foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/06, 2023

Ökad övervakning av fisket

Elektronisk spårning av alla fiskefartyg, krav på elektronisk rapportering av fångster, kameror och sensorer som ska övervaka att ingen fisk kastas tillbaka i havet olovligen, och registrering av samt rapportering från fritidsfiskare som fiskar särskilt känsliga arter. Det är något av innehållet i de nya skärpta reglerna för fiskekontroll som EU-parlamentet och EU:s ministerråd nu kommit överens om – efter fem års förhandlingar.
De nya reglerna innebär omfattande förändringar, som träder i kraft inom ett par år.
"Det tog lång tid att enas om ett nytt kontrollsystem inom EU men jag är nöjd med resultatet – en robust, ambitiös och modern kontrollförordning som kommer att tillföra värde till fiskerisektorn", säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Nya siffror ger hopp för ekologiskt

Trots att försäljningen av ekologiska livsmedel visat alla tecken på att dala, beror en stor del av nedgången sannolikt på att kunderna helt enkelt väljer billigare ekovaror, inte att de väljer bort dem helt. Det visar en ny rapport från Ekologiska Lantbrukarna.
"De här kunderna köper alltså lika många kilo ekologiskt, men till ett lägre kilopris", säger Ida Lind, expert på marknad och hållbarhet på organisationen.
Enligt rapporten Svenskt Ekoindex minskade försäljningen av ekologiska livsmedel med 5,9 procent i värde under årets första kvartal. Samtidigt har priserna stigit och volymerna minskat, men övergången till billigare alternativ sägs alltså inte påverka kundernas trohet.

Arla sänker för sjätte månaden i rad

Arla Foods sänker betalningen till sina bönder med 0:21 SEK per kilo i juni. Det är sjätte månaden i rad som man sänker det så kallade avräkningspriset, vilket gör att priset under den perioden fallit med 2 SEK per kilo.
Enligt Arla beror minskningen på att konsumenterna köper färre och billigare mejeriprodukter.

Barbieglass från Nick's

Svenska Nick's hakar på biopremiären av "Barbie the Movie", som går upp om en och en halv månad, och sätter den ikoniska dockans logotyp på sina partypack med pinnglassen Strawberry White.

Nu kommer nya Sprite till Sverige

Coca-Cola lanserar nu den uppdaterade versionen av Sprite även i Sverige, efter att ha meddelat förra månaden att man skulle förändra både utseende och smak. Dryckerna får nu mer smak av lime och "intensivare kolsyra", enligt företaget, samtidigt som man minskat på sockerinnehållet.

Uppåt för Tine

Norska mejeriföretaget Tine ökade sin vinst före skatt för årets första fyra månader till 521 miljoner NOK (348), efter att omsättningen stigit till 8,38 miljarder NOK (7,78). Rörelsevinsten blev 443 miljoner NOK (354).

Varenda kanadensisk cigarrett får varningstext

I Kanada ska samtliga cigarretter förses med varningstexter – alltså inte bara förpackningarna: varningstexterna kommer att tryckas på cigarrettpapprena. "Cigarretter skadar din hälsa" eller "Gift i varje bloss" är exempel på vad som kommer att gå att läsa på cigarretterna som säljs i landet från och med första augusti.
Därmed hoppas den kanadensiska regeringen på att det ska bli omöjligt att undgå hälsovarningarna, vilka är ett led i arbetet med att minska tobaksanvändningen i landet till under fem procent till 2035.
Enligt den kanadensiska regeringen dör omkring 45 000 kanadensare varje år till följd av tobakskonsumtion.

Fortsatt ras för Veg

Veg of Lund föll med 16,89 procent till 1:845 SEK på torsdagen, före bland andra Opticept, som vände till nedgång om 6,80 procent till 10:42 SEK, Mackmyra som föll med 6,41 procent till 2:19 SEK, Eatgood som föll med 6,15 procent till 1:755 SEK och Lohilo som föll med 3,48 procent till 1:805 SEK.
ice Fish Farm steg med 7,25 procent till 29:60 NOK, medan Sjöstrand Coffee steg med 4,26 procent till 0:814 SEK, Biogaia steg med 4,39 procent till 109:30 SEK, och Atria A steg med 3,11 procent till 10:62 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,81 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,59 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,49 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,29 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,03 procent.

Gomidda: Ät kaffet!

Kaffe ska enligt vissa vara så starkt att det går att äta utan att det behöver hällas upp i kopp. Men även dem som konsumerar sin java på mer traditionellt sätt kan nu få sig ett tilltugg utan åthävor, för nu lanserar bulgariska startupföretaget Cupffee en ätbar kaffekopp.
Dessa består bland annat av havreflingor, vetemjöl, socker samt matolja, och Cupffee hoppas att dessa ska ersätta dagens engångsmuggar i papp och plast, som är besvärliga av sig att återvinna.
Den ätbara koppen beskrivs som "god, knaprig, och ett fullt ekologiskt alternativ", rapporterar Food Navigator, och som ni ser på pressbilden från företaget härintill är den rentav så god att man börjar nafsa på den redan innan kaffet är upphällt.
En påtaglig nackdel, ifall man av misstag äter snabbare än man dricker och får kaffet över hela sig. Men företagets slogan är desto bättre, tycker vi: "Nice to eat you!"

Email Marketing Powered by MailPoet