foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/05, 2023

Kiviks Musteri säger upp tio

Kiviks Musteri säger upp tio av sina 180 fastanställda medarbetare, främst tjänstemän. Ökande kostnader, brist på råvara, och hård press från kunderna ligger bakom, enligt företaget, som är kritiskt mot hur livsmedelskrisen hanterats av samhället.
"Vi upplever att det har varit en bristande kunskap kring livsmedelskedjans kostnadsstruktur bland såväl myndighetschefer som ledande politiker", säger vd Thomas Jensen.
"Detta har bidragit till orimliga krav på oss som tillverkare gällande bland annat kostnadssänkningar. I kombination med att den svenska valutan skenar, får detta förödande konsekvenser för vår verksamhet".

14 sägs upp på Stigbergets Bryggeri

Stigbergets Bryggeri i Göteborg säger upp 14 av de 33 anställda, på grund av kostnadsökningarna och lågkonjunkturen, rapporterar Mål & Medel. Företaget stänger i samband med det Stigbergets lilla bryggeri på Ringön, samt lägger ned sin säljavdelning.
Stigbergets Bryggeri är ett av Sveriges största hantverksbryggeri.

Odlare ryter till: Höga grönsakspriser handelns fel

Handlarna tar marginaler om flera tiotals procent på frukt och grönsaker, vilket är den främsta orsaken till de skyhöga priserna. Det menar Svenska Odlarlagets ordförande Thomas Lilja, som själv är tomatodlare i Laholm.
Han har varit med om att sälja tomater för 16 SEK per kilo till grossist, och sedan hittat dem i butik för 49:95 SEK per kilo.
"Marginalen var 64 procent på tomaterna. Man undrar varför, 49 kronor kilot skrämmer ju bort folk", säger han till TT, och ifrågasätter vad det är i butikernas hantering som motiverar sådana marginaler.
Samma tongångar kommer från Matpriskollens vd Ulf Mazur: denne har med egna ögon sett hur gurkor säljs på grossistauktion till cirka 3:33 SEK per styck.
"Ett vanligt pris (i butik) ligger på 11:90 SEK styck. Det innebär att utpriset är tre gånger inköpspriset från odlaren", säger han.
Dagligvaruhandeln har inte kommenterat.

Elva år gammal fisk – nu får företag förbud

Tonvis med främst rå fisk som antingen var upp till elva år gammal eller som helt saknade spårbarhetsuppgifter eller uppgifter om infrysningsdatum – det var något av det som Livsmedelsverkets inspektörer hittade vid en kontroll nyligen. Nu har myndigheten förbjudit Skandinavisk Fiskdistribution Aktiebolag i Handen att släppa ut livsmedlen på marknaden samt lagt ett vite, rapporterar Food Monitor. Fisken saknade dessutom identifieringsmärke som kunde styrka att livsmedlen kommer från en godkänd anläggning.

Fortsatt missnöje med norsk laxskatt

Den nya laxskatten som Norges regering nu fått majoritet i Stortinget för är fortfarande alldeles för hög, trots att den "bara" blev 25 procent istället för de 40 procent som ursprungligen föreslog. Det menar branschorganisationen Sjømat Norge.
"Oavsett vilket är det ett samlat skattetryck som är för högt för kustens näringsliv", säger vd Geir Ove Ystmark till nyhetsbyrån NTB, som hoppas på att skatten rivs upp ifall det blir regeringsskifte.
"Vi har hela tiden pekat på att det finns stora svagheter med den här skattemodellen", säger han. "Modellen är byråkratisk, krävande för företagen att administrera, och det är en skatt som införs med retroaktiv verkan".

Mackmyra ryckte

Mackmyra steg med 22,00 procent till 2:44 SEK på måndagen, före bland andra Opticept som steg med 5,26 procent till 8:81 SEK och Oatly som steg med 2,92 procent till 1:76 USD.
SImris Group föll med 10.90 procent till 0:335 SEK, medan Veg of Lund föll med 3,09 procent till 2:51 SEK och Probi föll med 2,41 procent till 182:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,60 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,12 procent, och Köpenhamns– och Oslobörserna höll stängt på grund av helg. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,03 procent.

Gomidda: När inspektören slår till

Svenska livsmedelsinspektörer må tyckas ha vittgående befogenheter, kan alla företag som uppsökts av sådana intyga. Men när ni livsmedelsföretagare sitter och gråter över långa åtgärdsprotokoll och förelägganden, må ni skänka en tacksamhetens tanke för att inspektörerna åtminstone inte har samma status som i Indien.
Där råkade livsmedelsinspektören Rajesh Vishwas tappa sin smarta mobil i Kherkattadammen i delstaten Chhattisgarh, när han skulle ta en selfie under en picknick i goda vänners lag – alltså inte ens i tjänsten.
Men när de flesta av oss andra skulle ha sett saken förlorad och ringt försäkringsbolaget, drev Rajesh Vishwas istället igenom att hela dammen skulle tömmas, så att han kunde få tillbaka sin telefon med "känsliga statliga data" på, rapporterar Indian Express.
Tre dagar och över två miljoner liter vatten senare hittades faktiskt telefonen, men då gick den förstås inte att starta.
Till saken hör att dammen är vattentäkt och att Indien redan har extremt varmt sommarväder – i området väntas över 40 plusgrader hela veckan – och att vattnet i dammen skulle ha kunnat bevattna över 600 hektar åkermark. Men o nej, vattnet hade ändå inte gått att använda för det ändamålet, försäkrar Rajesh Vishwas – som dock nu stängts av från sitt arbete efter kraftig kritik mot vattenslöseriet.

Email Marketing Powered by MailPoet