foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/05, 2020

"Turbulent och utmanande" för industrin

Det blir "turbulent och extremt utmanande” för livsmedelsindustrin allteftersom coronakrisen fortsätter. Livsmedelsexporten har tvärstannat, hotell- och restaurangsektorn har det nattsvart, sjukfrånvaron är hög och framtiden är extremt osäker. Det konstaterar Livsmedelsföretagen (LI) i sitt konjunkturbrev för första kvartalet.
"En varaktig dipp i exporten liknande den vi såg under första kvartalet skulle kunna slå ut en stor del av branschen för gott", säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.
Samtidigt finns det många andra företag i branschen som går som tåget. 25 procent av Livsmedelsföretagens medlemmar har till exepel nyanställt den senaste månaden.
"I en tid med närmast total oförutsägbarhet gällande inkomna orders, hög personalfrånvaro och rubbade varuflöden har våra medlemmar lyckats upprätthålla produktionen och fylla butikshyllorna med mat och dryck. Att detta ens är möjligt i en av de värsta kriserna i mannaminne vittnar om den enorma kreativitet, flexibilitet och engagemang som finns bland de svenska livsmedelsföretagen och deras anställda", säger Carl Eckerdal.

Paolos droppar Paolo

Efter att grundaren Paolo Roberto gripits för sexköp avbryter nu livsmedelsvarumärket "Paolos" allt samarbete med honom med omedelbar verkan.
"Han kommer inte längre att vara varken delägare eller verksam i företaget från och med nu", säger Dani Evanoff, vd i Peoples Kitchen Concept AB samt Evanoff Group, som äger varumärket.
Om varumärket kommer att finnas kvar alls är för närvarande oklart.

Ica och Coop kastar ut Paolos

Ica och Coop slutar köpa in och sälja alla produkter under varumärket Paolos, efter grundaren Paolo Robertos sexköp. Enligt Ica är det dock fortfarande upp till enskilda handlare ifall de på eget bevåg vill köpa in varorna, men centralt kommer det inte att ske.

Kaffejätte står för Europas största börsintroduktion i år

Kaffevarumärken som Douwe Egberts, L'Or, Senseo och Tassimo kommer att ligga bakom årets största börsintroduktion i Europa alla kategorier i år, när kaffeföretaget JDE Peet's – en sammanslagning av välkända Jacobs Douwe Egberts och amerikanska Peet's – ska lanseras på Amsterdambörsen senare i år. Huvudägaren JAB Holdings räknar med att den kommer att inbringa totalt 1,5-2 miljarder EUR, enligt vad Financial Times erfar.
Knappt hälften av detta kommer att komma från en nyemission, medan resten väntas komma från befintliga delägare som Mondelez. JAB Holdings självt, som är förvaltningsbolag för den tyska miljardärsfamiljen Reimanns förmögenhet, kommer dock inte att sälja någon del av sin ägarandel.
JDE Peet's omsätter knappt 600 miljoner EUR, och gör vinster i sjumiljardersklassen räknat i EUR, men har skulder om 3,7 gånger rörelseresultatet som man nu vill betala ner.

Dryg femtedel av franska livsmedelsindustrin har försvunnit

Franska livsmedels- och dryckesproducenter har drabbats av en 22-procentig minskning av den samlade omsättningen under coronakrisen. Det visar en ny undersökning från branschorganisationen Association Nationale des Industries Alimentaires (ANIA), rapporterar Food Navigator. 70 procent av de över 600 tillfrågade företagen rapporterar minskad omsättning, och 22 procent har fått se sin omsättning halverad.

Simris upp på stigande börser

Trenden var allmänt stigande på börserna på måndagen, och mest av alla i livsmedelsbranschen steg Simris Alg, med 10,13 procent till 1:74 SEK. Kopparbergs följde efter med plus 5,47 procent till 135:00 SEK, Norway Royal Salmon ed pus 3,76 procent till 221:00 NOK, Rootfruit med 3,48 procent till 5:95 SEK, Carlsberg B med 3,16 procent till 829:60 DKK, Royal Unibrew med 3,00 procent till 511:20 DKK, och Veg of Lund steg med 2,59 procent till 5:54 SEK.
Mackmyra föll samtidigt med 8,92 procent till 7:76 SEK, före Sjöstrand Coffee som föll med 7,16 procent till 0:36 SEK, Peckas Naturodligar som föll med 5,06 procent till 9:00 SEK, Olvi A som föll med 3,58 procent till 40:40 EUR, och Probi som föll med 2,36 procent till 248:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 4,86 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 5,18 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,79 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 2,38 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 2,09 procent.

Gomidda: En öl om dagen bra för magen

En belgisk starköl om dagen är bra för magen. Det har forskare vid universitetet i Amsterdam kunnat konstatera, eftersom just belgisk öl får jäsa två gånger, och under den andra jäsningen gör jästen som används ölet till en dryck i vilken sjukdomsframkallande bakterier inte trivs alls. Dessutom är ölet rikt på probiotiska bakterier som stärker tarmfloran, men fördelarna omintetgörs av själva alkoholen ifall man dricker mer än ett glas om dagen.
Om det biter på coronavirus vågar vi dock inte lova, men man vet ju aldrig.