foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/05, 2023

Sänkt laxskatt får majoritet i Stortinget

Det blir trots allt en extraskatt på fiskföretag i Norge – men bara om 25 procent. Det står klart sedan den norska minoritetsregeringen på torsdagen lyckades säkra en majoritet i Stortinget för sitt förslag, efter att ha fått stöd för en lägre skattesats än planerat av småpartierna Venstre och Pasientfokus.
Det tidigare förslaget lydde på 40 procent, men sänktes senare till 35 procent i ett försök att få med andra partier – ett försök som regeringen nu övergett.
"Jag menar att det här är en god lösning som väl balanserar alla de inspel som har kommit", säger statsminister Jonas Gahr Støre till NRK.
Förslaget kommer upp till omröstning i det norska parlamentet den 31 maj.

16-årsgräns för energidrycker i Norge

Norge förbjuder försäljning av energidrycker till barn och ungdomar yngre än 16 år. Samtidigt kommer ett förbud mot marknadsföring av "ohälsosam mat och dryck" riktad mot barn och unga yngre än 18 år, rapporterar NTB. Båda åtgärderna ingår i en större satsning för ökad folkhälsa.
"Ett av fem barn i Norge har övervikt eller fetma", säger Mina Gerhardsen, generalsekreterare för Nasjonalforeningen for folkehelsen. "Dagens nyhet visar att vi har modiga politiker som törs ta nödvändiga beslut för folkhälsans skull".

Rekordstora veteodlingar i år

Aldrig förr har det odlats vete på mer än en halv miljon hektar i Sverige – men i år uppgår den preliminära siffran till 518 600 hektar, enligt Jordbruksverket. Det är en tolvprocentig ökning från förra året, och befäster vetets dominans inom svensk spannmålsodling sedan millennieskiftet.
Havre, som dominerade till slutet av 60-talet, odlas i år på 149 000 hektar, medan korn, som dominerat sedan dess och fram till 2000-talet, odlas på 272 000 hektar.
Veteodlingarna sönderfaller i omkring en tiondel vårvete och resten höstvete.

Lidl förlänger prisstopp

Lidl i Sverige förlänger sina sänkta och frysta priser på livsmedel till "åtminstone slutet av juni". Samtidigt sänker man priserna på ytterligare ett 50-tal varor från månadsskiftet.
Lidl sänkte ett antal priser i mitten av mars som svar på matprisinflationen, och sade då att dessa skulle gälla i åtminstone ett par månader.

Godisföretag lanserar mineralvatten

Godisföretaget ERT Godis lanserar ett eget mineralvatten, under varumärket Mariekärr. Det kommer från källan med samma namn i Oskarström och kommer att finnas i dem varianter.

Max hamburgare från Lantmännen

Lantmännen står för två nya bidrag till svenska kedjan Max satsning på vegomåltider, en burgare och en nuggetsprodukt. Båda är baserade på svenska ärter och har tagits fram av Max chefskock Jonas Mårtensson.

Laxlycka efter "urvattnat" skatteförslag

Det norska beskedet om att det blir en drastiskt sänkt extraskatt på fiskföretagen i landet fick dessa att dra iväg på börserna, trots att extraskatten alltså fortfarande innebär att företagen kommer att få betala ytterligare 25 procent. Salmar steg med 10,87 procent till 518:00 NOK, Grieg Seafood steg med 9.06 procent till 89:70 NOK, Lerøy Seafood steg med 9,03 procent till 51:70 NOK, Austevoll steg med 8,78 procent till 96:05 NOK, Mowi steg med 6,28 procent till 197:15 NOK, och Andfjord Salmon steg med 4,98 procent till 42:20 NOK.
Opticept steg med 4,25 procent till 8:09 SEK, medan Probi steg med 4,11 procent till 190:00 SEK, och Sjöstrand Coffee steg med 4,00 procent till 0:728 SEK.
Simris Group föll med 7,90 procent till 0:338 SEK, medan Lohilo föll med 4,91 procent till 1:84 SEK, Ice Fish Farm föll med 3,57 procent till 27:00 NOK, och Oatly föll med 3,37 procent till 1:72 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,53 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,98 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,08 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,17 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,12 procent.

Gomidda: När konsten, eh, bärs upp

Att både bryggeriföretag och andra emellanåt satsat på att stötta konsten i samhället är ingen nyhet – men nu visar det sig att danska 1800-talskonstnärer verkar ha fått ett mer handgripligt stöd än enbart det pekuniära: restprodukter från bryggerierna har uppenbarligen använts i själva måleriet.
Forskare vid danska Det Kongelige Akademi har skrapat på ytan på ett antal tavlor från den danska konstens "guldålder" – enkannerligen verk av Christoffer Wilhelm Eckersberg och Christen Schiellerup Kobke – eftersom man av någon anledning ville undersöka ifall där använts lim som kokats på djurrester.
"Då fann vi till vår överraskning något helt annat", säger konservatorn Cecil Krarup Andersen till nyhetsbyrån AP, nämligen jäst- och maltrester som tydligen använts för att preparera dukarna innan man målade på dem.
Så brukar konstnärer göra, så att ytan ska bli bland och färgen inte ska sippra igenom, förklarar Cecil Krarup Andersen, fast idag används helt andra produkter. Förr i tiden tog man dock lite vad man hade, och restprodukter från bryggerierna var alltså en säker källa till denna artistiska primer.
Nu hyllar han och de övriga forskarna bakom upptäckten denna historiska koppling mellan två danska kulturikoner.
"Vad representerar Danmark?" frågar han. "Jo, öl ör en av de första saker en del människor tänker på. Men sedan är den här speciella tidsåldern och de här speciella målningarna djupt rotade i vår nations historia".

Email Marketing Powered by MailPoet