foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/05, 2023

Något är ruttet i svensk gurkodling

Svart arbetskraft från fattigare länder som får bo i usla bostäder och drogpåverkade ägare som tjänar snabba pengar på att snedvrida konkurrensen – det är exempel på interiörer från svensk gurkodling i Skåne som polisen uppdagat de senaste åren när man gjort razzior på odlingarna. Gästarbetare har hittats boende på madrasser inne i växthusen i 40-gradig fuktig hetta "eller i någon form av barack där de har inte tillgång till toalett och vatten", säger Ulf Haugen vid gränspolisen till Helsingborgs Dagblad.
Åklagare arbetar fortfarande med resultaten av förra sommarens razzior, där man misstänker att det rört sig om ren exploatering i flera fall.
"Det som vi tittar på är om man genom vilseledande, eller möjligen utnyttjande av någons svåra situation, exploaterat personer i arbete under uppenbart orimliga villkor", säger åklagaren Emma Adolfsson.
"Vad vi kan se i de här specifika ärendena har vi inte hittat några anställningskontrakt eller nedskrivna arbetsvillkor på något sätt över huvud taget. Det vi kan se att det bygger på muntlighet, men man är inte överens om pengar har lämnats över eller inte", säger hon.
Nu börjar säsongsarbetande gästarbetare dyka upp igen, och gränspolisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten gör för tredje året i rad en satsning på att rensa upp i branschen. Men polisen Ulf Haugen målar ändå upp en fortsatt dyster bild, eftersom fuskande arbetsgivare kan tjäna stora pengar.
"Har man tillgång till den här arbetskraften tror jag att förtjänsten är väldigt stor. Det är en drivkraft som är stor. Med tanke på de pengar man kan tjäna på det här jämfört med om du skulle smuggla narkotika så är risken att åka fast liten. Och om du åker fast, vad blir påföljden? Den är så ringa att valet är enkelt", säger Ulf Haugen.

Expansionssmocka för Agtira

Agtira vände till förlust före skatt för första kvartalet till -7,41 miljoner SEK (+1,21), efter att omsättningen ökat till 13,94 miljoner SEK (11,44). Rörelseresultatet rasade till -7,22 miljoner SEK (-4,67), men förlusterna härrör sig främst från en nyetablering i Boden som företaget beskriver som "en bärande del i vår strategi".
Tf vd Christer Edblad föredrar istället att lyfta fram den 36-procentiga omsättningsökningen, där inte minst det nya växthuset i Östersund blivit en stor succé.
"Vi har fått rapporter från butiken om att folk köar för att få tag
på Agtiras gurkor och tomater, och varje dag säljer de härodlade grönsakerna sl", säger han.

Klimatpoäng hos Martin & Servera

Martin & Servera Restauranghandel inför nu klimatpoäng på alla sina livsmedels- och dryckesvaror. På så sätt vill man göra det lättare för kunderna att välja klimatsmart.
Poängen beräknas av Consupedia med hjälp av klimatdatabasen hos forskningsinstitutet Rise.

Semper återkallar glutenfritt frukostbröd

Semper återkallar ett parti glutenfritt frukostbröd av märket "Trio" efter att "det upptäckts främmande föremål i ett fåtal produkter", som företaget uttrycker det.
"Semper har spårat felkällan till en specifik leverans av pumpakärnor med förekomst av främmande föremål, såsom små stenar", säger företaget.

Griegs rapport gick i moll

Norska fiskkoncernen Grieg Seafood minskade sin vinst före skatt för första kvartalet till 573,15 miljoner NOK (878,33), efter att omsättningen ökat till 1,55 miljarder NOK (1,46).

Våldsamt ryck för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee sköt iväg med 39,12 procent till 0:946 SEK på fredagen, före bland andra Lohilo som steg med 8,55 procent till 1:905 SEK, Mackmyra som steg med 4,23 procent till 1:85 SEK, Eatgood som steg med 3,54 procent till 1:90 SEK, och Carlsberg A som steg med 3,25 procent till 1 430:00 DKK.
Humble Group föll med 6,67 procent till 7:625 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 3,48 procent till 94:20 SEK och Raisio föll med 2,80 procent till 2:255 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,27 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,38 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,53 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,97 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,96 procent.

Gomidda: Bäst att pasta sig

De styrande i Italien gör nog klokt i att pasta sig just nu. Flera politiker har slagit larm efter att det visat sig att priserna på pasta i landet stigit med 17,5 procent under det senaste året, vilket är dubbelt så mycket som inflationen, och nu har den italienska regeringen fått sitta i krismöte om saken, rapporterar CNN.
Regeringar har störtats och krönta huvuden har rullat för betydligt mindre samhällsomstörtande förhållanden än så: genomsnittsitalienaren äter 23 kilo pasta om året, och föga hjälper det att branschen försäkrar att priserna snart kommer att gå ned igen.
Mamma Mia, om man säger så, non mi va. Även om regeringskriser i och för sig inte precis hör till ovanligheterna i landet.

Email Marketing Powered by MailPoet