar just vid den här tiden på året. SSB tror att det beror på att prisökningarna spridits ut över våren, medan Nordeas ekonomer pekar på att priskriget mellan de stora dagligvarukedjorna blåstes av i april. Samtidigt bidrar också den allt svagare norska kronan till kostnadsökningarna, något som brukar få effekt med en eftersläpning om ett halvår, och följaktligen kan fler prisökningar väntas.
"Prisväxten fortsätter att hålla sig uppe, och vi ser att den har stabiliserat sig på en hög nivå", säger Espen Kristiansen.

Sumpigt för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee föll med 11,58 procent till 0:794 SEK på fredagen, före bland andra SalMar som föll med 4,22 procent till 454:00 NOK, Opticept som föll med 4,13 procent till 9:97 SEK, och Eatgood som föll med 2,90 procent till 1:675 SEK.
Midsona A steg med 5,56 procent till 11:40 SEK, medan Oatly steg med 4,62 procent till 2:04 USD, LMK Group och Skåne-Möllan steg med 4,42 procent vardera till 13:00 respektive 89:80 SEK, och Mackmyra steg med 4,39 procent till 2:14 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,04 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,64 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,31 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,57 procent.

Gomidda: Min tunna

Om ni ser någon rulla omkring på en tunna som det skvalpar ifrån, så tipsa danska spritföretaget Skotlander Rom. Där har man nämligen blivit av med en tunna rom om 200 liter till ett marknadsvärde om 200 000 DKK.
Till råga på allt försvann tunnan under färd till London, men den som nu tänker sig törstiga sjömän som tömmer tunnan i bästa piratstil med "hej och hå och en flaska med rom" och allt det där tar miste. Den brittiska hamnen har skrivit på mottagningsbevis för tunnan, och dessutom har man bevis för detta från sina övervakningskameror.
Där slutar emellertid spåren, och grundaren och vd:n Anders Skotlander är säker på sin sak.
"Det är inte rätt underskrift. Den har blivit stulen, det har den. Även om den kanske levererats fel, så kommer den ju inte att försvinna spårlöst, ifall ingen har tagit den", säger han till danska Nordjyske.
Vi sörjer med Anders Skotlander och hans maka Titte, vilka tillsammans driver företaget, med följande medeltida poesi (som även odödliggjorts av bandet Dag Vag) :
Så länge min tunna rann
kände mig både kvinna och man.
Men när min tunna slutade rinna
kände mig varken man eller kvinna.


Email Marketing Powered by MailPoet