foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/05, 2023

Bolt Food stänger i Sverige

Matleveransföretaget Bolt Food stänger ned verksamheten i Sverige den 25 juni. Det meddelar företaget i ett mejl till sina kunder, men anger inte närmare skäl.
Idag finns Bolt Food i 14 städer i Sverige, däribland Stockholm. Göteborg och Malmö.

Norrmännens gränshandel rasar

Norrmännens gränshandel i Sverige minskade med 9,1 procent under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året – trots att det under delar av första kvartalet förra året fortfarande rådde reserestriktioner. Det visar nya siffror från norska Statistisk Sentralbyrå (SSB). Därmed ligger gränshandeln fortsatt under de nivåer som rådde före pandemin: jämfört med första kvartalet 2019 har norrmännens spenderande i svenska gränsbutiker halverats.
Den kraftiga inflationen på livsmedel i Sverige i kombination med en svagare NOK gör att det blivit mindre lönt för norrmännen att fara på inköpstur till Sverige, menar SSB – tvärtom finns nu tecken på att svenskar åker till Norge för att handla livsmedel som är billigare där.

Minskad förlust för Eatgood

Svenska foodtechföretaget Eatgood minskade sin förlust före skatt för första kvartalet till -0,26 miljoner SEK (-0,49), trots att omsättningen minskade till 2,35 miljoner SEK (2,42). Rörelseförlusten minskade till -0,26 miljoner SEK (-0,49).
"Resultatet... är hittills det bästa resultatet för det första kvartalet". säger företaget, som ser det som ett steg mot lönsamhet.

Dansk snabbmat till Sverige

Danska snabbmatskedjan Sunset Boulevard siktar på etablering i Sverige. Just nu förs diskussioner med flera tänkbara svenska franchisepartners, säger Kristina Uhrgård Perman, vd på Franchise Group Nordic, till Food Supply.
När det kan bli aktuellt är dock inte klart: först ska man klara av nyetablering i Norge, där den första restaurangen öppnar i sommar.

Tre Oljor – nytt bordsmargarin från Carlshamn

Carlshamns Mejeri lanserar nya växtbaserade bordsmargarinet Tre Oljor. Namnet kommer av ingredienserna, raps-, kokos- och sheaolja, och företaget framhåller särskilt att palmolja inte är en av de tre oljorna.

WHO: Stoppa statsstöd till tobaksodling

Världshälsoorganisationen WHO kräver nu stopp för statliga stöd för tobaksodling, inför Världsdagen mot tobak som infaller på onsdagen.
"Genom att välja att odla mat istället för tobak kan vi prioritera folkhälsan, bevara ekosystem, och säkra livsmedelssäkerheten för alla", säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.
I Europa får tobaksodlare i bland annat Bulgarien, Nordmakedonien, Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Schweiz statsstöd.

Veg of Lund föll

Veg of Lund föll med 10.76 procent till 2:24 SEK på tisdagen, före bland andra Mackmyra som föll med 9,43 procent till 2:21 SEK, LMK Group som föll med 4,80 procent till 11:90 SEK, och Lohilo som föll med 4.64 procent till 1:85 SEK.
Opticept steg med 12,37 procent till 9:90 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 9,07 procent till 0:794 SEK, Ice Fish Farm steg med 7,41 procent till 29:00 NOK, och Umida steg med 5,93 procent till 2:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,13 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,28 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,16 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,47 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,11 procent.

Gomidda: Tattoo You

Tatueringstrenden har nu nått sådana proportioner att även livsmedel börjar förses med gaddningar. Åtminstone på Omega Mart i amerikanska Las Vegas (var annars?), som just nu säljer uppenbart tatuerad kyckling i butiken. Det rapporterar New York Post, som förevisar bildbevis på tilltaget, som Tiktokaren Facundo Hernandez förevigat.
Omega Mart bjuder dessutom på en hel del andra egendomligheter: tandkräm för kroppsbyggare, hur man nu drar den kopplingen, samt diverse optiska illusioner av olika slag.
Dock visar det sig vid närmare granskning att även hela Omega Mart är en enda illusion, ty det rör sig i själva verket om en interaktiv konstinstallation, påhittad av "konst- och underhållningsföretaget" Meow Wolf, skriver tidningen.
Gott så, Men nu väntar vi, icke utan fasa, på att verkligheten ska efterapa konsten även i det här avseendet. När får vi se en Kronfågel med tribalmotiv?

Email Marketing Powered by MailPoet