foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/05, 2023

Nu sjunker matpriserna

Priserna på livsmedel i Sverige sjönk mellan mars och april för första gången på 17 månader. Minskningen var 1,2 procent, enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Främst minskade priserna på frukt och grönsaker, enkannerligen gurkor, vilka fallit i pris med 31 procent.
På årsbasis steg livsmedelspriserna med 17,53 procent, vilket visserligen fortfarande var mer än dubbelt så mycket som den allmänna inflationstakten exklusive räntor (KPIF) som blev 7,6 procent under samma period, men som ändå var en bra bit under den ökningstakt som rått under det senaste året. Den avtagande livsmedelsinflationen bidrog även mest till att minska den allmänna inflationstakten.

LI: Största volymtappet någonsin

Svenska livsmedelsföretag har drabbats av den största nedgången i försäljningsvolymerna någonsin, i takt med att matpriserna skjutit i höjden. Nio av tio tillfrågade har heller inte lyckats täcka de ökande kostnaderna. Det skriver Livsmedelsföretagen (LI) i sitt senaste konjunkturbrev.
Enligt företagen väntas kostnaderna avstanna under det här kvartalet, men först i höst eller nästa år kommer detta att slå igenom i matbutikerna, tror LI.

Åtal i invecklad Icahärva

"Ska vi göra en utdelning lite kvickt?", "SÄLJ SÄLJ SÄLJ ica" (sic), "nyheter med ICA imorgon", "det här är riskfritt" – och senare "du och jag messade ju faktiskt lite till varandra", "Jag tänkte jag skulle gå in och radera dem", "Jag har gått tillbaka och gått igenom vår sms-konversation. Den är inte vacker", och "Skulle de gå in och läsa det så, så sitter vi på förhandsinformation". Det är något av innehållet i olika meddelanden som skickats mellan de 18 personer som åtalades idag av Ekobrottsmyndigheten för olika varianter av insiderbrott i samband med att Icahandlarnas Förbund och AMF köpte ut Ica Gruppen hösten 2021.
De olika åtalade – varav flera är Icahandlare eller deras närstående, och varav alla finns i sydöstra Sverige – har enligt åtalet spritt uppgifterna om den kommande affären mellan sig, innan den blev offentliggjord, och ska därmed ha kunnat utnyttja sin insiderinformation för att göra aktieklipp för sina och sina bolags räkning, vilket inte är tillåtet.
Enligt åtalet har flera av de misstänkta varit fullt medvetna om att det inte var det – bland annat genom att de gjort internetsökningar på saker som ”Insider Ica”, ”ekobrott sms” ”spelar banken in samtal”, ”radera sms permanent”, ”polis komma åt sms” eller ”rykte ica uppköp” 
Uppgifterna ska ha läckt från Icahandlarnas förbundsstyrelse, men vem som ligger bakom den läckan har inte uppgetts. Däremot har de åtalade haft kontakter med varandra på olika sätt – genom allt ifrån sammanträden i Ica-sammanhang till att de är släkt med varandra – och därmed spritt uppgifterna. Exakt hur de olika kontaktvägarna sett ut är inte alldeles enkelt att redogöra för i detalj; Ekobrottsmyndigheten menar att de många misstänkta innebär att det rör sig om den största insiderhärvan någonsin.
Tolv av de åtalade hotas av fängelse i minst sex månader, eftersom åklagaren anser att insiderbrotten är grova. Fem av dem åtalas på flera punkter.
För tio av de åtalade kräver myndigheten näringsförbud.
Dessutom kräver åklagaren att sju företag för vilka de misstänkta gjort aktieaffärer åt, mestadels livsmedelsaffärer, betalar sammanlagt drygt 15,6 miljoner SEK som Ekobrottsmyndigheten anser är "utbyte av brott", samt att de utöver detta även betalar sammanlagt drygt 13,5 miljoner SEK i företagsböter.
De åtalade som uttalat sig – via sina advokater – har alla förnekat brott.

Icahandlarna: Vi ser allvarligt på åtalet

"Vi ser allvarligt på att åtal nu är väckt. ICAs ansvarsnämnd kommer att följa den juridiska processen och, när den är klar, vidta eventuella interna åtgärder", säger Icahandlarnas Förbunds vd Göran Blomberg i en kommentar till åtalet idag av 18 misstänkta för insiderbrott i samband med Icahandlarnas och AMF:s köp av Ica Gruppen.
Enligt Icahandlarna påverkas Icas varumärke av processen, eftersom flera av de åtalade är medlemmar i Icahandlarnas Förbund, även om man understryker att åtalet rör individer.

Willys vill ha bort externa matvagnar

Willys säger nu successivt upp avtalen med de matvagnar som hittills fått ställas upp utanför kedjans stormarknader. Kedjan vill ha möjlighet att använda marken runt sina butiker fritt, skriver Gefle Dagblad, och dessutom anses inte matvagnarna bidra till att locka kunder.

Ukrainsk vodka till Sverige

Den ukrainska vodkan Nemiroff de Luxe kommer nu till Sys†embolagets beställningssortiment, efter att tillverkaren haft kärva tider på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Bland annat har exporten till Ryssland stoppats, vilket halverat försäljningen, och de flesta av de manliga anställda har dragit ut i kriget: vodkan görs nu nästan uteslutande av kvinnor.
"Hemmamarknaden i Ukraina är grunden men exporten är vägen framåt när den ryska marknaden fallit bort. Vi hoppas att svenskarna som är ett vodkaälskande folk ska ta till sig ukrainsk vodka", säger Nemiroffs vd Jurij Sorokhinskij.
Svenska Berntson Brands är importör.

Nytt fall för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee föll med 12,05 procent till 0:832 SEK på måndagen, före Veg of Lund som föll med 5,04 procent till 1:695 SEK, Oatly som föll med 4,29 procent till 2:01 USD, och Ice Fish Farm som föll med 3,57 procent till 27:00 NOK.
Eatgood steg med 5,26 procent till 2:00 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 4,67 procent till 98:60 SEK, Umida steg med 4,15 procent till 2:26 SEK, och Humble Group steg med 3,41 procent till 7:885 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,68 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade ökat med 0,25 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,33 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,29 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,10 procent.

Gomidda: Felix och hans vänner önskar God Jul

En gång i tiden ondgjorde vi oss under denna rubrik över tyska dryckesföretaget Gerolsteiner, som varje augusti (just det, augusti) brukade komma med sina erbjudanden inför jul. Men det rekordet slås nu med råge av Orkla, som den 15 maj 2023 klockan 07:45 på morgonen lyckades meddela omvärlden att man lanserar sina Felix Vegetariska Delikatessbullar i storpack – med payoffen att dessa "passar perfekt i allt från skolköket till julbordet".
Så ni som redan börjat planera julbordet kan därmed få receptinspiration på Orkla Food Solutions sajt, men om där även finns vägledning om hur man får bullarna att stå sig fram till jul förblir dock en obesvarad fråga.
Vi säger som vi brukar: Man får vara glad så länge de ska ha oss till att börja stressa inför årets jul.

Email Marketing Powered by MailPoet