foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/06, 2023

Efter laxskatten: Mowi slaktar jätteinvesteringar

Efter att norska Stortinget röstat igenom en ny 25-procentig extraskatt på landets fiskföretag, skrotar laxbjässen Mowi nu planerade investeringar på fem miljarder NOK.
Bland dess fanns planer på sju nya anläggningar längs hela norska kusten, vilka nu istället kommer att förläggas utanför landet. 1 400 nya jobb går om intet, bara när det gäller själva byggnationen av anläggningarna.
"Stortingsmajoriteten har påfört oss en skatt som utgör mer än en fördubbling, ovanpå den skatten vi redan betalar", säger vd Ivan Vindheim till VG. "Det gör att våra medel för investeringar går ned i motsvarande grad. Då måste vi anpassa våra planer utifrån den ökande kostnadsbilden".
Bland de inställda satsningarna finns en anläggning som skulle ha förlagts på Varaldsøy, där bland andra oppositionsledaren, förra statsministern Erna Solberg, har fritidshus. Hon säger till tidningen att hennes parti kommer att sänka – men inte avskaffa – skatten ifall de återfår regeringsmakten.
"Det är detta vi har fruktat", säger hon. "Det finns en gräns för hur mycket skatt en näring tål", förklarar hon, och menar att gränsen går vid 15 procent.
Ivan Vindheim – som kandiderar till kommunfullmäktige för Erna Solbergs parti Høyre – säger att de neddragna investeringarna bara är början.
"Detta påverkar våra investeringsöverväganden och egentligen hela fiskodlingssatsningen i Norge. Vi finns redan på plats i sju länder, och med den skatteregim som nu råder i Norge, kommer våra investeringar i mycket högre grad att vridas över till utlandet".

Omstridd dryck till Danmark – billigare och förenklad

Den omstridda drycken Prime, som blivit så dyr och attraktiv i Sverige att den enligt rapporter säljs klunkvis på skolgårdarna, ska nu lanseras i Danmark till en fjärdedel av det svenska priset. Men det blir en anpassad dansk variant, utan vare sig koffein eller A-vitamin, efter att danska Fødevarestyrelsen tidigare i år uppmärksammat att drycken innehåller för höga halter av de ingredienserna och har sålts illegalt i landet.
Nu har alltså en anpassad dansk variant tagits fram, som fått klartecken från myndigheterna.

Trevlig långhelg!

Foodwire tar ledigt över kläm- och nationaldagen nästa vecka, och återkommer igen onsdagen den 7 juni.

Humble skaffar egen dryckeslina

Humble Group ska investera i en egen dryckeslina, istället för att fortsätta att låta externa producenter tillverka de omkring 20 miljoner burkarna med drycker som man idag säljer. Den nya dryckeslinan kommer att göra det möjligt för företaget att tillverka all dryck på egen hand, vilket man räknar med kommer att förbättra lönsamheten och kapacitetsförmågan.
Hur mycket den nya linan, som ska stå klar innan årsskiftet, kommer att kosta har inte uppgets.

Mars testar pappersförpackning i UK

Livsmedelsbjässen Mars testar nu att förpacka sina klassiska Mars-godisbitar i papper istället för som nu i plast. Dessa kommer att finnas till försäljning under en begränsad tid på dagligvarukedjan Tesco i Storbritannien, rapporterar Just-food. Därefter ska man utvärdera testet för att se om man ska fortsätta att testa den nya pappersförpackningen på andra håll.

Brittisk livsmedelsbransch vill bromsa ny återvinningslag

Brittiska företag med en omsättning om över en miljon GBP som säljer egenmärkesvaror kommer från och med januari att tvingas kartlägga hur mycket skräp förpackningarna leder till, och från och med april kommer de att tvingas att betala den fulla kostnaden för detta. Det är innebörden i en ny lag som nu förbereds i landet.
Men detta har upprört bland andra British Retail Consortium (BRC), motsvarigheten till Svensk Dagligvaruhandel, som varnar för att de nya reglerna kommer att kosta medlemsföretagen minst 1,7 miljarder GBP per år – kostnader som i slutändan kommer att vältras över på konsumenterna. Nu kräver man att planerna återförvisas till ritbordet.
"Vi vill se en plan som förbättrar återvinningen i Storbritannien och säkrar en stadig tillgång på återvinningsbart material som kan återanvändas för framtida förpackningar", säger BRC:s vd Helen Dickinson enligt Just-food. "Under det nuvarande förslaget kan medel avsedda för återvinning i Storbritannien komma att användas för att betala skulder till lokala myndigheter eller användas på sätt som inte förbättrar vår nationella återvinningsstruktur".
På Food and Drink Federation (FDF), landets motsvarighet till svenska LI, är man lika kritisk till förslaget, som man menar är ineffektivt, inte kommer att öka återvinningen, och leda till ökade kostnader om två miljarder GBP för brittiska livsmedelstillverkare.
Den brittiska regeringen svarar att man arbetat i nära samarbete med livsmedelsproducenter, dagligvaruhandel samt förpackningsindustrin när man utformat förslaget, och att man kommer att fortsätta att göra det när man utformar framtida planer.

Lyckodag för LMK

LMK Group steg med 12,66 procent till 13:35 SEK på fredagen, före bland andra Lohilo som steg med 11,11 procent till 2:00 SEK, Opticept som steg med 6,59 procent till 10:68 SEK, Norcod som steg med 5,15 procent till 38:80 NOK, och Oatly som steg med 4,35 procent till 1:68 USD.
Ice Fish Farm föll med 5,41 procent till 28:00 NOK, medan Skåne-Möllan föll med 4,60 procent till 87:20 SEK och Salmon Evolution föll med 1,83 procent till 6:96 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,78 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 2,29 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,42 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,02 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,22 procent.

Gomidda: Voff

Det är inte varje dag vi kan lansera ett nytt verb, men idag är en sådan dag, tro det eller ej. Ty under vårt dagliga trålande genom världens allehanda källor för att du, käre läsare, ska få dig det viktigaste och senaste från livsmedelsbranschen till livs, har vi stött på det engelska (eller snarare brittiska) uttrycket woofing.
"Woof" är vad engelskspråkiga hundar säger, när de menar "voff", och en "woofer" är ju som alla vet en bashögtalare som grymtar runt i det allra nedersta frekvensregistret. Men att "woofa", som vi förmodligen kommer att få lära känna detta uttryck som på vår tids svengelska, innebär att man får praktisera eller göra studiebesök på ett ekologiskt lantbruk.
Ordet kommer från förkortningen WWOOF, som ska uttydas World Wide Opportunities on Organic Farms, och är alltså en slags utvidgad 4H-verksamhet som börjat bli allt mer populär och vanligt förekommande i ekologiska sammanhang. Rörelsen finns redan i Sverige, med 151 anslutna gårdar, så det finns all anledning att lägga ordet på minnet.
Kom ihåg var ni hörde det först!

Email Marketing Powered by MailPoet