foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/06, 2023

Kameraövervakning på slakterier föreslås

Det kan bli lagkrav på kameraövervakning på slakterier i Sverige. Regeringens särskilde utredare Peder Liljeqvist menar att det inte finns några hinder, vare sig i svensk lag eller i EU-rätt, medan en sådan övervakning däremot skulle stärka djurskyddet, enligt slutbetänkandet som nyligen överlämnades till regeringen.
Slakterierna – samtliga slakterier i Sverige ska i så fall övervakas – skulle i så fall få bekosta övervakningsutrustningen själva, men "bör kompenseras så långt det är möjligt", enligt utredarens förslag, där det föreslås att en lag om saken ska träda i kraft om två år.
Kravet på kameraövervakning restes för drygt två år sedan efter avslöjanden om djurplågeri på ett Kravslakteri. Avslöjandet gjordes ursprungligen av Djurrättsalliansen, men trots att det nu fått konsekvenser, tycker organisationen inte att dessa räcker.
"Det kommer inte att hjälpa mot grundproblemet. Sanningen är inte att djur bara plågas på slakterier när ingen tittar på. Djur plågas på slakterier även om alla skulle titta på", säger talespersonen Malin Gustafsson.
"Det finns ingen slakt som inte präglas av våld gentemot djuren, eller som inte bygger på djurs lidande och död. Det är mer än ett systemfel, det är systemet. Våldet är den huvudsakliga ingrediensen i att förvandla djur till mat", fortsätter Malin Gustafsson.

Oro för 2018 2.0

Blir det en repris på den svåra torksommaren 2018 i år? Det är något som allt fler lantbrukare nu oroar sig för, när det redan varit torrt ett bra tag och dessutom inte syns till några tecken på regn över de svenska jordbruksområdena i SMHI:s senaste tiodygnsprognoser.
Jordbruksverket talar redan om en upprepning av situationen för fem år sedan, som fick följdverkningar i flera år efteråt.
"Det kommer att bli långt ifrån den skörd som vi fick förra året, utan det blir mer i nivå som sommaren 2018", säger Lars Johansson, växtrådgivare på Jordbruksverket, till Sveriges Radio.
På Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, ser man ökande oro bland medlemmarna.
"Det vi ser hos lantbrukarna just nu är att det börjar ta på betestillgången för betesdjuren", säger Christer Jansson, sakkunnig hos LRF Väst, till Bohusläningen.
Det kan i sin tur leda till att kött- och mjölkbönder tvingas skicka sina djur till slakt, liksom 2018. Redan nu försöker många ställa sig i kö hos slakterierna, rapporterar P4 Kalmar, och för dem som står i valet och kvalet måste ett beslut tas snart – antingen gör man ensilage av det man odlat, eller så skördar man och säljer det som spannmål, men det är något man måste bestämma innan växtprocessen kommit för långt.

Stort genombrott för Sia Glass

Sia Glass har fått alla sina strut- och pinnglassar listade centralt på Ica, efter att dessa hittills bara funnits i ett 30-tal butiker.
"Ett stort genombrott för oss", säger vd Stefan Carlsson till Hallands Nyheter.
Sedan tidigare finns Sia Glass på plastburk hos kedjan.

Hälften grönt i Urban Delis köttbullar

Från och med nu ska alla Urban Delis köttbullar bestå till hälften av baljväxter.
"Det är den optimala lösningen för den som vill fortsätta äta kött och samtidigt vara mer klimatsmart", menar företaget, som dessutom förklarar att många även tycker att 50/50-bullarna blir godare.

Tre gorgonzolanyheter från Granarolo

Italienska Granarolo lanserar tre nya gorgonzolaostar i Sverige: Dolce, lagrad i minst 50 dagar, Piccante, lagrad i minst 80 dagar, samt en gorgonzola- och mascarponeblandning.

Färskost från Oatly

Oatly breddar nu sortimentet och lanserar en växtbaserad färskost, som ska efterlikna den kända Philadelphiaosten. Den lanseras i USA,, rapporterar Food Supply men det är oklart om den även kommer till Sverige.

Så tog DoorDash 53 procent av marknaden

På tre år har amerikanska DoorDash tagit 53 procen av marknaden för hemleveranser av restaurangmat. Enligt strategikonsulten Tom Alder har man lyckats med detta med hjälp av fyra strategiska knep:
  • Undvik konkurrens: Doordash har satsat på restauranger som inte haft några hemleveranser alls, istället för att konkurrera om restauranger som redan erbjudit flera leveransalternativ.
  • Hjälp restaurangerna: Utöver att hjälpa med leveranser har DoorDash erbjudit viktig data om exempelvis favoriträtter i ett visst område, demografi, leveranstider etc.
  • Maximera ordervärdet: DoorDash har satsat på ytterområden med större familjer, vilket givit större ordervärde per leverans.
  • Positionera varumärket: Under Covid-pandemin hjälpte DoorDash sina kunder med bland annat förskott och andra förmåner.

Uppåt för Umida

Umida tog ledningen på börsen på torsdagen med en ökning om 6,93 procent till 2:47 SEK, före bland andra Sjöstrand Coffee som steg med 5,90 procent till 0:898 SEK, Lohilo som steg med 5,53 procent till 2:10 SEK, Andfjord Salmon som steg med 4,05 procent till 43:70 NOK, och Simris Group som steg med 3,59 procent till 0:375 SEK.
Norcod föll med 6,33 procent till 37:00 NOK, medan Opticept föll med 3,53 procent till 10:40 SEK, och Veg of Lund föll med 3,00 procent till 2:26 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,10 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,49 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,66 procent.

Gomidda: Inget är som sprit plus fordon

Kändisar som lanserar egna alkoholprodukter går det ju snart tretton på dussinet av – och bland de senaste att sälla sig till den skaran finns en cyklist från Australien och en Formel1-förare från Finland, som gör gemensam sak.
Riktigt vad som förenar cyklisten Tiffany Cromwell och racerföraren Valtteri Bottas i övrigt är något som vi också grunnar på, men de släpper nu i alla fall nya "Oath Gin", där A:et i "Oath" dessutom skrivs som "/\", oklart varför.
Men svenska importören Berntson Brands konstaterar i alla fall att de båda delar "sin genuina kärlek för gin", något som onekligen väcker frågor när det handlar om idrottsmänniskor i allmänhet och dem som ska ut och vingla på vägarna i synnerhet.
"Genuin kärlek för gin", är det en omskrivning för långt framskriden alkoholism? Ska man se upp när Tiffany Cromwell kommer kryssande, eller finns det en risk att Valtteri Bottas voltar i bortakurvan? Ska man ta lanseringen som en uppmaning till rattfylleri?

Email Marketing Powered by MailPoet