foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/05, 2023

Herrljunga ska jobba åt Umida

Efter att Umida Group köpt Ekobryggeriet, väljer man att anlita Herrljunga Drycker för att tillverka, sälja och distribuera bryggeriets drycker. Herrljunga Drycker bedriver sedan tidigare legotillverkning vid sidan av sin egen verksamhet, och tar över tillverkningen från Nordic Soda Company.
Hur mycket samarbetet är värt i pengar har inte uppgetts.

Ny lågalkoholsnaps från Ekobryggeriet

Umida lanserar en ny, ekologisk snaps med 25 procent alkohol under varumärket Ekobryggeriet, som man ju nyligen köpte. Den kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment.

Dyr innedryck säljs klunkvis på skolgårdarna

Sportdrycken Prime, som lanserats av de båda världskända influerarna Logan Paul och KSI, har blivit så populär bland barn och unga att den emellanåt tagit slut. När den finns till salu kostar varje flaska 99 SEK, vilket gjort att den börjat säljas klunkvis på skolgårdarna, rapporterar Svenska Dagbladet och Expressen. Samtidigt har en del butiker tvingats ransonera drycken på grund av den stora efterfrågan, medan det uppstått en andrahandsmarknad på köp-och-säljsajter för ännu högre priser än dem man får betala i butik.

Kött-vegofärs från Axfood

Axfood lanserar en ny färs som består till hälften av nötkött – och till hälften av grönsaker. "Nöt & Grönt" heter det följaktligen, och kommer att säljas under det egna varumärket Garant. Den torgförs som både billigare än vanlig nötfärs och med hälften så stort klimatavtryck. Kedjan hoppas nå både dem som vill minska sin miljöpåverkan och dem som för egen eller till exempel sina barns del vill öka intaget av grönsaker.

Svegro tar över örter

Svegro tar över Nearbyfoods odling av mikroörter och krasse och flyttar verksamheten till sina egna växthus på Färingsö. Där tänker man satsa på att ta upp konkurrensen med dagens mestadels importerade mikroörter, som ett led i ambitionen att göra Sverige självförsörjande på frukt och grönt.

Norsk laxskatt klubbad

På onsdagen antog norska Stortinget den hårt kritiserade skatten på landets fiskföretag, om 25 procent retroaktivt från första januari.
Beslutet får fortsatt hård kritik från fiskbranschen, som inte bara menar att detta fördubblar den totala beskattningen av dem – eftersom den läggs på bolagsskatten – utan att själva grundantagandet bakom den är felaktigt: bakgrunden är att staten anser att fiskföretagen gör övervinster på landets resurser utan att vinsterna står i proportion till riskerna.
"Dagens skattebeslut kommer att ha en kraftigt snedvridande effekt", säger till exempel Salmar i ett uttalande. "Den höga skattenivån och den nya skattens ofördelaktiga utformning kommer att undandra en substantiell andel investeringskapital från branschen".

Nya bekymmer för Mondelez

Knappt har kraven på bojkott av godis- och livsmedelsjätten Mondelez – för dess fortsatta engagemang i Ryssland – hunnit ut i media, förrän företaget drabbas av nya bekymmer. Nu tänker den belgiska dagligvarukedjan Colruyt sluta köpa in Mondelez varor, efter bråk om Mondelez priser, rapporterar Reuters. Enligt Colruyt har Mondelez krävt en extra prishöjning utöver det avtal men redan ingått för 2023 med kedjan, och det kan Colruyt inte acceptera.

Opticept fortsatte uppåt

Opticept steg med 11,13 procent till 11:18 SEK på onsdagen, före land andra Biogaia som steg med 6,19 procent till 104:70 SEK och Simris Group som steg med 2,90 procent till 0:355 SEK.
Veg of Lund föll med 5,53 procent till 2:22 SEK, medan Umida föll med 5,20 procent till 2:37 SEK, Ice Fish Farm föll med 4,83 procent till 27:60 SEK, Axfood föll med 3,70 procent till 234:00 SEK, och Scandi Standard föll med 3,64 procent till 50:30 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,89 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 1,36 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,48 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,93 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,12 procent.

Gomidda: Trappisterna tappar tappare

Så var de bara sju, världens fullt ut som sådana godkända trappistbryggerier. Detta efter att österrikiska Engelzell – som så sent som 2012 upphöjdes till äkta trappiststatus – nu förlorar densamma.
Orsaken är brist på munkar, ty på Engelzellklostret har nu de fyra sista trappistmunkarna kastat in tagelskjortorna, och utan tvättäkta munkar inget trappistöl, rapporterar Beernews. Så sent som 2021 fick konkurrenten Achel lov att ge upp sin trappiststatus av samma skäl, och nu riskerar alltså Engelzell att gå samma väg.
Därmed finns bara äkta trappistbryggerier i Belgien och Holland hädanefter, efter några försök till expansion till andra länder under senare år.
Möjligen kan det därmed finnas affärsmässiga anledningar för trappistorden att lätta lite på klosterreglerna i akt och mening att locka till sig lite nyförvärv: trappisterna får till exempel visserligen tala med varandra men avråds från att prata i onödan, och har därför utvecklat ett eget teckenspråk för att kunna kommunicera, och uppstigning med åtföljande morgonbön sker klockan 03:30 om morgonen.

Email Marketing Powered by MailPoet