foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/05, 2023

Åtal i Icas insiderhärva nästa vecka

På måndag eller tisdag kommer 18 personer att åtalas för olika former av insiderbrott i samband med att Icahandlarnas Förbund och AMF köpte ut Ica Gruppen från börsen hösten 2021. Flera personer inom Ica häktades under våren 2022 i samband med utredningen, men släpptes sedan; åklagaren Pontus Hamilton menar dock att flera av dem som åtalas tjänade pengar på att insiderinformation om budprocessen läckte ut.
"Det är en del ganska stora belopp. Det varierar från tiotusentals kronor i en del fall till några som har gjort flera miljoner kronor i vinst", säger Pontus Hamilton till Dagens Nyheter.
Framförallt rör det sig om flera Icahandlare och deras närstående samt anställda i butikerna. En styrelseledamot i Icahandlarnas Förbund misstänks för att ha läckt ut informationen.

Stigbergets Bryggeri varslar en tredjedel

Stigbergets Bryggeri i Göteborg har varslat en tredjedel av personalen om uppsägning, rapporterar Göteborgs-Posten. Omsatt i personer handlar det om sammanlagt ett tiotal; bland annat kommer företaget att lägga ned sin egen säljavdelning.
Skälet är enligt tidningen att råvarukostnaderna ökat samtidigt som försäljningen minskat.

Veg of Lund: Ny strategi börjar ge effekt

Veg of Lund minskade sin förlust före skatt för första kvartalet med omkring hälften till -8,62 miljoner SEK (-18,00), efter att omsättningen fyrdubblats till 1,82 miljoner SEK (0,46) och rörelseförlusten minskat till -8,33 miljoner SEK (-17,76).
"Det är början på hur vår uppdaterade strategi börjar synas i resultatet", säger vd Fredrik Carling, som räknar med att 2023 kommer att bli "väsentligt annorlunda mot 2022".

Mackmyra sköt upp halva stämman

Efter den senaste tidens bråk inom svenska whiskeybolaget Mackmyra, valde företaget att kompromissa om bolagsstämman, som flera tunga ägare ville skjuta upp. Stämman avhölls som planerat igår, men frågan om styrelsen och dess sammansättning ajournerades till en "fortsatt stämma" den 2 juni.
Hela styrelsen avgick ju med kort varsel efter ett bråk med storägaren Lennart Hero i helgen.

Bättre än väntat för Salmar

Norska fiskkoncernen Salmar ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 2,24 miljarder NOK (1,39), och rörelsevinsten till 2,49 miljarder NOK (1,34). Omsättningen steg till 6,79 miljarder NOK (4,68).

Tomatodlare oroliga för import från Marocko

"Okontrollerad" import från Marocko samtidigt som EU skärper sina regler för inhemska odlare hotar hela tomatodlarbranschen i Europa. Det hävdar nu tomatproducenter i Frankrike, Italien, Portugal och Spanien efter ett möte om saken.
Enligt odlarna har tomatimporten från Marocko stigit med över 52 procent sedan 2013, då Marocko först fick ett fördelaktigt avtal med EU, till över 557 000 ton förra året. Räknar man med Storbritannien blir ökningen 91-procentig, till drygt 701 000 ton, under perioden. Samtidigt har exporten från odlarländerna i Sydeuropa minskat, och nu kräver odlarna stöd från EU-kommissionen, rapporterar Fruitnet.

Veg steg på rapport

Veg of Lunds kvartalsrapport togs emot positivt av marknaden, som skickade upp aktien med 4,71 procent till 1:78 SEK på torsdagen. Samma sak med Salmars rapport, som fick effekten plus 6,47 procent till 469:30 NOK, medan Simris Group steg med 4,65 procent till 0:36 SEK och Bakkafrost steg med 3,81 procent till 736:50 NOK.
Opticept föll med 7,56 procent till 7:95 SEK, medan Lohilo föll med 5,14 procent till 1:755 SEK och Oatly föll med 4,44 procent till 2:15 USD.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,96 procent, Helsingforsbörsens OMXH25 hade minskat med 0,17 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,86 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,21 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,57 procent.

Gomidda: Fulöl

Vill ni betala dyra pengar för öl som inte går att dricka från en kungakröning som aldrig blev av, har ni chansen till och med imorgon. Då avslutas nämligen auktionen av ett parti "Kröningsöl" som brittiska bryggeriföretaget Greene King framställde till Edward VIII:s kröning 1937.
Nu bar det sig ju inte bättre än att Edward VIII abdikerade redan efter knappt ett år 1936, så någon kröning blev det aldrig, och ölen glömdes så småningom bort i bryggeriets källare. Där hittades den redan 2011 – en 12-procentig ale tappad på ett antal flaskor – och nu när hela Storbritannien har kollektiv baksmälla efter kröningen av Charles III, passar man på att auktionera ut den inställda kröningsölen på eBay.
"Den antika ölen går inte att dricka, utan ska snarare förvaras som delar av historien", skriver bryggeriföretaget på sin webbsajt, och förklarar att intäkterna kommer att gå till The Prince's Trust, en välgörenhetsstiftelse som kung Charles inrättade medan han ännu var kronprins.
Greene King har även sålt ett nytt och drickbart kröningsöl inför Charles III:s kröning, vilket föreföll en smula våghalsigt, då Edward VIII ju tvangs abdikera för att han ville gifta sig med frånskilda Wallis Simpson, samtidigt som frånskilde Charles III ju är gift med likaledes frånskilda drottning Camilla. Tiderna förändras visserligen, men där kunde man ju ha blivit stående med ett nytt parti osåld inställd kröningsöl, som möjligen skulle kunnat auktionerats ut först framåt början av 2100-talet.
Email Marketing Powered by MailPoet